С номинацията на бившия испански външен министър Жозеп Борел за

...
С номинацията на бившия испански външен министър Жозеп Борел за
Коментари Харесай

Наследникът на Могерини може да е кошмар и за Русия, и за САЩ

С номинацията на някогашния испански външен министър Жозеп Борел за висш представител във външната политика Испания се върна в първите редици на европейската политика. Постът, който преди 10 години се заемаше от някогашния общоприет секретар на НАТО Хавиер Солана, обаче отива при човек, прочут с прекомерно острия език и следствие, лишило го от сума колкото три евродепутатски заплати.

Сериозни промени

Номинацията му от испанска страна бе сигурна, само че не и решението на Съвета. Санчес работеше за две несъвместими задания - социалдемократ отпред на Еврокомисията и испанец (от същото семейство) измежду петте основни поста. Така в случай че холандецът Франс Тимерманс бе утвърден от европейските водачи, Борел евентуално нямаше да бъде определен, написа " Ел паис ".

Изглежда, " съюзът на (френския президент Еманюел) Макрон и (испанския министър председател Педро) Санчес се е посочил сполучлив, когато пристигна времето да бъде отхвърлен (Манфред) Вебер ", написа " Ла расон ". От друга страна пробивът за Испания не е значима смяна за социалистите, получили и предходния път същия пост. Санчес обаче упорства, че този път ролята на висшия представител по въпросите на филантропичните помощи и връзките с Африка ще е по-силна, а също така същото политическо семейство ще вземе икономическия и финансов сектор в комисията.

Борел внимава по какъв начин разяснява въпроса и е внимателен в оценката дали ще бъде назначен, отбелязва " Ел мундо ". " Ел паис " го цитира с думите, че е за него е " чест " да бъде номиниран за поста. " Предложеният на поста не може да се държи, като че ли към този момент е комплициран на него, " изясни и в изявление за радио " Кадена СЕР ".

Ако обаче бъде утвърден, той ще остави сектор, където още от началото на кабинета на Санчес преди година започнаха съществени промени. Мадрид се оказа деен освен в Северна Африка, а се опита да се " върне " в Латинска Америка, връзките с която дълго бяха хладни.

Всички против Борел

Това бе единствено част от измененията, стартирани от Санчес - по време на предшественика му Мариано Рахой Испания бе заета най-вече със личните си стопански проблеми. След като мъчителните промени на Рахой обрисуваха изхода от рецесията, Санчес обаче потърси място за страната си на европейската сцена. Неслучайно Елисейският замък бе първото място, което посети в деня след евроизборите - с цел да търси съюз с Макрон за висшите постове. Това бе и една от аргументите името на Борел да се появи като възможен висш представител още същия ден.

Каталунецът Борел бе и измежду мощните происпански и проевропейски гласове в най-трудните моменти на рецесията с Каталуня през 2017 година Той постоянно бе нападан от партиите на независимостта, а от няколко дни свързани с тях издания - чиито позиции подхванаха и издания като " Спутник " - го назовават основен герой против сепаратизма в Европа. Това " при всички положения ще е единствено маргинален въпрос ", сподели той, представен от " Еуропа прес ".

Hoy me he reunido con mi homólogo #palestino, Riad Al Malki. Le he trasladado mi sincero deseo de que el sufrimiento de su pueblo acabe cuanto antes. #España sigue comprometida con la solución de los dos Estados. pic.twitter.com/nQNXCkYQtt
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) September 4, 2018

Важна за кабинета тематика се оказа и Русия, която той в изявление назова " зложелател ", навличайки си гнева на Москва. С нараснало внимание го следят и Израел, и арабските страни. При първите повода е, че Борел, другояче прекарал лято в кибуц (и там срещнал бъдещата си съпруга) показва в последните години мощно пропалестински позиции и е наричал премиера Бенямин Нетаняху " нахален " (въпреки че преди е приказвал за " еврейския темперамент на Израел " ).

За вторите казусът е, че го считат за незадоволително сериозен към Иран. Последното тормози и израелските управляващи - изказванието на ислямската република, че ще изпепели страната им, е определяно от него с думите: " Нищо ново. "

Американският президент Доналд Тръмп обаче също няма да е удовлетворен. Борел назовава Съединени американски щати " съдружник, който ни обръща тил ", а за Белия дом споделя, че е " захласнат " от Иран, който може да оцелее след глобите, в случай че Тръмп не бъде избран отново.

Борел може да се одобри нееднозначно и на Балканите - даже единствено поради обстоятелството, че е испанец. Мадрид не признава независимостта на Косово и даже сложи под въпрос новата тактика на Еврокомисията за Западните Балкани, показана по време на българското европредседателство.

Нарушител

И той, като други номинирани на високите постове (например Урсула фон дер Лайен, която може да оглави комисията) е обект на следствие. Миналата година му бе наложена санкция от 30 хиляди евро поради нерегламентирано търгуване с борсова информация посредством достъп до конфиденциални данни.

Нарушението е осъществено по време, когато той не е министър, нито заема държавен пост - ноември 2015 година Борел упорства, че казусът, обвързван с продажбата на акции в енергийната компания " Абенгоа " (по време, по което е член на управителния ѝ съвет) е обвързван единствено с 8% от акциите, които има в компанията. Признава обаче, че договорката е " основала усещането за нередности ".

" Абенгоа ", компания вложила в огромни планове за възобновима сила, бе на ръба на банкрута през 2015, когато подписа договорка с кредиторите си.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (451)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР