С него те подкрепят искането на световни учени за 6-месечен

...
С него те подкрепят искането на световни учени за 6-месечен
Коментари Харесай

Петър Витанов и още 12 евродепутати с призив към Джо Байдън и Урсула Фон дер Лайен за изкуствения интелект

С него те поддържат настояването на международни учени за 6-месечен мораториум над развиването на изкуствения разсъдък и упорстват за среща на високо равнище сред Съединени американски щати и Европа. Призивът им е обвързван с изпреварващите дейности на софтуерните компании и рисковете за човешките права.

 

„ Последните достижения в региона на изкуствения разсъдък (AI) демонстрираха, че скоростта на софтуерния напредък е по-бързa и по-непредвидимa от това, което са планували политиците. Движим се доста бързо “, предизвестяват евродепутатите.

.

Европейският парламент работи върху Закона за изкуствения разсъдък - правилник, предопределен да поддържа създаването и навлизането на благонадежден, насочен към индивида изкуствен интелект в Европа, който в това време би трябвало да отбрани  здравето, сигурността и главните права на хората, в сходство с европейските полезности, припомнят те.

 

„ Като основатели на политики, ние към момента имаме да водим договаряния. Наясно сме, че този правилник, който ще обхване целия пазар на Европейски Съюз, може да послужи като проект за други регулаторни начинания в разнообразни регулаторни обичаи и среди по света.

 

Скорошната поява и необятно публикуван публичен достъп до мощен изкуствен интелект, подготвен да генерира комплицирано наличие, ни накара да спрем и да помислим върху работата си “, споделят още европейските депутати.

 

Те приканват ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Съединени американски щати Джо Байдън да свикат световна среща на високо равнище, на която да се обсъдят всички провокации към създаването, контрола и внедряването на мощен изкуствен интелект. 

 

„ Нашето обръщение към промишлеността, откривателите и тези, които взимат решения в  Европа и по света, е изкуственият разсъдък да се развива деликатно. Заедно можем да насочим историята в вярната посока “, пишат още евродепутатите.

 

Призивът на Петър Витанов и неговите сътрудници идва след отворено писмо, инициирано от Future of Life Institute, което е подписано от стотици учени, специалисти и бизнес водачи.

 

В него се приканва за 6-месечен мораториум върху развиването на мощен изкуствен интелект. Системите с човешки и конкурентен разсъдък могат да основат дълбоки опасности за обществото и човечеството, както е показано от обширни проучвания и прието от надеждни лаборатории. Изкуственият разсъдък може да провокира дълбока смяна в историята на живота на Земята и би трябвало да бъде плануван и ръководен със съразмерна грижа и запаси, считат учените.

 

Подписалият писмото Петър Витанов се занимава интензивно със законодателството, обвързвано с изкуствения разсъдък като докладчик в сянка. Евродепутатите работят върху регулации, които би трябвало да управляват развиването на изкуствения разсъдък, тъй че той да не заплаши съществени човешки и цивилен права.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР