С него потребителите трябва да имат достъп до имейл, търсачки,

...
С него потребителите трябва да имат достъп до имейл, търсачки,
Коментари Харесай

Евтин бърз интернет за всички със закон

С него потребителите би трябвало да имат достъп до имейл, търсачки, банкиране и позвънявания

При пакетни предложения ще може да се сменя доставчикът и единствено

за една от услугите

Достъп до бърз интернет без значение от това къде в страната се намира потребителят и какви приходи има, плануват промени в Закона за електронните известия. Подготвя ги министерството на превоза.

Услугата би трябвало да е с налична цена и да включва опция за прилагане на имейл, да се търси работа, да дава достъп до отдалеченото обучение и опция за онлайн банкиране и за диалози през разнообразни приложения.

Комисията за контролиране на известията ще дефинира кой оператор ще има

обвързване да

дава

въпросните услуги. Възможно е да има повече от един и да се направи разделяне на географски принцип.

С разпоредба към закона в допълнение ще се уточни с каква скорост би трябвало да е предоставяният интернет пакет. Със сигурност ще има условие тя да е задоволително висока, с цел да може да се употребяват всички посочени варианти от потребителите. Възможно е с наредбата да се дефинира и каква ще е цената му.

От транспортното министерство показват, че препоръчаните текстове предизвикват вложенията в нова инфраструктура и мрежи с доста огромен потенциал, които са със скорост на евакуиране от най-малко 100 мbps, в това число в по-отдалечените региони на страната.

Щял да се обезпечи и равнопоставен достъп до услугите на електронното ръководство и да се подсигурява отбраната на потребителите без значение от типа услуги.

Има обаче полемика дали така наречен бърз интернет да бъде обезпечаван на всички места в страната, или там, където към този момент има построена инфраструктура. Защото можело да се окаже стопански голословно да се поддържа мрежа с високи скорости тук-там, където няма търсене на такава услуга.

Друга съществена смяна в закона е опцията за

промяна на

доставчика при

използването на

пакетни услуги

В момента част от операторите оферират да се обединят мобилен и закрепен телефон, интернет и телевизия. Може да се комбинират и част от тези услуги. Подписва се един контракт за тях и се заплаща обща такса. Предложенията за нови текстове в закона плануват опцията една от тези услуги да бъде прекъсната и да се употребява от различен снабдител.

В подобен случай при предварително преустановяване на контракта за пакетна услуга ще се заплаща наказателна клауза единствено за тази част, която няма да се употребява. Например за интернет или телевизия, а не за цялата стойност на контракта.

В момента няма опция за отвод единствено от една услуга, а в случай че консуматор изиска, се приключва целият контракт и се дължи наказателна клауза върху цялостната такса. По съглашението, което подписаха операторите с Комисията за контролиране на известията, неустойката не е по-голяма от три месечни такси.

Ако сте подписали срочен контракт - за 1 или 2 години, той може да се

приключи без

неустойки,

когато остава един месец до приключването му. Тогава потребителят би трябвало да уведоми доставчика, че не желае договорът да бъде подновяван, и да върне оборудването, в случай че употребява такова.

Ако не бъде подадено съобщение след приключване на първичния период, договорът става неопределен. Тогава би трябвало да се подаде едномесечно документално предупреждение за прекратяването му.

От транспортното министерство показват, че с измененията в закона се цели и възстановяване на прозрачността на цените и опция да се съпоставят предложения. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР