С навлизането на електрическите автомобили и търсенето на начини за

...
С навлизането на електрическите автомобили и търсенето на начини за
Коментари Харесай

Безплатно ли паркират електромобилите

С навлизането на електрическите коли и търсенето на способи за по-широкото им потребление, за по-чист въздух в градовете, доста общини в страната осигуриха опция за безплатното им паркиране на територията на обитаемоте места. Къде паркирането за електрически автомобили е изцяло гратис, къде има частични облекчения за техните притежатели и ползватели, и къде електрическите коли се третират като всички други моторни транспортни средства, изследваха кореспондентите на Българска телеграфна агенция в страната.
 
Безплатно е паркирането на електрическите коли в множеството регионални градове
 
На територията на Община Благоевград няма обособени паркоместа за електрически коли, само че паркирането им в синя зона е безусловно гратис.

Според наредбите на Община Бургас притежателите на подобен вид транспортни средства са освободени от такса за паркиране в целия обсег на зоната за платено паркиране. За задачата би трябвало да подадат заявление и копие от свидетелството за регистрация на транспортното средство в общинско дружество " Транспорт " за издаването на специфичен стикер, по който автомобилът да се разпознава като електрически.
Във Варна електрическите автомобили паркират гратис в града, в това число в платените зони.

Паркирането на електрически автомобили е гратис на територията на община Видин, включително в платената синя зона. Напълно гратис е паркирането и в синя и зелена зона във Враца. В платените зони на Габрово електрическите автомобили стопират гратис като това право се удостоверява със стикер, издаван на притежателя от локалната община за период от една година.

В Добрич паркирането за електрически автомобили е гратис в съществуващата синя зона като притежателят би трябвало да подаде искане до локалната община за издаване на карта, която се слага на таблото.  В зоните за краткотрайно паркиране в Казанлък единствено напълно електрическите коли са освободени от режим на таксуване, заяви за Българска телеграфна агенция Апостол Терзиев, началник звено “Паркинги и краткотрайно паркиране ” към локалната администрация.

Електромобилите са изцяло освободени от възнаграждение на такси в зоната за платено почасово паркиране в Кърджали, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на общинското дружество „ Паркинги, гаражи и зони за паркиране “ Шенай Мехмедали.

Електромобилите в Кюстендил паркират гратис с решение на Общинския съвет, взето през предходната година, сподели за Българска телеграфна агенция неговият ръководител Димитър Велинов. Безплатно паркират и идващите в града с електрически автомобили притежатели, които не са поданици на Кюстендил.
Паркирането на електрически автомобили е гратис в синята зона в Монтана, която работи в делничните дни. Останалите коли, в това число и хибридите, паркират посредством система за платени електронни известия.
 istock istock
В Плевен електрическите коли са освободени от такса за паркиране в платената синя зона.

В Пазарджик електрическите автомобили паркират гратис и без ограничаване във времето, осведомят от общинската администрация.
Паркирането в община Перник е гратис за всички коли, в това число и за електрически такива, заяви за Българска телеграфна агенция Кристиян Иванов – специалист „ Организация на придвижването “. Към този миг на територията на града и прилежащите общински центрове в района няма въведена синя и зелена зона за паркиране.

На територията на община Петрич, както и в община Сандански, паркирането на електрически автомобили е гратис.

В Пловдив, според общинска разпоредба от 2023 година, напълно електрическите коли паркират гратис в зоните за почасово платено паркиране – синя и зелена, както и в зоната на Спортен комплекс „ Отдих и просвета “. Правото се потвърждава със стикер, публикуван от Община Пловдив и залепен на предното стъкло в долният десен ъгъл на транспортното средство. Електромобилите със зелен регистрационен номер паркират гратис и без стикер.

Електромобилите на територията на община Разград паркират гратис, като това е регламентирано в Наредба №12 за организацията на придвижването по общинските пътища и улици на територията на Община Разград, оповестиха за Българска телеграфна агенция от общинската администрация.
В Самоков паркирането на електрически автомобили е гратис в съществуващата платена синя зона.

Към момента Община Свищов издава талони за гратис паркиране на електрически автомобили на притежателите, които имат адресна регистрация на територията на общината. За задачата те подават заявление към общината и заявяват притежанието на електрическото транспортно средство. Работи се за смяната на общинската разпоредба, с която безплатното паркиране на електрическите автомобили да бъде регламентирано, разясниха от пресцентъра на общината.

Собствениците на електрически автомобили са освободени от възнаграждение на такса в синята зона в Сливен, сподели за Българска телеграфна агенция Димитър Пантелеев, шеф на общинското дружество „ Градска подвижност “. Ако колите имат в регистрационния си номер ЕА, нямат потребност от вписване. Ако колата има от старите регистрации, се подава заявление в предприятието, прави се инспекция и тогава се вписва в системата, разясни той. Хибридните модели не се употребяват от привилегията да паркират гратис.

Безплатно паркиране за електрически автомобили е планувано в общинската разпоредба за платено паркиране в Смолян. На притежателите на електрически коли се издават специфични стикери за едногодишен интервал, с които да се подсигурява свободен престой в зоните за платено паркиране в регионалния град. От Община Смолян показват, че се разисква вид за смяна в наредбата и отпадане на условието за стикер, защото отпечатването му за няколкото движещи се в града коли не е удачно.

В София електрическите автомобили паркират гратис в обособените зони за почасово платено паркиране на територията на Столична община с регистрационен номер, чиито графични знаци, са нанесени със зелен цвят на бял светлоотразителен декор или с регистрация в регистъра на „ Център за градска подвижност “ ЕАД.
 istock istock
Електромобилите в Стара Загора паркират гратис в цялата градска мрежа на обозначените за паркиране места, включително в границите на зелена зона. Това заяви за Българска телеграфна агенция заместник-кметът Радостин Танев. Той добави, че след промени в общинската разпоредба, гласувани през м.г., електрическите автомобили с така наречен зелени номера нямат потребност от регистрация в общината. Собствениците на електрически коли с елементарни регистрационни табели, е належащо да подадат заявление до локалната администрация.

На територията на град Търговище електрическите автомобили са освободени от такса при паркиране след 2020 година с изменение на локална разпоредба за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги. И в другите две по-големи общини на област Търговище - Попово и Омуртаг, паркирането е гратис.

Изграждат 1530 нови зарядни станции за електрически автомобили у нас

В община Хасково паркирането на електрически коли в цялата синя зона е изцяло гратис. Операторът „ Тролейбусен превоз “ обаче предлага притежателите им да дават в сдружението регистрационните им номера, изключително на колите, които употребяват зоната непрестанно.

Електромобилите паркират гратис в обособените зони за почасово платено паркиране на територията на община Шумен, в случай че имат регистрационен номер за електрически автомобил или регистрация в Общинското дружество „ Общински жилища и парцели “, заяви за Българска телеграфна агенция Владимир Събев - ст. специалист “Транспорт, логистика и знаково стопанство ” в общинската администрация.

Напълно гратис е паркирането на електрически автомобили в синята зона в Ямбол. Няма ограничаване за избрани паркоместа или часове престой. За задачата притежателите на електрически автомобили би трябвало единствено да подадат в общинската администрация заявление за така наречен " зелен ваучър " за свободно паркиране, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Общинското дружество „ Платени зони за паркиране и общински пазари “ Евгени Пенев.
 
 istock istock
Частични облекчения за паркирането на електрически коли има в два регионални града
 
Във Велико Търново притежателите на електрически автомобили могат да употребяват до два часа гратис зоните за платено паркиране, оповестиха от общинската администрация. В ход е създаването на план за създаване на станции за бързо зареждане на електрическите коли в централната част на града с обособени за задачата места, като се усили времето за престоя им, поради нуждата от зареждане.
Паркирането на електрически автомобили в синята зона в град Русе е гратис в рамките до три часа. Това заяви за Българска телеграфна агенция заместник-кметът по комунални действия на Русе Димитър Недев. След третия час транспортното средство би трябвало да освободи мястото, с цел да може да паркират и други коли. Това се отнася за всички транспортни средства, за които паркирането е и платено.
 
В два регионални града в страната няма никакви облекчения за паркирането на електрически автомобили
 
В община Ловеч водачите на електрически автомобили заплащат за паркиране, както и тези на всички останали коли. Преференции няма и не се чака да бъдат въведени, заяви за Българска телеграфна агенция кметът на Ловеч Страцимир Петков. „ Имаме концепция посредством публично-частно партньорство да бъдат сложени една или две зарядни станции в началото ", означи той. По думите му местата за паркиране там ще бъдат безвъзмездни за зареждане.

В наредбата на Общинско дружество " Общински пазари и паркинги " в Силистра не са планувани облекчения за електрически коли. Изключение от общите правила за паркиране в централната част на града, където е обособена платена зона за краткотрайно паркиране, се прави за колите със специфичен режим на придвижване и тези, които правят снабдителна активност.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаСтрува ли си да купим електрически автомобил втора употреба паркиране електрически автомобил .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР