С научна конференция в зала Одесос на Археологическия музей Музеят

...
С научна конференция в зала Одесос на Археологическия музей Музеят
Коментари Харесай

Музеят на Възраждането във Варна празнува днес своя 60-годишен юбилей

С научна конференция в зала " Одесос " на Археологическия музей Музеят на Възраждането ще означи през днешния ден 60 години от основаването си, научи Moreto.net.

На конференцията ще си дадат среща учени от СУ " Климент Охридски ", Икономически университет - Варна, Университет по библиотекознание и осведомителни технологии - София, Н. Пр. Антонио Таркуиньо, почетен консул на Италия за Варна, Русе и Бургас, доста музейни дейци от Варна и страната.

От през вчерашния ден до 1о ноември в Музея на Възраждането може да се прегледа пътуващата галерия " Гутенберг и Славянския свят ".

Инициативата за основаването на Музей на Възраждането е на тогавашния пръв организатор в отдел „ Българските земи ХV- ХIХ в. “ проф. Велко Тонев. С доста обич към експонатите и предпочитание да показа историята по забавен и наличен метод, Велко Тонев подрежда няколко зали на ул. “27-ми юли ” N 9,в постройката на първото българско учебно заведение във Варна преди Освобождението. Но една от залите остава и до през днешния ден една от най-атрактивните в музея – пресъздадената образователна стая с пособията за учене през Възраждането. Това е първата в страната възстановка на стая от взаимното учебно заведение и концепцията е точно на проф. Велко Тонев, а осъществяването на идейния план е предоставено на М. Гечев. През 2016 година музеят намира нов дом и през днешния ден се обитава на ул. Л. Заменхоф 21.

Музеят разполага с богат и разнороден фонд, в който се съхраняват редки и скъпи ръкописи, първи издания на значими за българската възрожденска история книги, измежду които Рибния буквар, Стематографията на Хр. Жефарович и мн. други. В сбирката на музея са и картини на известни български художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са персонални движимости на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Х. Димитър е един от експонатите, който най-често взе участие в изложения отвън музея. От 2017 година музеят се снабди с още един скъп предмет – едно от бойните флагове на Дж. Гарибалди, под което се борят и доста българи.

Музеят е създател и на доста изложения, някои от които и до през днешния ден се показват от сътрудници в други музеи - да вземем за пример „ Сабите на воеводите “, " Гарибалди и българите ". /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР