С национални тържества на историческия връх Шипка през деня и

...
С национални тържества на историческия връх Шипка през деня и
Коментари Харесай

Отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея

С национални тържества на историческия връх Шипка денем и с вечерна заря-проверка в Габрово през днешния ден се отбелязва 140-годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България, предшествали Освобождението.

Отбраната на прохода е една от най-героичните и решаващи борби по време на Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 година В боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 година, задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген. Н. Г. Столетов, наброяващ към 7500 души, е да спре превъзхождащата я по бройка войска на Сюлейман паша (около 27 хиляди души и запас от 10 хил.), да не ѝ разреши да премине Балкана и да се съедини с турските елементи в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен войска на Осман паша. Сраженията за Шипка стартират на 09/21 август 1877 година

В течение на шест дни българи и руси с огън и щик отблъскват непрекъснатите офанзиви на турските табори. Най-тежък и решителен за защитата е третият ден – 11/23 август, когато турците от ден на ден стягат обръча към бранителите, а боеприпасите са на изчерпване. Следобед Сюлейман паша хвърля в багра всичките си запаси против центъра на защитата. В този най-критичен миг от Габрово идва първото подкрепление, изпратено от ген. Радецки. Надвечер идват всички роти на 16 стрелкови батальон и след яростен пердах турците отстъпват. Шипка е избавена!

Отбраната на Шипка продължава и през есента и зимата на 1877 година Този интервал влиза в историята като „ Зимно шипченско стоене “. Въпреки студа и мъглата, снежните стихии и виелици, бранителите на Шипка героичен бранят прохода. След рухването на Плевен ( 29 ноември/10 декември 1977 г.) съветските войски минават Балкана при извънредно тежки зимни условия и пленяват турската войска на Вейсел паша в шейновския укрепен лагер на 28 декември 1877 г./9 януари 1878 година Победата при Шипка – Шейново е заслужен свършек на Шипченската епопея.

Жертвите, които съветските полкове и българските дружини дават на Шипка и в полето на Шейново са към 11 хиляди – убити, ранени и безследно изчезнали, а над 9000 души са замръзналите и заболелите по време на Зимното шипченско стоене.

Честването през днешния ден

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея стартира с панихида за починалите в боевете, която ще бъде отслужена в габровския Соколски манастир, оповестиха от регионалната администрация.

В 8:45 ч. от Соколския манастир, местността Узана, храм-паметника „ Рождество Христово “ в град Шипка и местността Бивака по едно и също време към Паметника на свободата потеглят четири лъча туристи, участници в обичайния за празника поход. В него ще се включи и президентът Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента.
Архив
Между 10:00 и 17:00 ч. в региона на Паметника на свободата ще има занимания за деца – детска работилница, взаимно с образователен план „ Пътуване с историята “, визити на бойните позиции с екскурзовод, прожекции на филми, фотографско ателие „ Влез във военна щабна палатка “.

Официалната част за отдаване на военни почести към паметта на починалите за свободата стартира в 12:00 ч. Тогава президентът ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част, след което Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще постави венец пред Паметника на свободата.

В 12:50 ч. националното сдружение „ Традиция “ ще извърши атрактивна възстановка на шипченските боеве.
Архив
Между 13:30 и 14:00 ч. по двукилометровата права от Паметника на свободата до паркинга под върха ще се извие хоро, което е знак на безконечния кръговрат на живота и на обединяването ни, показаха от регионалната администрация.

В 17:30 ч. в Габрово стартира среща с роднини на участници в Шипченската епопея. Тя е под наслов „ 140 години памет “ и ще се състои в градската зала „ Възраждане “.

Концертът на представителния отбор на въоръжените сили на Република България е с начало 19:30 ч. и ще се състои на централния площад „ Възраждане “.

В 20:50 ч. президентът ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част на площад „ Възраждане “ в Габрово, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21:10 ч.

Промени в придвижването

Заради честванията се вкарват ограничавания на придвижването на директно преминаващите транспортни средства по пътя Габрово – Шипка – Казанлък през днешния ден от 9:00 до 22:00 ч., оповестиха от Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Транзитният трафик ще се пренасочва по път II-55 Проход на Републиката. За пътуващите от Северна към Южна България – от Русе и Велико Търново през Дебелец – Проход на Републиката – Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас. За пътуващите от Южна към Северна България през Гурково – Проход на Републиката – Дебелец за Велико Търново и Русе.

Локалният трафик и идващите от запад транспортни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през с. Поповци и с. Донино, обходния път на град Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и назад.
В област Стара Загора придвижването на МПС ще се пренасочва към Прохода на Републиката по маршрут пътя Калофер – Казанлък – път II-55 Гурково – Велико Търново и назад. Пренасочването ще става при пътен възел „ Мъглиж “.

През прохода Шипка ще бъдат пропускани единствено рейсове и коли с участници и посетители в събитието, както и проведеният междуградски авто превоз.

Същевременно през днешния ден църквата уважава и паметта на св. мчци Адриан и Наталия. Имен ден честват Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия, Наташа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР