С настоящото Отворено писмо най-големите туристически сдружения в България настояват

...
С настоящото Отворено писмо най-големите туристически сдружения в България настояват
Коментари Харесай

Най-големите туристически сдружения настояват за оттеглянето на Зарица Динкова като министър на туризма

С актуалното Отворено писмо най-големите туристически сдружения в България упорстват и приканват госпожа да се отдръпна от поста министъра на туризма, оповестиха те с отворено писмо до медиите. 

Категорични сме, че в Министерството на туризма е нужна незабавна смяна. Несъгласни сме секторът да се ръководи от незапознат министър, който не познава проблемите, спецификата и потребностите на сектора и не демонстрира никаква диалогичност в връзките си с бизнеса. Водени от горното настояваме за министър на туризма да бъде определен човек, който познава проблемите на бранша, води разговор с него и знае по какъв начин бизнесът и страната да вземат решение проблемите и да развиват българския туризъм.

нито един път не отбрани ползите на сектора! От момента, в който тя заема поста демонстрира фрапираща непросветеност.

Ще дадем единствено няколко образеца от последните седмици:

Г-жа Динкова не отбрани по никакъв метод бюджета за реклама на страната ни като туристическа дестинация. Нещо повече – скандално и по необясними аргументи изключи от тактиката СПА-столицата на Балканите Велинград.

Г-жа Динкова отсъстваше при разискването на бюджет 2024 и данъчните закони, свързани с него. Опитът да изясни, че скрито била в договаряния с Министерството на финансите през това време са нелепи. Най-вече заради обстоятелството, че влизайки в Народното събрание бюджет 2024 към този момент беше в ръцете на парламентарно показаните партии, а не на финансовото министерство. Именно те трябваше да бъдат уверени в изгодите от опазване на 9% Данък добавена стойност за хотелиерство и ресторантьорство. Г-жа Динкова не го направи.

Ресорното на госпожа Министерство на туризма не си даде труда да направи обикновен разбор на изгодите от опазване на 9% Данък добавена стойност. Това направиха браншовите организации, които с причини и числа убедиха депутатите, че това е вярна мярка, която подкрепя освен бизнеса, само че и стопанската система.

В разгара на разискванията се появи неуместният мотив, че диференцирана ставка Данък добавена стойност за хотелиерство и ресторантьорство опонира на европейските правила. Г-жа наивно се прикачи към тази теза и опита да ни убеди, че води диалози с Европейската комисия. При приключен факт, признато към този момент Данък добавена стойност и в случай, че Европейска комисия няма нищо общо с тематиката. Още повече, че 23 страни от Европейски Съюз ставката за туризма е диференцирана.

Г-жа по никакъв метод не отбрани диференцираната ставка за туроператорите, а това още веднъж направиха браншовите организации.

Г-жа сподели цялостно пренебрежение към туристическия отрасъл по време на Националния съвет по туризъм. Тя изчете написаните й опорни точки, след което изчезна за полемиките.

Некомпетентността на госпожа се разгръща до там, че даже не прави разлика сред обособените сектори в туристическия бранш. При откриването на ски сезона в Пампорово тя разгласи, че Данък добавена стойност за хотелиерите било понижено до юни. Всъщност става дума за туроператорите.

отхвърли да заеме твърда позиция по тематиката с ремонта на летище „ Бургас “. Представители на туризма по Южното ни Черноморие към този момент показаха опасения за метода и датите за бъдещия ремонт. Динкова обаче не застана зад ползите на туризма, а трансферира топката към транспортното министерство. Работа на госпожа Динкова е да вземе отношение и да пази българския туризъм по всяка тематика, даже да не е директно в нейния сектор. Като да вземем за пример да откри решение за ремонт на пътя Варна – Бургас, който е в окаяно положение. И да упорства това да не се случва по време на дейния сезон и да бъде съобразено с ремонта на летище „ Бургас “.

се скри при разискванията и гласуванията на Законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства. Т.нар. перки, които се плануваше да бъдат сложени наоколо до брега, застрашаваха съществуването въобще на морския ни туризъм. Подопечното й министерство опита да замажа гафа си с разтегливо мнение едвам откакто законопроектът беше признат на първо четене. За разлика от нея, Министерството на земеделието зае твърда и аргументирана позиция срещу. Множество забележки насочи и Министерството на околната среда и водите.

И още веднъж се наложи туристическият и риболовен браншове да се борят за туризма и поминъка на хиляди без министъра на туризма. И да търсят директна поддръжка от парламентарните групи, пред които да показват експертиза.

И това са единствено дребна част от неучастията на министър в развиването и отбрана ползите на българския туризъм!

Вярваме, че идната метаморфоза в българския туризъм, планувана от ротационния принцип за сформиране държавно управление на Република България ще бъде позитивна и ще докара до по-добри резултати за този по този начин значим за стопанската система на страната бранш.

Относно профила на бъдещия министър на туризма чакаме той да е уравновесен и положителен, да има мощни личностни и професионални качества за осъществяване на ефикасен маркетинг, реклама на дестинация България на интернационалните пазари, да има способността да сътвори цялостна нова визия за сполучлива секторна политика за българския туризъм, отчитайки неговия голям стопански, капиталов капацитет и обществена значителност.

Националния Борд по Туризъм (НБТ)

Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация (БХРА)

Българска Туристическа Камера (БТК)

Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ)

Българска асоциация за туризъм (БАТ)

Сдружението на Заведенията в България (СЗБ)

Българската Асоциация на Заведенията (БАЗ)

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР