С настъпването на зимния сезон, димящите печки и по-масовото използване

...
С настъпването на зимния сезон, димящите печки и по-масовото използване
Коментари Харесай

По-малко отпадъци от текстил – по-чист въздух и повече здраве

С настъпването на зимния сезон, димящите печки и по-масовото потребление на коли в студеното време, въпросът за качеството и чистотата на въздуха, който дишаме, още веднъж излиза на дневен ред. На дневен ред е и в Народното събрание, където следва да се гледа плана за изменение и допълнение на Закона за ръководство на отпадъците, обвързван с използване на правилото за разширена отговорност на производителите на текстил и обувки.

Питате се какво общо имат двете неща?

В България годишно се „произвеждат“ 170 000 тона текстилни боклуци от  стари облекла и обувки. Огромна част от „ текстилния отпадък ” обаче – цели 65 000 тона, се изпаряват във въздуха, безусловно, тъй като се изгарят нелегално! Откъдето отиват непосредствено в белите ни дробове, нервират очите и носовете ни, и ни докарват тежки алергии и куп още по-опасни заболявания. Това се случва, защото огромна част от облеклата и обувките се създават от изкуствени материи, чието заличаване в пламъците води до обособяване на голям брой канцерогенни субстанции.

Има ли избавление от този призрачен сън?

Да, безапелационни са от Сдружение за екологично развиване на България /СЕРБ/, които са следващата организация, оповестила се в поддръжка на препоръчаните промени в Закона за ръководство на отпадъците, които ще се разискват този четвъртък в Комисията по околна среда в Народното събрание.
Част от решението за по-чист въздух и повече здраве за всеки българин е да се вкарат екотакси за вносителите и производителите на облекла, домакински текстил и обувки, считат от СЕРБ. Със събраната сума най-сетне би могла да се построи извънредно нужната система за събиране и преработване на боклуци от текстил, като жителите ще могат да предават в пунктовете за събиране на боклуци ненужните си облекла против възнаграждение.
Откъде ще дойдат парите за закупуване на тези текстилни боклуци – от екотаксите, несъмнено. Защото сега никой не заплаща за текстилни боклуци и по тази причина популацията ги гори всеобщо в печките за отопление.
След преработването, над 90% от текстила може да се употребява още веднъж за произвеждане на други произведения, а промишлеността ще понижи разноските си, в случай че употребява рециклирани материали, считат още специалистите от СЕРБ.
И ползват образци: текстилните боклуци, когато са останки или странични артикули от текстилната и памучната индустрия, се употребяват в автомобилостроенето, обзавеждането, домашното обзавеждане, произвеждане на матраци, хартиената, химическата индустрия и други.
„ В естествените страни този проблем е от дълго време решен, а ние още не сме изпълнили евродирективите. Фирмите, които създават или внасят текстил и обувки, дават отговор за разделното събиране, запазване и оползотворяване или неутрализиране на произведените/внесени от тях боклуци. Правило е тези, които създават отпадък, да заплащат продуктова такса, с цел да бъдат построени цялостни системи за ръководство на текстилни боклуци. Това е разумно и заслужено. И е в интерес на всички. Най-вече – на природата и на хората и тяхното здраве ”, безапелационни са специалистите, които се надяват дребните политически боричкания и бизнес ползи да не надделеят над публичното богатство. Защото за екологията и здравето у нас по традиция повече се приказва, а доста по-малко се прави.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР