С настъпването на горещите дни се повишава опасността от избухването

...
С настъпването на горещите дни се повишава опасността от избухването
Коментари Харесай

Превенция срещу горските пожари - за какво да внимаваме?

С настъпването на горещите дни се покачва заплахата от експлоадирането на горски и полски пожари. Затова експертите молят за нараснало внимание от страна на институциите, неправителствените организации, жителите на обитаемоте места.

В подножието на Витоша, в Мърчаево, горската територия попада в обсега на Югозападно държавно дружество. От началото на годината до момента на територията на предприятието са регистрирани 27 пожара. При 99% от случаите главната причина за горските пожари е човешката немарливост.

" 27 пожара са от началото на годината с общо опожарена повърхност към 600 декара, от които 530 декара е горска територия. Снощи имаше два пожара - иглолистна просвета в Симитли и аграрни територии в Кюстендил. Основната причина е човешка немарливост - погрешно боравене с огън или изхвърлен фас ", съобщи инж. Дамян Дамянов – шеф на Югозападно държавно дружество.

Той моли всички, които посещават горите за отмора или туризъм да съблюдават разпоредбите, да палят огън на избраните места, да бъдат деликатни, когато изхвърлят незагасени цигари или палят огън, с цел да подготвят храна, с цел да се избегнат огромни горски пожари.

" Има указателни табели къде може да се пали огън, има обособени огнища, има места за изхвърляне на боклуци. Нашите чиновници имат право да глобяват хората, които нарушават разпоредбите. Изградени са 9 пожаро-наблюдателни кули, самостоятелен е действен център, което оказва помощ да установим началото на пожара. Все повече доброволци се включват при гасенето на горските пожари ", добави инж. Дамян Дамянов.

Над 320 са пожарите в горски територии през миналата година, а над 6700 са изгорелите стърнища.

Репортер: Кристиян Гаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР