С настъплението на по света светкавично започнаха да се разпространяват

...
С настъплението на по света светкавично започнаха да се разпространяват
Коментари Харесай

Пандемия или инфодемия: Теории на конспирацията около COVID-19

С настъплението на по света стремително започнаха да се популяризират всевъзможни теории на конспирациите, свързани с него. Нов международен ред, Бил Гейтс, 5G мрежи, ваксини с чипове, пландемия – всичко това се трансформира в една паралелна галактика на формалната информация и на моменти даже я измести.
Според мнозина, неизвестностите към новия вирус накараха формалните лица и експертите постоянно да бъдат внимателни в това, което споделят. Така остана съществено пространство за разпространяване на различните теории, като на процедура те постоянно заемаха водеща роля, изключително в обществените мрежи. Това накара платформи като Фейсбук, Twitter и YouTube да стартират да отстраняват наличие, което от своя страна още повече ускори подозренията, че в конспирациите има огромна доза истина.
Нашествието на COVID-19 даде нови благоприятни условия на най-различни групи да се трансфорат в съществени фигури в осведомителния поток. Антиваксърите получиха мотив да излязат още веднъж отпред поради новите ваксини против вируса, съперниците на по-бързите 5G мрежи също получиха своя късмет. Друга група – тази на вярващите в международния скрит план и теориите за понижаване на популацията, също имаше много работа през годината. Време е да разгледаме главните теории, завладели света и изключително обществените мрежи през 2020 година.
SARS-COV-2 е основан в лаборатория
Напълно естествено, една от първите теории за ковид беше обвързвана с неговия генезис. Още с оповестяването на пандемия от Световната здравна организация, в обществените мрежи започнаха да се появяват информации, че вирусът е изкуствено основан, като за най-вероятен източник на болестта се посочваше лабораторията P4 в град Ухан, откъдето точно потегли болестта.
Някои хора считат, че като част от програмата си за биологични оръжия. А някой без да желае изпуснал вируса от лабораторията, предизвиквайки световна пандемия. Лабораторията в 11-милионния Ухан е единственото държавно оборудване на Китай, в което е допустимо да се организират проучвания на смъртоносни вируси и бактерии при равнище на биологична отбрана от най-високата 4-та степен. Нещо повече – лабораторията се намира на по-малко от километър от пазара за диви животни, от който съгласно формалната информация е тръгнал коронавирусът. Именно работещи там бяха измежду първите, изумени от незнайната към оня миг пневмония.
Още през януари из обществените мрежи се носеха клюки, че във въпросния институт скрито се разработвало биологично оръжие. Основна част в тях заемаха изказвания на учени от Индийския софтуерен институт, съгласно който протеините в ковид споделят " мистериозна аналогия " с тези на HIV. Тази теза в последна сметка беше оттеглена от индийските учени. От самото начало тази версия се, съгласно които вирусът има изцяло натурален генезис. В поддръжка на тезата си те акцентират, че над 70 на 100 от вирусите, зародили до момента, са с изцяло натурален генезис и идват от дивите животни.
Официалната доктрина е, че SARS-COV-2 произлиза от прилепи, като претърпява промяна през промеждутъчен гостоприемник – евентуално панголин, след което заразява човек. В това са уверени даже авторитетни западни учени, които отхвърлят с лека ръка тази доктрина на конспирацията. Подобно е мнението и на. Според шефа на института в Ухан няма метод този вирус да е пристигнал от там. " Никога няма да допускам, че човечеството има задоволително познания, с цел да синтезира сходен вирус ", безапелационен е Юан Джиминг, като счита, че изказванията за изкуственото основаване на вируса се базират само и единствено на спекулации.
Нюйоркският академик и президент на " EcoHealth Alliance " Питър Дазак, който е работил взаимно с китайската професорка Женли Ши - така наречен жена-прилеп и главен " воин " в различните теории за произхода на ковид, също отхвърля версията за изкуствено основания вирус. В радиопредаване на американското " National Public Radio " той декларира, че тази доктрина съставлява " чиста нелепост ". Той самият е взел участие във взимането на пробите и знаел, че в лабораторията в Ухан не се съхраняват никакви вируси от вида SARS-CoV-2. Според него, въпросът за произхода на пандемията се е трансформирал в обект на " злополучно политизиране ".
Всичко това обаче не изключва опцията вирусът да е бил " изтърван " от института в Ухан по време на изследователска работа. Статия, оповестена в научното списание " The Lancet ", демонстрира, че измежду първите 41 души, заразили се с ковид в Китай, е имало 13, които не са имали никакъв контакт с въпросния пазар. И измежду тях са едни от най-ранните случаи на зараза, акцентира в едно изявление за " Science " Даниел Люси, професор по инфекциозни болести в Медицинския център на Джорджтаунския университет. А американският ефирен канал Fox News даже разгласи, базирайки се на неназован източник, че първият човек, заразил се с новия ковид, е бил чиновник в лабораторията на Института по вирусология в Ухан.
Всичко това още веднъж повдига въпроса от кое място се е появил вирусът в Ухан. Едно от вероятните пояснения води до китайската професорка по вирусология Женли Ши, чиято работа в института в Ухан е била отдадена на проучването на вирусите измежду прилепите. В края на февруари бе оповестена и нейна публикация на тази тематика в списание " Нейчър ". Въпросната професорка е проучвала пещери в 28 разнообразни провинции на Китай, където е взимала проби от екскременти на прилепи. В Ухан тя била основала просторен списък с проби от вируси, типични за прилепите, заяви " Spektrum/Scientific American ". Именно с помощта на нейната работа беше изследван геномът на новия вирус в рекордно бърз период, което пък се трансформира в причина за изработването на ваксини.
Друга известна доктрина пък твърди, че вирусът в действителност е основан в лаборатория, само че не тази в Ухан. Според конспиратори, COVID-19 може да е пристигнал от Съединени американски щати. В поддръжка на това изказване те напомнят, че през октомври, 2019 година точно в Ухан се състояха Световните военни спортни игри. Храна за тази доктрина даде и представителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян, който още през март написа в Тwitter, че коронавирусът може да се е появил в Съединени американски щати. Всички обстоятелства сочат Ухан като огнище на ковид, само че Китай за първи път оповестява за случаи на заболяването на 31 декември 2019 година Колкото до бойците, участващи в Световните военни игри, Пентагонът съобщи, че " от октомври американските военни не са имали болести ".
Ислямски духовници в Тунис и Египет пък твърдяха, че епидемията е божие наказване, наложено на Китай поради преследванията против уйгурите. В Ирак от един политически коментатор потегли легендата, че коронавирусът в действителност е скрит план за коренно да се понижи международното население. Въпросният коментатор се базира на книга на писателя Дийн Кунц, който още през 1981 година бил предсказал появяването на вируса. В романа си " Очите на мрака ", оповестен под псевдонима Лей Никълс, Кунц написа за гибелен вирус на име " Ухан-400 ". Но с изключение на съвпадението с името на китайския град Ухан, откъдето потегли епидемията, литературният сюжет е прекомерно надалеч от сегашната действителност. В романа вирусът убива на 100 % инфектираните, като го прави в рамките единствено на 4 часа.
Друга екзотична доктрина за произхода на вируса е обвързвана с естествен феномен. Метеорит избухва в небето на Североизточен Китай в ранните часове на 11 октомври 2019 година. Според теорията на конспирацията, е допустимо точно той да е донесъл вируса от Космоса – нещо, което обаче наподобява съвсем невероятно поради голямата температура, която се развива при навлизането на небесно тяло в земната атмосфера.
В края на годината се появиха още информации, които усилват неизвестността към произхода на вируса. През октомври стана ясно, че SARS-COV-2 е бил засечен в кръвта на италианци още през ноември 2019 година. От Испания пък пристигна новината, че вирусът е засечен в отпадните води в град Барселона още през август 2019 година – доста преди появяването му в китайския град Ухан. В тази връзка Пекин съобщи, че работи, с цел да бъде открито от кое място тъкмо е тръгнала болестта.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е една от най-често споменаваните от страна на последователите на теориите на конспирациите, що се отнася до появяването на ковид. Като съществена причина за това е извършената през октомври 2019 година конференция на фондацията, Световния стопански конгрес и института " Джон Хопкинс ", кръстена Event 201. На нея се търси отговор на въпроса до каква степен светът е квалифициран за една сходна пандемия, като се прави извода, че точно нов тип ковид би могъл да докара до цялостна злополука и да отнесе живота на към 65 милиона души. Странно или не, два месеца по-късно се появи COVID-19. Затова доста хора настояват, че програмата е била въведения към идната зараза, която и трите организации са възнамерявали.
Според една от най-разпространените тайни теории, Гейтс е знаел авансово за експлоадирането на пандемията, като евентуално даже има пръст в предизвикването ѝ. Причината е, че той е част от елитна група, която желае да редуцира популацията на Земята, считат конспиратори. Друга доктрина гласи, че съоснователят на Microsoft желае да употребява COVID-19 като предлог в телата на всеки един гражданин на планетата, представяйки това като ваксина против рисковата болест. В изявление за американската телевизия CBS Гейтс отхвърли изказванията. " Няма никаква връзка сред която и да е ваксина и каквато и да е технология за следене. Не знам от кое място се появи това изказване ", споделя Гейтс. ". Почти невероятно е този слух да бъде опроверган – толкоз е безразсъден и малоумен ", съобщи милиардерът и пред " Business Insider ". Според други пък, той е лицето на могъща група хора, която цели понижаване на популацията, като последователите на тайни теории считат, че това ще стане точно посредством имунизациите.
През последните години Бил Гейтс се трансформира в съществена фигура в международната medicina, като постоянно се включва в начинания за всеобщи имунизации и във конгреси, разглеждащи заплахата от появяването на рисков вирус. През 2015 година Гейтс произнесе тирада, в която предизвести, че вирусите могат да се окажат по-голяма опасност за човечеството от възможното експлоадиране на нуклеарна война. Записът от това изявление е извънредно гледан в YouTube. Любителите на тайни теории незабавно съзряха в думите на Гейтс доказателство, че той е знаел авансово за експлоадирането на пандемията. За момента, несъмнено, няма никакви доказателства в поддръжка на сходна доктрина. За мнозина, обаче, това е тъкмо по този начин и те са уверени, че зад експлоадирането на актуалната пандемия и следствията от нея стоят могъщи хора като милиардера. Повече за ролята на милиардера в света на опазването на здравето и фармацевтиката, може да прочетете, и!
Кой държи патента за COVID-19?
Според друга доктрина, стартирана в обществените мрежи, институтът " Пирбрайт ", основан в Съри, Англия, има, като този институт е финансиран точно от фондацията на Гейтс. Теорията гласи, че актуалната пандемия е изкуствено основана, като задачата е милиардерът да забогатее още повече, продавайки основаната от него ваксина. При деликатен обзор обаче се оказва, че патентът, който има " Пирбрайт ", е за друг ковид, който визира главно птици.
Коронавирусът тръгнал от 5G мрежите
Ухан беше един от първите китайски градове, където беше конфигурирана 5G мрежата. Това е същият град, откъдето потегли и COVID-19. Още в първите дни мнозина считат, че това не е съвпадане. Още през март обществените мрежи бяха залети от информации, че. Тази доктрина увлече толкоз доста хора, че при започване на април във Англия и други елементи на света се събираха хиляди, които горяха антените на новия тип мобилна мрежа. Според някои от тезите на съперниците на 5G, лъчението от самата мрежа смъква съществено имунитета на хората и ги докарва до тежки пневмонии. Според други пък вирус не съществува, а самият сигнал от мрежата води до признаците на COVID-19.
И въпреки че тези теории бяха едни от най-разпространените при започване на пандемията, с нейното развиване сякаш вярващите в тях понижиха. Това може би се дължи на обстоятелството, че коронавирусът завзе големи територии, в които 5G мрежа към момента няма. Първоначално последователите на тази интрига споделяха карти, на които съгласно тях се виждаше ясно, че COVID-19 поразява главно районите с построено покритие – такива бяха към Ухан и в Северна Италия, два от най-тежко засегнатите региона. Днес обаче вирусът е по целия свят и се вижда, че това не зависи от новата мобилна мрежа.
Коронавирусът не е по-опасен от грипа
В началото на пандемията доста медицински експерти и държавни ръководители изрекоха тезата, че COVID-19 не е по-смъртоносен от сезонния. Подобни изказвания пристигнаха и от американския президент Доналд Тръмп, като съгласно мнозина това е имало за цел да тушира суматохата измежду хората. Редица специалисти даже изрекоха неразбиране от строгите ограничения, подхванати против болестта.
С развиването на пандемията обаче се оказа, че това напълно не е по този начин. Данните досега демонстрират, че новият ковид е доста по-смъртоносен от грипа. В Съединени американски щати, да вземем за пример, от грип приблизително умират към 60 000 души на сезон. След заразяване с COVID-19 досега са умряли близо 340-350 000 пациенти. Според експерти смъртността от сезонния грип е в границите на към 0,1 на 100, до момента в който от ковид се движи в границите 0,5 – 1%. Към момента страните означават към 4 на 100 смъртност, само че това е по отношение на публично регистрираните случаи, което качва индикатора доста. И въпреки всичко делът на умрелите е плашещо висок за вирус, който се популяризира по този начин гладко, в това число от асимптомни лица, и също така има извънредно дълъг инкубационен интервал. Не са за подценяване и постоянно тежките последствия, които вирусът оставя върху организма на човек, като постоянно нанася щета на жизненоважни органи като белия дроб, бъбреците, както и сърдечно-съдовата система.
В тази връзка е значимо да се означи и друга разлика от сезонния грип. За разлика от него, коронавирусът не изчезна изцяло със стоплянето на времето – вяра, каквато изказваха мнозина експерти и политици, измежду които още веднъж беше Доналд Тръмп. И въпреки че случаите понижиха, най-много поради това, че хората през лятото споделят и се срещат главно навън, то в нито един миг не се стигна до изгубването на COVID-19 през топлите дни на годината.
Маските не пазят от ковид
Друга значима доктрина на скептиците беше изказванието, че не защищават носещите ги от заразяване. Това е може би и тезата, нанесла най-сериозни провали в битката с COVID-19.
В хора на отричащите ефикасността на маските се включиха и медицински експерти, които обясняваха обстойно и нашироко по какъв начин вирусът е извънредно дребен и не може да бъде спрян благодарение на сходни защитни средства. Стигна се даже до такава степен да се изяснява по какъв начин маските могат да докарат бактериална пневмония на носещите ги.
В началото на пандемията в действителност СЗО и други организации като американския Център за предварителна защита на заболяванията препоръчваха маски да се носят от заболели, а не от здрави лица. Според мнозина това е било подбудено и от дефицита на защитни средства за медицинските експерти, които имаха жизненоважна потребност от тях в лечебните заведения. С течение на времето обаче беше потвърдено, че задачата на маските е да спрат по-големите капки от вирусоносител, с цел да не се стигне до заразяване, а носенето им цели да защищити точно близките, като пречи човек да популяризира сходни пръски. При ковид, който, както се оказа, при доста лица минава безсимптомно и също така има дълъг инкубационен интервал, това несъмнено би могло да предотврати разпространяване на болестта, най-много на закрити пространства. Именно това е и повода хирурзи и други медицински експерти да носят маски в непосредствен контакт с уязвими хора, да вземем за пример при интервенция. Именно здравни специалисти обясниха, че при вярна приложимост и съблюдаване на хигиена, тези маски не са причина за пораждане на бактериални пневмонии. И въпреки маските да не пазят на 100 %, те понижават възможния вирусен товар, който човек би могъл да получи от инфектиран, като от това се оказа, че зависи тежестта на болестта.
Ваксините трансформират генетичния код на индивида
След утвърждението на първите ваксини против COVID-19 – тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, се появиха спекулации, че те ще трансформират ДНК-то на хората. Тези страхове пристигнаха от обстоятелството, че тези ваксини употребяват изцяло нова мРНК технология. Според експерти и производители, това е изцяло невероятно, защото този тип просто вкарва осведомителна РНК, която образова организма самичък да създава антитела против новия вирус. Основното терзание идва от неизползваната до момента технология, както и от неизвестността – до каква степен ефикасна е имунизацията и най-много какъв брой време трае имунитетът след нея.
Всички тези въпроси са безусловно основателни и не е учудващо, че има доста хора, които гледат с съмнение към имунизациите. Именно поради това, редица проучвания освен у нас, само че и в чужбина, демонстрират, че болшинството избира да продължи да съблюдава ограниченията и да изчака, с цел да види възможната успеваемост и сигурност на препаратите в действителни условия.
Конспирацията в България
България не беше подмината от теориите на конспирациите, разпространяващи се редом с формалните версии. по поръчка на в. " 24 часа " през ноември сподели, че 40% от сънародниците ни са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, основано за да се понижи популацията на земята. Малко над една трета пък са на мнение, че вирусът не е по-опасен от сезонния грип. Според социологическото изследване минимум 880 000 българи са на мнение, че посредством имунизацията за COVID-19 ще се слагат чипове в хората за надзор над тях.
Малко над половината от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено основана болест. Темата с имунизациите е изключително настояща през последните седмици в резултат на първите ефикасни ваксини против ковид. Една четвърт от българите през ноември месец са на мнение, че ваксина има, само че се крие, с цел да се популяризира още повече заболяването и фармацевтичните компании да печелят повече. 935 000 души пък са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е международна машинация. Друга тайна доктрина – че Бил Гейтс стои зад пандемията от ковид, с цел да управлява хората през чипове, се споделя от 14 на 100 от интервюираните. Около 10 на 100 от българите пък считат, че вирусът се популяризира посредством 5G мрежата.
Такива бяха най-често популяризираните теории на конспирацията по отношение на ковид през 2020 година – от граничещи с фантастиката до такива, звучащи извънредно правдоподобно, като страната ни не остана настрана от тях. И формалната линия, и невярващите в нея откриха по нещо за себе си в тези теории, като се стигна до остро опълчване сред тях. COVID-19 раздели обществото на прецизно спазващи ограниченията и рекомендациите на управляващите и такива, които демонстрираха цялостно неуважение към всичко, обвързвано с вируса. Тази тематика, както доста други, издигна големи разграничителни линии сред българите, които не съумяха да се обединят даже против сходно тестване. И едната, и другата страна откриха своите причини и представители, а чисто научната и здравна страна постоянно беше изкривявана в интерес на едната или другата група. Елементарни привидно ограничения като носене на маски на закрито, съблюдаване на физическа отдалеченост и хигиена, не бяха възприети от доста хора, а опозицията против тези рекомендации и говоренето против тях постоянно се превръщаше в израз на политическа позиция. За страдание от сходно държание страда цялото общество и всички ние се оказахме губещи в борбата с ковид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР