С народния обичайзажънване“, водосвет и конкурси за обреден хляб и

...
С народния обичайзажънване“, водосвет и конкурси за обреден хляб и
Коментари Харесай

В Тунджанско откриват жътвената кампания на 16 юни

С националния бит „ зажънване “ , водосвет и състезания за ритуален самун и рисунка ще бъде обещано публично начало на жътвената акция в Община Тунджа на 16 юни . Домакини на откриването на акцията за десета година ще са земеделските масиви в село Търнава, оповестиха от локалната администрация.

Самодейци от читалищата в общината ще пресъздадат ритуалното зажънване със сърпове и паламарки, изпълнявайки присъщи жетварски песни и наричания. Преди това житните полета ще бъдат осветени, с цел да е сполучливо прибирането на реколтата в хамбарите. След възстановката на ритуала, в нивите с ечемик ще навлязат и комбайните. 
 iStock
Организаторите от общината и компания „ Пеликан Агро “ оповестиха и обичайните състезания на жетварска тема за кулинарно творчество и детски рисунки. Най-добрите обредни хлябове, краваи, баници и детски произведения ще бъдат показани в галерия при откриването на жътвената акция. 

Обработваемата земя в Община Тунджа е над 1 млн. дка, което я подрежда като най-голямата земеделска територия в Южна България.

По традиция откриването на жътвата е един от най-пищните празници в района. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР