С нарастващата нужда от цифрова трансформация в бизнеса и с

...
С нарастващата нужда от цифрова трансформация в бизнеса и с
Коментари Харесай

Телекомите между цифровата трансформация и дигиталната диференциация

С възходящата потребност от цифрова промяна в бизнеса и с все по-голямата взаимозависимост от технологиите във всекидневието ни телекомуникационният бранш се чака да играе още по-важна роля в насърчаването на нововъведенията в идващите години. Дори преди сегашния стопански спад обаче телеком промишлеността бе една от тези с най-яростна конкуренция. Очакванията са, че международната стопанска система ще се утежни, преди да стартира да се усъвършенства, което не дава обещание по-благоприятен климат.

Цифровата гражданска война кара
телеком фирмите да премислят бизнес тактиките си,
с цел да бъдат съперници в един пазар, в който скоростта (във всеки смисъл) е от решаващо значение. Все по-видно е, че епохата на telco отстъпва място на ерата на techco* и обичайните снабдители на съгласуваност би трябвало да се трансфорат в снабдители на софтуерни решения - или рискуват да изгубят освен пазарен дял, само че и съответност.

Телекомите може и да не могат да надскочат настоящия ритъм на нововъведения в софтуерния бранш и да го поведат, само че с верните партньорства могат да интегрират техните артикули и услуги в мощни екосистеми, давайки им достъп до напълно нова потребителска база.
Реклама
Технологиите чупят границите сред промишленостите, счита и основният търговски шеф на Yettel Богдан Узелац. " Все повече залагаме на партньорства с компании от разнообразни браншове при основаването и предлагането на една услуга или артикул, търсим композиция със мощни цифрови благоприятни условия - това е наложително и ще ни помогне да обслужваме още по-добре потребителите и да предоставяме извънредно потребителско преживяване ", споделя Узелац. Обяснява, че тези партньорства могат да обгръщат всеки аспект от активността на телекома - от обогатяване на обичайните услуги на мобилните проекти и хардуера с цифрово наличие и бонус предложение на услуги на трети страни до проучване на капацитета за нови услуги, свързани с онлайн сигурност, изкуствен интелект (AI), Интернет на нещата (IoT), виртуална и добавена действителност.

По-сложни преживявания с VR не можем да чакаме прекомерно скоро поради лимитираната досегаемост, счита специалистът от Yettel. Според него обаче тези трендове би трябвало да бъдат уловени и адресирани от телекомите с ефикасни мрежови вложения и набор от услуги (като SVoD или интерактивна телевизия, които към този момент са налични с Yettel TV), партньорства и разширение на гамата от предлагани устройства.

Именно IoT, интелигентни домове и взаимосвързани устройства Узелац вижда като
" голяма вълна на бъдещето ",
в която заобикалящата ни среда става все по-интелигентна и интерактивна - всичко от коли до къщи, даже и интеракцията с домашните ни животни с невиждано улеснение и автоматизация. " От това, което виждам с най-новите трендове в AI, мога да кажа също, че несъмнено клиентите ще употребяват и основават наличие по нов метод в цифрово пространство. AI демонстрира друг капацитет в разнообразни бизнес вертикали - в последна сметка визира метода, по който учим, работим, вършим бизнес или се любуваме на времето си за отмора ", показва основният търговски шеф на Yettel.
Реклама
АI и машинното образование към този момент не са футуристични концепции, а неразделна част от телеком промишлеността. Очакванията са, че по-далновидните компании ще изместят фокуса от внедряване на AI за обслужване на клиенти към потреблението му в технологии за усъвършенстване на мрежата.

Въпреки че 5G е тук към този момент от няколко години, новото потомство мобилни мрежи към момента не се употребява в цялостния си капацитет. Досега повечетo телеком компании разчитаха най-вече на съществуващите си инфраструктури, като предлагаха 5G дружно с 4G. Една от главните промени в кратковременен проект е предлагането на 5G като независима услуга - като се изключи че ще продължат да се любуват на високите скорости на 5G, потребителите ще могат и да тестват нови приложения и цифрови услуги, предлагащи по-голяма сигурност и непоклатимост, които не са били вероятни до момента. За първи път телекомуникационните компании ще стартират да монетизират 5G и да виждат възвръщане на вложенията в тази технология.

" Безпрецедентният скок, който следим в потреблението на мобилни данни, ни сподели какъв брой сериозно е да имаме постоянни и в действителност надеждни мобилни и телекомуникационни мрежи. Те са от решаващо значение освен за безпроблемна съгласуваност в връзката и във връзка с IoT, само че и за съвсем всяка активност на актуалния човек ", показва Узелац. " А с цел да осигурим този непрестанен достъп до данни и услуги, които на процедура построяват нашия цифров живот, трябват непрекъснато да влагаме в 5G, edge computing и мрежови усъвършенствания ", изяснява още той. По думите му сега Yettel покрива над 60% от популацията с 5G и до 2026 година то ще обхване по-голямата част от популацията, осигурявайки по-високи скорости на данни, ниско времезакъснение и усъвършенствана надеждност на мрежата. " От стратегическа позиция фокусът на нашата компания е да предоставим най-хубавото премиум мрежово преживяване на пазара ", добавя Узелац.

Навлизането на пазара на нови приложения и цифрови услуги на фона на световен стопански спад може значително

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР