С напредването на възрастта и заради революцията в технологиите, хората

...
С напредването на възрастта и заради революцията в технологиите, хората
Коментари Харесай

Д-р Димитър Пенчев: Заседналият начин на живот повишава риска от хернии -

С напредването на възрастта и поради революцията в технологиите, хората водят все по-заседнал метод на живот. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Димитър Пенчев от Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология към Военномедицинската академия .

Двата фактора обуславят и съществуването на наднормено тегло, което пък от своя страна води до поява на хернии – ингвинални и на коремната стена, защото оказва огромно налягане върху коремната стена. Рядко може да се види човек, който интензивно да спортува и да страда от херния.

Наднорменото тегло води и до разнообразни други болести, а в България като че ли към момента не го отчитаме като проблем. Ако човек на 15-годишна възраст е бил с наднормено тегло, то най-вероятно след време, в случай че се появи херния, появяването ѝ ще е по-ранна. По думите му наднорменото тегло е едно от най-страшните болести, водещо до доста висока смъртност.

Случаите на херния се усилват с напредването на възрастта, което значи, че при хората над 50-годишна възраст се срещат по-често. В млада възраст хората имат по-голямо количество колаген, само че той понижава с напредването на възрастта и поради това кожата става по-малко еластична и се появяват бръчки - отслабва съединителната тъкан. Загубата на колаген не може да се компенсира.

Натрупването на мускулна маса в млада възраст изрично не е предварителна защита на хернията, добави доктор Пенчев. По думите му хернията се образува там, където няма мускул. Когато има мускул на коремната стена, той защищава от пролапс на части от корема на открито. Дори и да са мощно развити мускулите, хернията си намира място и нормално се появява тук-там, на които мускулите се припокриват.

Има хора, при които не се появява херния, защото не е наложително при човек с наднормено тегло да се появи херния, по този начин както е допустимо и един доста димящ човек да не се разболее от рак на бял дроб. Не постоянно е наложително при съществуването на един рисков фактор да възникне болестта.

Разликата сред ингвиналната и коремната херния е единствено мястото на появяването ѝ. Ингвиналната херния се среща близо 10 пъти по-често измежду мъжете, в сравнение с при дамите. Феморалните хернии, които се появяват по-ниско, са по-често срещани при дамите.

Поставянето на " платно " в случаите на коремна херния защищава от поява на херния на същото място, само че не и на друго. Ако обаче не се постави " платно ", рисковете да се появи хернията на същото място са 30 на 100. Когато се постави " платно ", рискът от рецидив на същото място понижава до 3 на 100.

" Платното " е непознато тяло, сложено там с концепцията организмът да реагира към него и да сътвори на мястото нова съединителна тъкан, която да защищити от поява на херния на същото място. Това обаче не значи, че не може да се появи херния на друго място. На един пациент може да се сложат толкоз " платна ", колкото коремни хернии има. Има група пациенти, които не толерират " платната ", само че те са изключение и са доста редки случаи – един на хиляда, и за тях са основани хипоалергенни платна.

Като първичен признак на хернията е появяването на издутина на корема или в ингвиналната област, само че е допустимо и да няма никаква симптоматика. Някои пациенти имат чувство за остра болежка, а подутината се появява по-късно. Изключително пъстра би могла да бъде гамата от недоволства и доста зависи от локализацията на хернията. Основното, което ги сплотява, е подутината и тя е причина пациентът незабавно да потърси лекарска помощ. Всеки доктор, установил херния, ще предложи оперативно лекуване, защото консервативно лекуване няма.

Д-р Пенчев поучава хората да се стремят към физическо и психическо здраве. Дори единствено разходка в парка всеки ден е задоволителна, само че хората постоянно я не помнят. Психическото здраве се дефинира от доста фактори – фамилна среда, професионална реализация, другари. Съвкупността от всичко това е рецептата за здраве, добави лекарят.

Преди дни се състоя първото издание на #SofiaHerniaDays, проведено от Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР