С над месец и половина закъснение санирането на жилищни сгради

...
С над месец и половина закъснение санирането на жилищни сгради
Коментари Харесай

Най-после: Санирането тръгна, 80 милиона за жилища в Пловдив

С над месец и половина забавяне санирането на жилищни здания потегля! Вчера в късния следобяд Министерство на регионалното развитие публично разгласява одобрени Насоки за кандидатстване по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап I “, финансирана със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност. Процедурата към този момент е отворена и всички искащи притежатели на многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, могат да стартират подготовката на документи и подаването им посредством общинските/районните администрации. Във всяка община и районно кметство има определени виновни лица, които ще съветват жители и ще одобряват документите им. Списъкът вижте.

При тази процедура парите са разпределени на териториален принцип: за София отиват 150 милиона лв., за Пловдив, Варна и Бургас - 80 милиона лв..

Общият размер на средствата за тази процедура е в размер на 1 129 881 600 лв. с Данък добавена стойност. Допустими са всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999. Одобрените здания ще получат до 100 % безплатна финансова помощ. Всички претенденти ще се правят оценка по одобрена канара с точки, казусът е обаче, че с най-вече точки ще се класират огромните блокове, защото единият аршин е РЗП на обекта. Колкото по-голямо РЗП, толкоз повече точки.

Основната цел на програмата е възстановяване енергийните характерности на жилищните здания, постигане на клас на енергопотребление „ В “ на многофамилните жилищни здания, понижение на енергийното ползване на страната,  редуциране на излъчванията на парникови газове; реализиране на 30% икономисване на първична сила за всеки обект от жилищния сграден фонд, понижаване на енергийната беднотия, посредством понижаване на разноските за сила, възстановяване на изискванията и качеството за живот посредством софтуерно обновяване и модернизиране на сградния фонд и други, изброяват от Министерство на регионалното развитие.

Към сегашния миг едвам 7% от площта на населяваните жилищни здания (построените след 2010 година и обновените) е в сходство със актуалните условия за енергийна успеваемост. Според осъществения обзор на необновените жилищни здания по енергийни характерности и ползване на сила, 90% от необновените здания се характеризират с най-лоши енергийни характерности – с класове на енергопотребление E, F и G.

Насоките за кандидатстване са оповестени на електронната страница на Министерство на регионалното развитие, секция „ Процедури по НПВУ “, подсекция „ Процедури, отворени за кандидатстване “, Насоки за кандидатстване по процедура BG-RRP-4.023 „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий I “, както и на портала на ИСУН 2020.

Крайният период за кандидатстване по актуалната процедура е 31.05.2023 година

След приключването на този първи стадий, ще започва банкет на планове по втори стадий от реализирането на подмярка „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “. Във втория стадий безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разноски. Тя ще започва след края на тази процедура и кандидатстването по нея ще завърши на 31.12.2023 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР