С над 80% са спаднали жалбите от граждани срещу действията

...
С над 80% са спаднали жалбите от граждани срещу действията
Коментари Харесай

80% по-малко жалби, откакто полицаите са с боди камери

С над 80% са спаднали жалбите от жители против дейностите на служители на реда след въвеждането на така наречен " боди камери " у нас. С тях преди година бяха оборудвани чиновници на „ Охранителна полиция “.

„ Охранителна полиция “ разполага с общо 880 боди камери. Преди началото на дежурство записващо устройство се слага на един от двамата служители на реда във всеки патрул.

„ Основната цел е за гарантиране съблюдаване правата на жителите и полицейските органи при практикуване пълномощията на полицейските органи, както и понижаване риска от корупционно държание от полицейските органи “, изяснява контрольор Радослав Янев.

Боди камерите не снимат непрекъснато по време на цялото дежурство. Включват се само при приемането на сигнал, и то след идването на екипа на съответното място.

„ Във всеки един миг онлайн могат да бъдат следени дейностите на полицейските чиновници или дейностите на самия екип. Това се прави в оперативно-дежурните центрове на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи “, прецизира контрольор Янев.

Наблюденията до този миг демонстрират, че в доста случаи съществуването на камера улеснява работата на служителите на реда, защото работи респектиращо.

Боди камерите са необятно публикувани в доста страни, като Съединени американски щати да вземем за пример. Наскоро видео на щатски служители на реда, които избавят бебе след злополука се трансформира в международна сензация. У нас обаче законът не разрешава общественото разпространяване на записите, като след 30 дни те се унищожават.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР