С над 35 на сто за година се е вдигнала

...
С над 35 на сто за година се е вдигнала
Коментари Харесай

Шоково поскъпване на яйца, захар и масло

С над 35 на 100 за година се е вдигнала цената на сиренето

Шоково повишаване на храните у нас за последната година, сподели инспекция на.

Увеличение на цените има по цялата верига – от търговците на дребно, по този начин и в огромните вериги и дребните магазини. Най-драстично е повишаването при яйцата. Спрямо средата на декември 2021 година в този момент цената им е със 77 на 100 по-висока. И в случай че тогава едно яйце, размер М, е коствало 22 стотинки, то в този момент се продава по 39 стотинки и то на едро, демонстрират данните на Държавната комисия за стокови тържища и борси. Само за последната седмица на тържищата в шест области яйцата нарастват с нови 1-2 стотинки, най-вече в Добрич, Сливен и София.

В огромните търговски вериги цената им варира от 0,40 лева./бр. в Смолян до 0,52 лева./бр. в Бургас, Сливен и Ямбол. В съвсем цялата страна се регистрира нарастване на цените на седмична база, което стига до 6 стотинки за брой в Разград и Русе. За съпоставяне през предходната година най-високата цена в огромните вериги е била 31 стотинки. По-големите яйца, размер L, към този момент се продават по 55 стотинки, демонстрират данни на Министерството на земеделието.

След яйцата най-вече за година се е повишила цената на кравето масло. През декември 2021 година пакетче от 125 грама е коствало 2,14 лв., а в този момент - 3,62 лв., което е растеж от над 69% и то на едро.

Другата стока, за която даваме много повече пари, е захарта, чиято цена се подвига с над 55 на 100 за последните 12 месеца – от 1,64 лв. за кг предишния декември до 2,55 лв. в този момент. На борсите в страната цените на едро на захарта са в диапазона от 1,65 лева./кг в Бургас до 2,83 лева./кг в Пловдив. В огромните вериги цената даже надвишава 3 лв.. Само за последната седмица ново повишаване има в 10 области. В дребните магазини цените са от 2,70 лева./кг в Пазарджик до 3,20 лева./кг във Велко Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

Тенденция за повишаване има при всички млечни артикули.

С близо 40 на 100 повече плащаме за кашкавал „ Витоша “, като предходната година килограмът е коствал 13 лв., а в този момент над 18 лв. на едро. В магазините цената му не пада под 27 лв., като има даже артикули, които се оферират по 35 лв. за кг.

Истинското краве сирене в този момент се предлага по 11,72 лв. за кг, а преди година цената му е била 8,54 лв. или нарастването е с 37 на 100 за година. Поскъпва даже подправеното сирене, в производството на което се употребяват растителни мазнини и постоянно към неговата консумация прибягват хората с ниски приходи. Ако преди години то се е продавало под 4 лв., в този момент на едро коства приблизително по 5,30 лева за кг, което е с 35% от горната страна.

30 на 100 по-висока е и цената на кофичка кисело мляко от най-продаваното - 3,6% масленост. От под левче преди година, в този момент на едро тя се коства 1,28 лева, а в магазина към този момент гони 1,80 лв.. Подобна е обстановката с прясното мляко, при което за година повишаването е с 21 на 100.

Един от най-обсъжданите артикули тази година беше олиото. Опашки за олио на промоция доведоха до пердах сред клиенти. За година цената му се е повишила с 24 на 100, като преди Коледа литър олио се продава по 4,44 лв., при 3,58 лв. през същия интервал на предходната година. Предлагането на олиото в огромните търговски вериги е от 4,59 лева./литър в Добрич до 5,14 лева./литър в Кърджали, Стара Загора и Хасково. Сравнявайки с миналата седмица, в седем области продуктът нараства в границите на 2,5% - 2,6% - най-съществено в Русе и Силистра, а в други шест – поевтинява с до 2,1% - Варна и Добрич.

Цените на дребно на олиото в дребните магазини варира от 4,62 лева./литър в Шумен до 5,85 лева./литър в Ловеч. За съпоставяне през предходната година най-високата цена в комерсиалните вериги е била 4 лв..

По-слабо повишаване има при брашното – с 14 на 100 за година и в този момент на едро то се продава по 1,36 лв. за кг, при 1,19 лева за кг през 2021 година В огромните магазини цената варира през последната седмица от 1,45 лева./кг в Бургас, Сливен и Ямбол до 1,74 лева./кг във Варна. Сравнявайки с миналата седмица, в пет области продуктът поевтинява в границите на 3,6% - 6,4%, най-сериозно в София и Перник, а в други четири нараства с до 4,4%.

Месото

Докато при свинското месо цените остават към момента ниски, то при пилешкото има съществено повишаване. Цената на замразените пилета се е вдигнала с над 32% за година и в случай че предишния декември са се продавали приблизително по 4,53 лв. за кг на едро, то в този момент не падат под 6 лв.. На дребно в супермаркетите цените варират от 6,99 лева./кг в Пазарджик, Пловдив и Смолян до 9,55 лева./кг в Разград. Сравнявайки с миналата седмица, в Кюстендил и Благоевград продуктът нараства надлежно с 3,4% и 3,6%, а в Перник и София - поевтинява с по 2,9%. Охладените пилета пък се продават от 6,89 лева./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен до 8,09 лева./кг в Перник и София.

Зеленчуци

Миналата година станахме очевидци на фрапантно повишаване на краставиците, които стигнаха по пазарите до 6 лв. за кг. В момента кг оранжерийни краставици се предлага по 3,48 лв. на едро и цената е малко по-висока от миналогодишната – 3,25 лв. за кг. Сериозно повишаване обаче има при доматите, които предходната Коледа са коствали 2,12 лева за кг, а в този момент цената им на едро е приблизително 3,24 лв. за кг или с над 52% от горната страна. За кг картофи плащаме с 30 стотинки от горната страна, само че пък с близо 20 стотинки по-малко коства кг зеле тази година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР