С над 1000 щатни бройки да се увеличава капацитетът на

...
С над 1000 щатни бройки да се увеличава капацитетът на
Коментари Харесай

Експерт: След 31 март почват да ни връщат мигранти, тогава ще видим истинските потоци от Австрия

С над 1000 щатни бройки да се усилва потенциалът на " Гранична полиция " за защитата на бежанските центрове и за запазване на границата ни, се предлага с промени в Закона за Министерство на вътрешните работи.

" Това е мярка, която е обвързвана с покачването на напрежението. Това не може да бъде непрекъсната устойчива мярка, тъй като мигрантите ще се усилват. А оттова какво, ще усилваме с по 1000? Мигрантската политика е извънреден проблем за Европа, ние ще бъдем очевидци на тази война десетилетия - такива са прогнозите и на Организация на обединените нации, и на Европейската асоциация за миграция ", сподели специалистът по интернационалните връзки и интернационална сигурност Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му би трябвало да се търсят трайни решения.

" В този пакт, който е за миграцията, има някои неща, които са положителни за България. В момента това, което работи като Дъблинско съглашение, е неуместен сюжет за България. Когато изкарате едно от тези отговорности, само че то не работи с другите преференции, които получавате, и се получава утежняване на събитията. Дъблин ни задължаваше всеки, който е минал през нашите граници, да го връщаме назад в първата страна, а по пакта за миграция всяка една страна декларира своите потенциали ", добави Гърдев.

Той е безапелационен, че методът би трябвало да е световен и благодарение на целия Европейски Съюз.

" Когато погледнем това решение в пакта - там се преглеждат тристранни договаряния с други страни, където да бъдат изграждани лагери за тези бежанци, а Европейският съюз ще ги финансира. Също по този начин и доста нарастване на силите на " Фронтекс ". Намираме се в неблагоприятен интервал, тъй като подписахме съглашение с Австрия, в което са отговорностите за България, само че ние нямаме спомагателната помощ от Европейския съюз ", акцентира специалистът.

Гърдев разясни, че съглашението стартира да работи от 31 март: " Тогава ще забележим същинските потоци от нежелани мигранти от Австрия. Тези хора, които ще бъдат връщат, са тези, които са получили отвод. Чака ни огромна вълна. Тези хора са " black list " -ата на целия Европейски съюз, нямат право на никакви помощи, където и да отидат ".

Според него този проблем няма да бъде решен до евроизборите.

" Трябва да се търсят нови благоприятни условия за предоговаряне, тъй като ние имаме съдружници, които никой не ги загатва. Българската позиция би трябвало да бъде нова, би трябвало да сложим нашите условия. Трябва да се подпише ново съглашение с Турция ", добави Димитър Гърдев.

Центровете за снаждане на бежанци у нас са запълнени на 43%, което значи към 1600 индивида във всички центрове.

" Тези 43% знаете ли за какъв брой малко време ще станат 78%, тъй като на 31 март ще пристигна противоположната вълна. Мигрантите ще се усилват - това е, ще ги следим най-малко 10 години. И съм уверен, че ексцесията в София няма да бъде последната ", безапелационен е специалистът по интернационалните връзки и интернационална сигурност.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР