С началото на предизборната кампания Радев ще трябва да напусне

...
С началото на предизборната кампания Радев ще трябва да напусне
Коментари Харесай

Доц. Антоний Гълъбов в ПИК и Ретро: Радев, не се прави на Вапцаров  

С началото на предизборната акция Радев ще би трябвало да напусне своята „ зона на комфорт “. За миналите години той сподели, че не желае да дава изявление „ онлайн “, а в редките случаи, когато въпреки всичко го направи, резултатите бяха слаби. Популизмът, комбиниран с блестящо изразени властнически упоритости, ненавижда дебата, при който би трябвало да изслушва непознатата позиция и да аргументира своята лична.

Радев постоянно е предпочитал да показва авансово квалифицираните си тези пред стеснен кръг от публицисти, най-често по различен мотив, който няма нищо общо с това, което желае да каже. Вичко това следва да се промени. В тази партия шах той ще би трябвало да играе с черните фигури, и то против кандидати с разнороден профил и жанр на държание.
свързани новини53278на 12.10.2021218141на 10.10.2021
След първите директни предложения за присъединяване в взаимен спор от страна на проф. Анастас Герджиков и от Лозан Панов Радев реагира нервно на въпроса на Ива Николова и ѝ предложи да му сформира лист с претендентите, които желаят да водят спор с него, и тогава той щял да отговори. Той се усеща заплашен от разнопосочиня профил на кандидатите за президентския пост е ще реагира все по-агресивно с наближаването на изборите. Причините за това са явни – през миналите шест месеца той носи директна отговорност за всичко, което се случва, и това, което (все по този начин!) не се случва в България. Въпреки желанието си да се дистанцира от резултатите от служебното държавно управление те от ден на ден ще дефинират тематиките, по които както съперниците му, по този начин и българските жители ще упорстват да чуят неговите пояснения.
свързани новини166674на 02.10.2021
Оценките, които Радев дава за активността на служебното държавно управление, все по-драстично се разминават с действителността. Той ще бъде заставен да поддържа тази паралелна действителност като част от личната си защитна теза. Но всякога, когато се пробва да трансферира отговорността към държавното управление на ГЕРБ и Оперативна програма, ще потвърждава отхвърли си от носене на отговорност за дейностите на назначените от него министри. Заявлението, че потъването на кораба Vera Su е резултат от предходното ръководство, демонстрира загуба на възприятие за действителност без значение какъв брой пъти бива повторено.

Защитната тактичност, към която ще се насочи акцията на Радев/Йотова, придобива все по-ясни контури. Преди всичко те ще упорстват на това, че не дават обещание занапред нещо, а „ не престават смяната, почнала на площадите “. Няма потребност да бъде подчертавано цялостното съвпадане с името на една нова коалиция. Изказът е еднакъв, както и упоритостта да бъде основан някакъв измамлив облик на въпросната „ смяна “, която трябвало да продължи. Щабът на Радев ще направи всичко допустимо да го държи оптимално дълго настрана от директния спор с останалите кандидати с вярата, че те ще влязат в сбълъск между тях.
свързани новини41220на 06.10.2021
Тази тактичност ще натовари в допълнение Илияна Йотова, която ще би трябвало да „ въплъщава единството на президентския екип “. Тя е задоволително умел политик, с цел да успее в първите дни на акцията да тушира напрежението от бягството на Радев от спор, само че в един миг той ще би трябвало да се появи и тогава ще стартират същинските проблеми в неговата акция.

Радев ще провежда отбраната си по отношение на два релативно ясно обрисувани хоризонта. Първият от тях е избран от направеното и ненаправеното през целия мандат, а вторият е доста по-конкретен и включва дейностите му от юли 2020 година до момента. При всяка опция ще бъде издирван метод тези два хоризонта да бъдат смесвани. Той би трябвало да показа мандата си като сполучлив и в това време да продължи да подражава на Вапцаров, потвърждавайки, че „ даже и в бурята “ е бил „ с народа си “.

Едновременно с това при всяка опция той ще се пробва да трансферира отговорност към политическите партии и Народното събрание. Тази тактичност има най-малко две ясни цели. Първата е да бъде насърчена рецензията по отношение на политическите партии и неспособността за създаване на ръководещо болшинство и държавно управление. Втората е по-важна и има опеделящо значение в защитната тактика на Радев – той търси опция да окаже въздействие върху парламентарните избори на 14 ноември, с цел да усили възможностите си за победа на втория тур на президентските избори на 21 ноември. Ако парламентарно показаните партии могат да сформират болшинство, което да следва целите на Радев, неговото преизбиране за втори мандат ще наподобява съвсем изцяло несъмнено.

Подчертаното отвращение на Радев да води разговор с останалите кандидати показва надменност, което има за цел да прикрие основни дефицити в неговата лична подготовка. Отвъд авансово конкретизираните изречения, подложен напрегнат или в условия на директен конфликт, той реагира яростно и нападателно. Примерите не са доста, само че са извънредно показателни – мненията на Радев във връзка на думи на Борисов; размяната на реплики с Веселин Марешки и най-много – абсурдът с Мустафа Карадайъ. Колкото по-често бива замесен в сходни обстановки, толкоз повече би могъл да изненадва неприятно поддръжниците си, демонстрайки същинското си равнище.

Претендентите за президентския пост ще се стремят към това Радев да приказва колкото се може повече, и то не там и когато се усеща в „ свои води “. Смисълът на една мажоритарна акция е точно в това – претендентите да показват своето схващане за това по какъв начин би трябвало да бъде носена отговорността на държавен глава. Шахматният дебют на Лозан Панов промени играта, наблягайки очевидния факт, че Радев реагира, когато се почувства персонално заплашен и уязвен от дейностите на основния прокурор. Волен Сидеров също се ориентира към директна офанзива против Радев, призовавайки го на спор, само че по отношение на напълно друга тематика. Дори при акцията на проф. Герджиков, която следва друга тактичност, тематиката за нуждата от директен спор ще придобива все по-голямо значение.

В центъра на този спор би трябвало да бъде подложен въпросът за ролята на президента в нашата република с парламентарно ръководство. В този спор би трябвало да бъде показана вероятността, към която съответният претендент би желал да насърчи процесите на смяна и развиване в България. Другите кандидати могат да развият тезата си, само че Румен Радев ще би трябвало да пази личните си избори и техните политически последици.

Предстои да разберем дали „ сицилианската отбрана “ на Радев ще даде резултат, само че българските жители би трябвало да се опитат да трансформират „ смяната “, до момента в който към момента това може да се случи по либерален път. А едвам по-късно ще разберем кой ще „ продължи “ нататък.

Истината се ражда в разногласието, само че не всички са подготвени да я търсят и одобряват, даже и от това да зависи политическото им бъдеще.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР