С молива над скицата и прецизни пръсти около иглата на

...
С молива над скицата и прецизни пръсти около иглата на
Коментари Харесай

Три сватби, едно бебе и 4 уникални колекции СНИМКИ

С молива над скицата и прецизни пръсти към иглата на шевната машина четири девойки изминаха пътя от концепцията до цялостна приключена сбирка. Прекрачиха от ателиетата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ напряко в стилната промишленост.

Всичко това - по време на пандемия, която наложи да гледат онлайн на екран наставленията на преподавателя по конструиране и планиране на облеклото, като сами чертаят кройки на кухненската маса вкъщи.

Абсолвентките от компетентност „ Дизайн на облеклото “ Полина Димова, Ива Станева, Емилия Клевец и Костадинка Богданова показаха своите дипломни сбирки на ревю, в което дефилираха модели на организация „ Визаж “. Всяка от младите дизайнерки насочва своя провокация - нашепва вик за помощ на наранената природа, сграбчва цветове и искра от цирковата сцена, с цел да ги втъкне във вечерно облекло, играе с нежността и строгостта в душата на дамата или потъва в дълбините, населявани от морските нимфи нереиди.



В последната година от следването си оставям на тях да изберат тематиката на своята сбирка, споделя преподавателката им доцент Динка Якимова-Касабова. Само за два семестъра четвъртокурсничките би трябвало да основат идея и да я осъществят в сбирка, като всеки подробност мине през мозъка и ръцете им. Това включва и философия, и изследване на материали, и дълги опити с хартиените кройки и карфиците към манекена. В последна сметка, всеки основава портфолио, което съдържа изложение на концепцията му, източника на ентусиазъм, осъщественото авторско изследване, техническите скици и професионална фотосесия на към този момент готовите дрехи.



Обсъждаме всичко, само че ги оставям да следват своята посока, споделя доцент Динка Якимова-Касабова. Работейки над сбирката, всяка от студентките й би трябвало да има поради съответна таргет група, към която са ориентирани моделите, да направи свое изследване на потребителите и да насочи към тях персонално обръщение. „ Идеята е не просто да сътворяваме красиви облекла, а да кажем с тях нещо на хората - без значение дали ще се носят в всекидневието, по публични мотиви, или ще бъдат видени единствено на подиума “, прибавя тя.

По пътя от концепцията до приключената сбирка в сложната година на хибридно образование курсът претърпял и доста страсти в персонален проект - 3 сватби и раждането на едно бебе.

Групата е дребна, тъй като по традиция АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ приема в компетентност „ Моден дизайн “ единствено 8 студенти. Конкуренцията в сектора е голяма и няма потребност ние да дипломираме хора, които след това мъчно ще намерят своето място на пазара, изяснява проф. Якимова-Касабова. Стремежът е да бъдат готови малко, само че в действителност способни фешън дизайнери. И ръководителката им се усеща задоволена, когато в края на следването вижда Полина, Ива, Емилия и Костадинка таман в тази светлина.

" Пропукване ": Обгорената природа крещи за помощ

Да ушиеш гащеризон, а по-късно да прогориш в него дупки с очернени краища. За някого може да наподобява нелогично. Това обаче е методът на Ива Станева да приказва посредством модата за опожарените гори, наранената земя и това, което й предизвиква индивидът.





Колекцията й „ Пропукване “ интерпретира тематиката за екологията, откакто към този момент десетилетия учените сигнализират за потребността от смяна в метода на живот, който убива планетата, предизвиква световното стопляне, унищожава цели популации от скотски типове, трагично трансформира очертанията и растителността на цели континенти.



Модната сбирка на Ива е въодушевена от образеца на огромните фешън марки и дизайнери, които насочат послания за преосмисляне на полезностите. Бавното раздробяване на досегашния ни живот е историята, която е разказана в сбирката й от 8 модела.



Пропукана земя и обгорени материи пресъздават болката на природата и жителите й. Акценти в някои модели са изкуствени цветя, които авторката направила от ненужна пластмаса - с цел да припомнят за загиващата хубост на флората. Изсъхнали клони на дървета, които стопират да цъфтят, рисуват сивия пейзаж на бъдещето.



Земните тонове са съпроводени от графични черни принтове - с цел да пресъздадат повяхващата бленда, през която гледаме какво предизвикваме на света към нас.





Ива от село Житница употребила и черни сламки, които е съшила в ефектни детайли от моделите си. Редува нереалните форми с плътни и транспарантни материи, с цел да сътвори контрастите, които постоянно виждаме към нас - черните белези, които индивидът оставя в хармоничния нежен свят на природата.



Иска ми се сбирката ми да накара хората да се замислят и да се опомнят, споделя Ива Станева.



От нежността до строгостта - до момента в който детето спи

Най-трудното за Костадинка Богданова не било нито да измисли своята идея, нито да я осъществя, а по кое време да откри време за кроене, шиене и стъкмяване на портфолио. Майката на 6-месечно бебе творила, до момента в който пеленачето спи, най-много измежду нощ.

Костадинка интерпретира тематиката „ Душата на дамата “, като е „ скроила “ тоалети на крайностите в женската природа.



„ Достоевски споделя, че хубостта ще избави света, а красивата същина на индивида е душата, чийто прелестен сетивен знак е дамата - размишлява младата дизайнерка. - Жената е красиво, нежно и тайнствено създание. Може да бъде добра и зла, нежна и строга, грижовна и безотговорна. “

В сбирката на абсолвентката от АМТИИ нежността се разпилява в десени на точки, а строгостта наднича зад „ решетката “ на райето.

Дипломната сбирка за Костадинка е начало на неин личен бранд. Чувства се готова да пробие в огромната конкуренция. Знае, че това е професионалният й път, от дълго време - преди компетентност „ Дизайн на облеклото “ в АМТИИ е приключила Професионалната гимназия по облекло „ Ана Май “. Предизвикват я най-много формалните дрехи.

Вечерната рокля - но Цирк дю Солей и Стивън Кинг

Циркът на 20. век и романит​е на Стивън Кинг въодушевили Полина Димова за дипломната <210> сбирка „ CIRCUS “. Абсолвентката от Казахстан е дете от разбъркан брак, татко й е българин. Когато избрала да учи у нас, прочела за разнообразни университети. И взех решение да стана дизайнер, спомня си Полина. На финала на следването си в този момент е във водовъртежа от цветове и страсти, с които заслепява, учудва и забавлява едно цирково зрелище.



Съвременното цирково изкуство претърпява голям брой промени ​- дресурата на животни остава в историята, все по-голяма роля за въздействието имат дизайнът на костюмите, авторската музика, играта с осветлението, които основават блестящата атмосфера под купола. Полина протяга ръка към резултатите на едни от най-приказните представления на Цирк дю Солей, Театро Зинзани, Цирк Уиндърлуст и Цирк Оз, с цел да ги придвижи на едно публично вечерно празненство.



„ Вдъхновението за „ CIRCUS “ пристигна от приказната атмосфера на шапитото, която е пресъздадена в оживлението под купола, загадъчните тъмночервени пердета с изненади зад тях, от блясъка на арената ​- споделя Полина. - Артистите заслужават удивление и самопризнание за вдъхновението, с което играят и споделят живота си под цирковата шатра. Един от основните моменти в сбирката ми е основаването на илюзии благодарение на текстурата на плата - кадифе, тюл с флог на точки, металически покрития, ресни, мрежа. Ефектите на брокат и пайети придават чувство за блясъка на арената, преплетен с вълшебен разкош. Контрасти в съчетанието на цветовете, контрасти сред деликатни материи и блестящо сребро и злато, потъващи в меко кадифе. Контрасти в облиците, снимани сред светлината и сянката. “



Нишки от водорасли в облекла на морски божества

Преди 10 година Емилия Клевец от Естония пристигнала на отмора на нашето море, където фамилията й има апартамент. „ Какво ще кажете да останем тук? “, подметнала един ден майка й. И останали.

Кой да знае тогава, че Емилия ще реши да учи дизайн на облеклото в АМТИИ, а дипломната й сбирка ще е още веднъж обвързвана с морето, само че този път посредством морските божества ще се „ гмурка “ в неговата дълбочина, причудливост и устремност?



Колекцията „ Нереиди “ е въодушевена от древногръцката митология - нереидите са морските божества, нимфи и дъщери на Нерей и океанидата Дорис. Според легендите са предсказвали стихии и са показвали на риболовците места за добър улов. Водели идилично спокоен живот в морските дълбини, забавлявайки се с премерените придвижвания на своите танци. В топли и лунни нощи излизали на брега и организирали музикални надпревари с тритоните или пеели със земните нимфи. Почитани са от крайбрежните поданици и островитяните, в чиито култури има доста митове за тях.





Вдъхновението на Емилия Клевец за цветовете в сбирката е от откъс от картината „ Хилас и нимфите “ на Уилям Уотърхаус, рисувана през 1896 година С помощта на генератор от цветната палитра на картината са взети няколко цвята, които са съществени в цялата сбирка - слетлорозово, светлосиньо, пастелно зелено, папратово зелено, кафяво и светла слонова кост. Материите пресъздават придвижването на водата, тюлът и преплитането на влакна и ленти от плат припомнят рибарските мрежи. Изкуствена кожа със змийски принт е превърната в текстура от рибешки люспи. Морето участва безусловно в сбирката - влакна от водорасли са вплетени в облеклата.



В сбирката са употребявани над 500 м нарязани текстилни ленти, с които са направени обособени акцентиращи детайли, или са послужили за оформяне на цялостния контур. „ Нереиди “ споделя за морето, съчетавайки в себе си митове, мистика и послания, вплетени в остарели текстилни техники. Усещане за безпределно, надълбоко и широко море. Докосващо безпределно надълбоко “, споделя авторката.



Снимки: Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР