С Молебен за България, отслужен в Катедрален храм Св. Николай

...
С Молебен за България, отслужен в Катедрален храм Св. Николай
Коментари Харесай

Хиляди старозагорци и гости на града се включиха в паметното шествие с 300-метровия трикольор

С Молебен за България, отслужен в Катедрален храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “, стартира по традиция честването в Стара Загора на Националния празник на Република България. Малко по-късно, по едно и също време пред паметниците в града, отдадени на Освобождението, бяха поднесени венци и цветя в символ на респект и благодарност.


Ритуалът за издигане на Националното знаме пред Община Стара Загора събра представители на локалната и държавната власт, общественици, посетители, както и стотици признателни жители.

По традиция, тъкмо в 11.00 часа, своя път пое паметното шествие „ За Свободата… Да развеем българското знаме “, което бе поведено от кмета Живко Тодоров. 300-метровата реликва бе понесена на ръце към Мемориален комплекс „ Бранителите на Стара Загора “, където бе и кулминационната точка на общоградското честване на празника.

„ Днес ние честваме 3 март – съкровена дата в нашите сърца, тъй като от този ден стартира възобновяване на нашата страна. Отдаваме респект и вършим реверанс пред всички революционери и опълченци, починали в името на Свободата - с цел да я има България, с цел да можем да се назовем свободни българи! За нас е голяма чест, тъй като Свободата е напоена с кръвта на нашите предшественици. Изказваме признателност към всички съветски, беларуски, румънски, украински и фински воини, към знайните и незнайните герои, починали за сакралната идея – независимост! Не забравяйте – ние сме православен и мощен народ, който даже ятаганът на Османската империя не съумя да пречупи – празнувайте и бъдете горди! Честит празник, старозагорци! “, изрече в словото си кметът Живко Тодоров.

Поздрав насочи и бригаден военачалник Станимир Христов, пълководец на Втора тунджанска механизирана бригада. Той напомни, че точно в Стара Загора се води една от най-епичните борби, както и че тук е избавена светинята на Българското опълчение – Самарското знаме.

Водещ на честването на 3 март бе артистът от Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ Ивелин Керанов, а в рецитала се включиха възпитаниците на СУ „ Васил Левски “ под липите - Денка Динкова и Николай Чолаков. Сред формалните посетители на празника бяха доцент доктор Атанас Славов – министър на правораздаването, народни представители, заместник-кметовете на Стара Загора Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев, Надежда Чакърова, Павлина Делчева и Милена Желева, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, ръководителят на Общинския съвет Ивета Лазарова и общински съветници, регионалният шеф Ива Радева и заместникът ѝ Теодора Нончева, представители на Тракийския университет и други.


Подарък за празника бе концерт на един от обичаните български актьори – Невена Цонева, а хубостта на българския фолклор разкри с песни и танци отбор „ Зорница “ към НЧ „ Св. Климент Охридски - 1858 “.

Разнообразни и тази година са съпътстващите събития - Регионалният исторически музей, Архитектурен комплекс „ Музей на религиите “ и Художествената изложба работят с вход свободен. Детски работилници по родолюбие, тематични демонстрации и изложения също са част от отбелязването на 3 март. Училища и детски градини през цялата седмица осъществиха начинания.

По мотив празника в рейсовете на градския превоз още веднъж звучат патриотични песни, а ползвателите му получават привет със особено направени картички.

Празничният ден в Стара Загора ще приключи с родолюбивата самодейност на НЧ „ Настроение – 2017 “ - „ Пробуждане с хоро “. Ръка за ръка, дребни и огромни, ще се обединят от българския фолклор на площада пред Общината в 16.00 часа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР