С модерната апаратура ще се правят прецизни корекции на зрението

...
С модерната апаратура ще се правят прецизни корекции на зрението
Коментари Харесай

Във Варна вече има университетски очен лазерен център

С модерната инсталация ще се вършат прецизни корекции на зрението и трансплантации
Първият у нас  Университетски очен лазерен център бе открит в Очна болница във Варна. Той е оборудван с две лазерни системи от последно потомство. Едната разрешава извънредно точно изрязване на пластове от роговицата, а другата изпарява тъканта. Комбинирането им дава неповторими благоприятни условия за персонализирано поправяне на далекогледство, късогледство, астигматизъм, както и за лекуване на пациенти с проблеми с роговицата или нуждаещи се от естетически корекции, заяви шефът на болничното заведение проф. доктор Христина Групчева. Според нея с лазерите могат да се вършат и трансплантации на роговица, а болничното заведение разполага с тъканна банка. 

С модерната нова инсталация към този момент са оперирани сполучливо близо 20 пациенти. Тя ще се употребява и за научно-изследователска активност, като проектите са да бъдат разработвани нови способи, които да бъдат патентовани. В центъра за първи път специализанти ще могат да се образоват по рефрактивна хирургия. В плана са вложени над 2,5 млн. лева От 2019 година, когато Медицински университет-Варна пое ръководството на Очна болница, в нея са вложени 8 млн. лева, регистрира ректорът проф. доктор Светослав Георгиев, напомня " Труд ". 

Годишно екипът на здравното заведение оказва помощ на повече от 20 000 души. Стойността на процедурите в лазерния център варира от 500 до 2500 лева Към момента те не се покриват от здравната каса, а единствено от частни здравни фондове. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР