С много настроение и ентусиазъм девненки от всички населени места

...
С много настроение и ентусиазъм девненки от всички населени места
Коментари Харесай

Ритуал на Бабинден в Девня: Събличат мъжете голи на улицата и ги мажат с катран

 С доста въодушевление и възторг девненки от всички обитаеми места на общината ще  отбележат Бабинден, който в този край постоянно се прави по остарял жанр на 21 януари. Заразителен комизъм, богати трапези, достоверни ритуали, песни и танци ще съпътстват женския празник през целия ден, а на някои места като село Кипра – и до сутринта на идващия ден, оповестяват от пресслужбата на Община Девня. 

Ако сте лице от мъжки пол и през днешния ден Ви следва някаква работа в Девня – по-добре я отложете. Видят ли Ви някъде на открито локалните дами – неприятно Ви се написа. Ще Ви съблекат на улицата чисто гол и ще Ви омажат с катран. Това е единствено част от богатата обредност на националния празник.

Самодейки от петте читалища на територията на общината и бабите от пенсионерски клуб " Здравец “ през днешния ден ще се включат в пресъздаването на типичните за региона обичаи и традиции – поливане на бабата акушерка, прекадяване под полите на булките, кундене, търкаляне на решето, изродяване на бебе и други.  Всички дами през днешния ден са нагиздени с фалически гердани, направени от морков и два картофа.

Ако си мислите, че това е някакъв отегчителен старешки празник – доста сте се объркали. Със сигурност може да се каже, че в Девня няма по-забавен ден от 21 януари, а който има потребност от смехотерапия до сълзи, в този момент е моментът да си я достави.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР