С много настроение и емоции Велико Търново ще посрещне красивия

...
С много настроение и емоции Велико Търново ще посрещне красивия
Коментари Харесай

На Лазаровден старинни обичаи оживяват във Велико Търново

С доста въодушевление и страсти Велико Търново ще посрещне красивия пролетен празник и предвестител на Възкресение Христово – Лазаровден. Най-жизнерадостните момински традиции ще бъдат пресъздадени от надарените реализатори от националния хор и оркестър на Детско-юношески фолклорен отбор " Българче ".

Празникът ще стартира в 11,00 ч. в събота /16 април/ на Самоводската чаршия, където дребните лазарки ще зарадват гостите и домакините с присъщи за Лазаровден песни, наричания и буйни пролетни хора. Специални благословии за здраве, изобилие и благодат ще има за пазителите на старинните техники от занаятчийската улица.

В 12,30 ч. на Владишкия мост в кв. " Асенов " лазарките ще покажат старинния ритуал Ладуване, с който момите гадаят за кого ще се омъжат. Ритуалът с " мълчана вода " и предричанията за благополучие ще завършат стартиране на момински венчета във водите на река Янтра.

Община Велико Търново бе подготвила пъстра стратегия и за другия огромен пролетен празник – Цветница, само че предвижданията за дъждовно и студено време през целия неделен ден /17 април/ постановат анулация на тази част от събитията през уикенда
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР