С леко измъчен вид и в домашна обстановка премиерът Бойко

...
С леко измъчен вид и в домашна обстановка премиерът Бойко
Коментари Харесай

Борисов: Така ли е, Терзийски? Вътрешният министър: Тъй вярно, г-н премиер |

С леко изстрадал тип и в домашна конюнктура министър председателят Бойко Борисов показа размислите си за бюджета, опозицията, държавното управление, президента и други злободневни тематики във фейсбук изказване.

В началото от него се основава усещане, че е монолог, само че по-късно се схваща, че на линия са и министри, които дават отговор на зародилите в хода на размислите въпроси. От протичащото се не е ясно дали записът не е част от съвещание на държавното управление, защото и министрите също са в неормална конюнктура.

Борисов атакува президента, че не съблюдава карантината. Опозицията става обект на обстрел поради оставеното завещание. А бюджетът е изработен по този начин, че да се извършва от държавното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти след изборите през март, " в случай че е рекъл Господ и народът ".

Ето цялото изказване на премиера:

Бойко Борисов : Спазвайте карантината, тъй като ви наблюдават, а ние не сме богопомазани като президента Радев, където нашите служби да му дават единствено един ден карантина, като че ли е извънземен. Затова се разделихме и с шефа на РЗИ. Не можеш да делиш хората на... Очаквам откакто Военновъздушни сили пламна и целия команден състав е по лечебните заведения, в този момент и Сухопътните войски да бъдат приземени с тея нелепости, които вършим.

Но това е разликата сред Европа и България. Законът е единствено за тези, които не харесваш. А другояче закона може да си го погазваш, когато искаш от високата позиция. Затова в Брюксел приказват за битка с корупцията по високите етажи. С тези, които се имат за недосегаеми. Тези, които се имат, че могат да вършат всичко, без да им се откри отговорност. 

За всеки човек, нарушил карантината в България, му се прави топ правосъдно произвеждане от Терзийски. Така ли е, Терзийски. 

Христо Терзийски, министър на Министерство на вътрешните работи : Тъй правилно, господин министър председател. В момента имаме 3100 досъдебни производства за нарушение на карантина на територията на цялата страна.  

ББ : Държавният глава се разхожда с позволение на военния министър по всички гарнизони в нарушаване на всички правила. Ахладова, това би трябвало да се включи в отчета.

Красимир Каракачавов, министър на защитата : Не мога да забраня на президента да посещава гарнизони. 

ББ : Еми, тогава Краси Мутафчийски да не ми желае доброволци. Щото цялото Военновъздушни сили е във Военна болница. 

Красимир Каракачанов : Как да го изгониш. 

ББ : Има РЗИ за това.

Кр.К .: Ние с теб, като бяхме под карантина, ходихме ли някъде. Не ходихме..... (не се чува)

ББ : Да, само че приказва за господство на закона. Ето това е върховенството на закона. Законът е споделил това и ние с тебе (Красимир Каракачанов) го съблюдаваме. 

Кр. К. : Е, по този начин е. А законът е умен.10 дни не съм излизал. 

ББ : Както виждаш, и аз от петък. Първа точка и това може би трябваше да почна. Кой ще извършва идващия бюджет. Ще го изпълняваме отново ние. Ще го изпълняваме отново ние и по тази причина си изпълняваме плановете до март, с цел да можеме да си употребяваме парите, които сме си обезпечили ние със строгата дисциплинираност, с цел да можеме да управляваме цялостен мандат. Ако народът ни даде да сме първа политическа мощ, и ГЕРБ ръководи още веднъж дружно с сътрудниците Обединени патриоти. Ние ще сме тези, които ще изпълняваме и ще продължим да изпълняваме... Затова в плановете съм споделил при вид първи - ние сме идващото държавно управление, продължаваме да изпълняваме всичките тея ограничения, до момента в който има пандемия. По 50 лева на пенсионер. На първа линия всички, които са... Толкоз.

Ние не правиме предизборни бюджети. Това е следизборен бюджет, да може да има хора, които да продължат да работят и живеят в България. Само допреди месеци, помните май и юни, ни обясняваха за какво не даваме грантове, за какво не даваме пари на хората. Защо? Защо? Защо? Сега, когато вашите екипи, от които съм извънредно удовлетворен, създадоха стратегии, откриха средства през европейските, през вътрешни бюджетни обезщетителни механизми, и на всички места, в това число и с данъчни отстъпки... Във всички системи сложихме повече пари, с цел да може да преодолеем тая ужасяваща пандемия. И виждате по какъв начин светът още веднъж замира. И за мое най-голямо страдание, само че съвестта ми е чиста. На три съвета в Брюксел съм се молил като малко дете, и пред медиите в това число, да се подготвиме за днешния ден. За декември. Все едно глас в пустиня. И в този момент, като виждам какво става във Франция, в Белгия, в... Просто стопанската система отпътува. Тея 750 милиарда, които още не сме почнали процедура да се вземат, за Фонда за подкрепяне. Те към този момент са стотинки. Виждате общественото напрежение, което поражда в огромните държави  - в Испания, във Франция, на всички места. 

И единствено да припомня, че те предизборно един път 280 млн. дадоха на служителите на реда, без никаква финансова аргументация. Станишев си потегли и подвигна пенсиите, три дни преди да напусне. Ние изпълнявахме всичко. Кое ми тежеше от наследството на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, госпожа Нинова и господин Радев? Това, че ми оставихте задълженията от КТБ - 4 700 000. Че ми оставихте задълженията от " Белене ". Платихме кеш 1 300 000. Че не изплащахте отговорностите по централите американските и 1 200 000 платихме за тях. 6 700 000 лева започва това държавно управление на минус. С кои очи излизате да ме питате, че ми е избирателен бюджетът. Че даваме на учителите, на университетите, на високите технологии, на здравето, на защитата, на вътрешните работи, на обществените служби. Подпомагаме обществено слабите, бедните, в енергийната сфера, в стопанската система, в промишлеността.

Цел, направления. Ясно. Доходите на хората. И какъв брой пари в Българска академия на науките отидоха, в университетите, и за заплати, и за технология, за нововъведения, да имаме супер компютри. Даже и почтено да ви кажа най-после се научихме да вършим бюджети за, и политики. Така че... Кой ще е министър председател, кой ще ръководи знае Господ и българският народ. Който си изберат, това е демокрацията, той ще носи отговорност. И ние по този начин сме създали бюджета, че да можеме да си го изпълниме и идната година. И вие да продължите да го изпълнявате. Ако народът желае различен...

Аз щях да съм доста по-впечатлен от президента... Вчера да беше споделил: " Ами за какво служителите на реда желаят повече от 10% нарастване ", или " за какво още пали желаят толкоз браншове ", " ми това не е ли разхищаване ". Що не сподели: " Аз съм срещу митингите, които желаят пари ", или за какво кметовете желаят още пари, или който желае - медицинските сестри. Нали, там не се бърка. Говори единствено общо. Така е елементарно. Ние и за хората с увреждания сме отделили какъв брой повече от  миналогодишния бюджет? Би ли споделила. 

Деница Сачева, обществен министър: Отделили сме 214 млн. по отношение на 92 млн. предходната година. 

ББ : Същите тези хора единствено преди няколко месеца обясняваха, че когато аз споделих, че би трябвало да стискаме и да пазиме мазнинката... Помните ли ми думите? Защото ще дойдат още по-тежки времена. Това към този момент са не най-тежките, само че тежки времена. Те какво ми викаха? Давай грантове. Давай, разпръсквай пари на всички места. Бедни са хората. Сега, когато даваме на пенсионерите, даваме на бедните, даваме по всички браншове, викат " Що давате ". 

Понеже с цялото си почитание към младите и хората, които сигурно не ни харесват, ние не харесваме тях, другояче щяхме да сме една партия. Едно време имаше Българска комунистическа партия и един Отечествен фронт. Толкоз. Сега доста партии, тъй като хората са по-умни, по-интелигентни, могат да намират това, което им е най-интересно, или което да ги съставлява. Затова са повече партиите. Едни харесват нас, други харесват други. И най-после демокрацията споделя по какъв начин се прави държавно управление.  


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР