С какво ще запомним патриарх Неофит и какво е влиянието

...
С какво ще запомним патриарх Неофит и какво е влиянието
Коментари Харесай

Отец Ириней Митов: Негово Светейшество беше истински духовник и пример за нас

С какво ще запомним патриарх Неофит и какво е въздействието на църквата в живота на българина? Темата разясниха в ефира на NOVA „ Здравей, България " доктор Десислава Панайотова - богослов от Българската Патриаршия, проф. Христо Матанов, историк, някогашен шеф на Дирекцията по вероизповеданията и отец Ириней Митов от манастира „ Св. Мина ".

Негово Светейшество беше същински свещеник и образец за нас. Нямах достойнството да го познавам персонално, само че знам, че елементарно се сприятеляваше. Човек с изявена нематериалност. Патриарх Неофит открехна вратата към елементарния човек с наличието на църквата в медиите, съобщи отец Митов.

Когато патриархът влезеше в обещано помещение, с такова духовно и богатство наличие, даже без да каже дума, махаше напрежението. Беше като канара. Всеки от евентуалните кандидати за патриаршеския трон си дава сметка за голямата отговорност и дълга. Патриаршеското покривало е колкото привилегия, толкоз и отговорност, разяснява Десислава Панайотова.

Трябва да се реши дали неговият заместител да бъде мил или да удря с ръката и да постанова мнение. Може би е добре да се откри баланс. Изборът на нов патриарх ще пристигна след битка за власт, това е обикновено, разясни проф. Христо Матанов. По думите му поканата към съветския патриарх за поклонението е рутинна процедура. Ако влезе в страна от Европейски Съюз, би трябвало да бъде подложен под арест. Очаквам да изпрати собствен човек за погребението, разясни професорът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР