С какво е важно газовото споразумение между България и Турция,

...
С какво е важно газовото споразумение между България и Турция,
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Газовото споразумение с Турция; Нефтопровода "Александруполис-Бургас"

С какво е значимо газовото съглашение сред България и Турция, което ще е в действие до 2035 година и ще обезпечи опция за импорт на до 1.5 милиарда куб. м газ годишно? В " обръщаме внимание на известните елементи към присъединяване на " Булгаргаз ", турската " Боташ " и ролята на терминалите за полутечен газ, до които България би имала достъп. Неизвестните неща към това съглашение обаче също значими - какъв брой ще заплаща българската компания за непокътнатия потенциал, какво ще стане в случай че не го употребява, от къде ще си обезпечи природен газ и най-много дали зад договорката не се крие в действителност опит за импорт на съветски газ в България през Турция.

Междувременно през последните 10 дни " Булгаргаз " спря да черпи количества от хранилището в " Чирен " и то остава запълнено на над 82%. За съпоставяне по същото време на при започване на януари 2022-а наличният размер природен газ беше единствено 45%. Това, несъмнено дължи на топлото време, само че и на по-малкото ползване, както и на опциите за импорт на газ.

Години откакто нефтопровода " Бургас-Александруполис " остана в историята, служебното държавно управление на Румен Радев разгласи предпочитание само че с противоположен поток на доставките (от Гърция към Блгария) и със напълно друга трактовка, която изключва въздействието на Русия върху преместването на нефт.
Реклама
, в които несъмнено присъединяване има енергийният бранш? Това може да разберете от годишната ранглиста на " Капитал ", само че ето и един жокер - най-голямата е точно от енергетиката.
Ако сте пропуснали
В за " Капитал " Павлос Трихакис, сътрудник в най-големият европейски енергиен съветник, приказва за ролята на България в енергийната система в района, както и цените и достъпа до първични материали в Европа, които от ден на ден имат значима роля за стопанската система.
И още
България регистрира растеж на производството на ток от въглища през 2022-а, само че потреблението изцяло спада. В същото време при слънчевите централи има рекордно произвеждане, износът на сила също се усилва до рекордни равнища. Годината в графики можете да разгледате.
Реклама
- стъклената New Murano Gallery, за плочки Realonda и химическата Follmann Chemie. Високите цени на газа слагат промишленостите в несвойствена територия и провокациите се оказват доста съществени
ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ:
Отминалата година беше забавна откъм събития в областта на климатичните политики. Съединени американски щати одобриха законопроект, който ще обезпечи исторически по мярка средства за климатични дейности. А други страни започнаха смели стъпки на две конференции на Организация на обединените нации, с цел да оказват помощ на засегнатите от бедствия разрастващи се народи.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: По-евтин ток за бизнеса през 2023 г.; Ще има ли държавна интервенция в " Лукойл " 10 декември 2022, 07:15 Седмични вести за енергетика: Инцидентът във Водноелектрическа централа " Цанков камък " ; Новата цена на газа за декември 3 декември 2022, 08:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР