С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето

...
С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето
Коментари Харесай

Беновска: Г-н Кирил Петков, за какви капитали, влияния и лица е отворена „вратата“ на „Промяната“?

С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд $ с Gemcorp Capital Management Ltd. – Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation – Майкъл Хюит?

Интересен подробност е, че подписването бе „укрито“ от медиите, а нормално великодушните на обществени изяви ръководещи, този път непретенциозно замълчаха. Гигантската инвестиция бе регистрирана със непретенциозно прессъобщение, пуснато постфактум.

На 28.3.22-ра, експремиерът Бойко Борисов излезе от СГП, където го разпитваха рекетирал ли е екс-хазартния необут Васил Божков. Борисов не се самозащити рекетьор ли е, или не е рекетьор. А хвърли тайнствена бомба!

Медия: За какво Ви питаха?

Бойко Борисов: За какво ни питаха ли?! Че – до момента в който се тълпите тук – още половин милиард, през днешния ден, съобщи държавното управление! Още предходната – седмица половин милиард, по-миналата – половин милиард. И, вие, до момента в който се тълпите тук – към този момент милиард и половина, за по-малко от 30 дни.

Медия: За какво?

Бойко Борисов: Мен ли ме питате защо?! В същото време – меморандум за милиарди с неразбираеми компании, подписан в Гранитна зала на Министерски съвет! А, вие, прелестно знаете, че след сходни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, за което се е говорило. Така че благодаря, че сте пристигнали!

Да забележим дали тази вечер в новините ще има за новия половин милиард?! И единствено за 30 милиард и половина нови задължения с 3 пъти по-високи лихви! Тези лихви ще минат половин милиард за година, най-после. Така че до момента в който вие изпълнявате заръката на деня, в петък, в Министерски съвет в Гранитна зала, в наличието на Кирил Петков се подписа за милиардна договорка меморандум! Оправданието на Асен Василев, през вчерашния ден, по „ Нова телевизия “, беше, че той не трябвало да ревизира, тъй като имало човек от американското посолство! А службите къде са?

Илиана Беновска: Вие няма ли да сезирате прокуратурата за тези контракти?

Бойко Борисов: Никога! Никога!

Това, за което приказва Бойко Борисов, се е случило в Министерски съвет на 23.3.22-ра. Там, по „ радостни чорапи “, се е подписало следното:

Уважаеми посетители, уважаеми сътрудници, в наличието на министър-председателя Кирил Петков се подписа меморандум за съгласие сред Министерството на енергетиката от една страна и Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation от друга. Меморандумът регламентира съдействието сред страните, по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика. От страна на МЕ подписва министър Александър Николов, от страна на Gemcorp Capital Management Ltd подписва Атанас Бостанджиев, изпълнителен шеф, от страна на IP3 подписва Майкъл Хюит, изпълнителен шеф.

Кирил Петков: Искам да поздравя страните за подписаното писмо за желание! Това за България е огромна стъпка! Защото предстоящите вложения, които тези двама сътрудници, е над 1 милиард американски $!

Това ще бъдат вложения в чиста сила – в зелени планове, което за България е от голяма значимост. Много се веселя, че една от аргументите, които нашите сътрудници акцентираха, е, че виждат България в една нова посока – България без корупция, България, в която разпоредбите се зачитат!

В самото писмо за желание беше ясно маркирано, че като британски и американски вложители те са лимитирани и ясно рестриктирани от Закона на Съединени американски щати против корупция. Така че ето какво значи, когато започваме да почистваме нашата страна с нулева приемливост към корупцията!

Големи вложители с над един милиард $, с подготвеност да влагат идват в нашата страна! Поздравления за вашата смела стъпка и се надяваме в напълно скоро време да забележим първите действителни вложения в енергийния бранш на България! Благодаря!

Тук министър председателят Кирил Петков и финансовото вице Асен Василев, очевидно, бяха не запомнили да поканят Гвардейският оркестър да надуе фанфарите, да удари тъпана и да зашляпа чинелите. Но. Ако разгласят обществено идващото сходно сключване по „ радостни чорапи “ от „ Беновска пита “ ще възкресим, даже, Лучано Павароти – с цел да изпеят с Хосе Карерас и Пласидо Доминго – „ Тримата тенори “ – O Sole Mio – в чест на „ Промяната “ на Кирил и Асен!

На 23.3.22-ра, с каква цел, министър-председателят Кирил Петков – със support-а на вицето си Асен Василев – подписа меморандум за 1 млрд $ с Gemcorp Capital Management Ltd. – Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation – Майкъл Хюит?

На 27.3.22-ра, 4 дни по-късно, ето какво изясни Асен Василев.

Асен Василев: Gemcorp пристигнаха при нас с сътрудници от американското посолство, от Департамента на Съединени американски щати. Честно казано, не съм изследвал компанията в дълбочина. Мисля, че министър Николов, като министър на енергетиката, си е приключил домашното и нямам доверие да има такива зависимости.

Както всяка огромна корпорация. Ако пристигна италианска корпорация, идва с търговски аташета от италианското посолство. Ако е немска – с представители на немското посолство. Gemcorp пристигнаха с представители на американското и на британското посолство.

Най-малкото съответните страни под една или друга форма споделят, че това е корпорация, с която те работят и подсигуряват за нея.

На 31.3.22-ра, обаче… Скандал! Посолството на Съединени американски щати се разграничи с мейл от меморандума с Gemcorp и изказванията на Асен Василев

„ Нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал за Gemcorp, пред който и да е бил член на българското държавно управление. Считаме, че изказванията за противоположното са вследствие на неразбирателство.“

На 31.03.22-ра Gemcorp декларират, че няма да взе участие в планове, свързани или финансирани от Плана за възобновяване и резистентност на България и няма да работят с български бюджетни средства или еврофондове. От Gemcorp отхвърлят и да имат някакво отношение към обявени от държавното управление планове за създаване на цех за акумулатори в страната.

Какво написа в меморандума?

Инвестицията 1 милиарда $ обгръща обезпечаване на различни газови доставки, планове за нисковъглеродни технологии, изследвания за създаване на хибриден промишлен комплекс на територията на „ Марица изток “, плюс тематиката за бъдещето на нуклеарната ни енергетика.

Това, най-малко, гласеше държавното прессъобщение за меморандума. Но и хибридният комплекс, и плановете за зелени технологии са сърцевината на българския План за възобновяване, който Европейска комисия ще финансира с милиарди.

А информацията на уеб страницата ІР3 Соrроrаtіоn не изяснява какво тъкмо прави компанията. Няма посочени съответни планове. Пише, че корпорацията „адаптира потвърдени подходи за финансиране на публични поръчки за огромна, дълготрайна инфраструктура“. Че създателите ѝ се ангажират „да подобрят вероятностите за нуклеарната сила, с цел да обезпечават надеждно и безвредно чиста, налична електрическа енергия и топлота, където и да е необходимо“. И че свързаната компания със специфична цел Allied Nuclear „предлага принадлежности, които вложителите могат да употребяват, с цел да ускорят енергийния преход.“

Меморандумът не основава отговорности за страните. Но пък дава опция на подписалите го компании да „привличат“ капитали, като акцентират, че имат цялостната поддръжка на българското държавно управление.

Какво е дало обещание държавното управление? Ще желае ли вложителят държавна гаранция?

Не е ли редно 47 Народно събрание да потърси от премиера Петков отговори на всички въпроси, както изиска ГЕРБ?

Ето, на 1.4.22-ра, Пламен Димитров, президентът на КНСБ, съобщи: С Европейска комисия, за Gemcorp и завода за акумулатори, КНСБ ще показа терзания

Понеже беше Денят на шегата, Беновска стартира по този начин:

Илиана Беновска: Г-н президент на КНСБ, Пламен Димитров! Съобщавам Ви, че преди малко министър-председателят Кирил Петков подаде оставката на държавното управление в залата на Народното събрание!

Пламен Димитров: Първоаприлска смешка!?

Илиана Беновска: Разкрихте ме! Исках да Ви видя реакцията! Сега по въпросите. Критикувахте Плана за възобновяване и резистентност в частта му енергетика и се спряхте на плана за 1,6 милиарда за един много новаторски цех за акумулатори.

Как ще коментирате подписания на 23-ти март меморандум от държавното управление с, сякаш, американска компания, също в региона на енергетиката – Gemcorp, за която американското посолство отхвърли публикуваната от Министерски съвет информация, че то е показало тази компания на държавното управление и я предложило като вложител, още веднъж в енергетиката, и то в региона на друг види нововъведения?! Това е първият ми въпрос, ще Ви помоля да не го отбягвате!

И вторият ми въпрос – какъв брой срещи до момента сте имали с Кирил Петков и Асен Василев и до каква степен те са били резултатни?

Пламен Димитров: Няколко срещи сме имали с министър-председателя. Една по-дълга, по-дълбока, към час и половина, първоначално. Другите са били по-конкретни и по-инцидентни. С вицепремиера и министър на финансите много повече, включително и в НСТС. Това демонстрира, че няма липса на разговор, от една страна. От друга страна обаче доста от нашите оферти, които вършим, не виждат бял свят.

Илиана Беновска: Да Ви подсетя за вложителя Gemcorp!

Пламен Димитров: Няма да не помни, само че тъй като трябваше да свържем двете неща!

Илиана Беновска: Само да прибавя нещо! Това е вложител, който дава обещание 1 милиард в енергетиката! Но, нали, се сещате, че това би трябвало да бъде разисквано и със синдикатите? Защото, вие, имате доста мощен профсъюз в региона на енергетиката. И, може би, ще желае държавна гаранция такава инвестиция!

Пламен Димитров: Аз загатнах, че степента на бистрота не е приемлива във всички министерства и ведомства. И в тази ситуация, явно, всички виждаме ярка неяснота по това по какъв начин в действителност се канят и избират каквито и да било вложители. Ние сме, естествено, за привличане на вложители – съществени и стратегически, само че по транспарантни процедури. Първо – да, цех за акумулатори, може би, е добра концепция да се прави. То е заложено, като допустима самодейност, включително и от нас, когато сме коментирали с работодателите и в Икономическия и обществения съвет, където приехме неотдавна едно мнение за териториалните проекти. Териториалният проект на Стара Загора, най-вероятно, би трябвало да интегрира и финансирането, би трябвало, да бъде от фонда за обективен преход. Дали, размерът на това финансиране е явен?! Не е, съгласно мен! И най-важното – дали има действителни пазарни условия за сходен цех в случай, че в Плана за възобновяване, в действителност, са заложени големи батерийни мощности, които обаче нямат аналог сега. Това, което споделят специалистите: в Калифорния, най-големият сега батериен парк, е 500 мегаватчаса. И цената на съхранението, и по-късно отдаването, т.е. – цялата стойност, не е толкоз ниска, тъй че да е толкоз атрактивно това деяние. Така че – има потребност от експертни диалози, а не прибързани решения, които издават самоувереност, а може би и някакъв различен интерес. Аз не знам, по този начин давам отговор на Вашия въпрос, не знам какво друго! Но непрозрачността и прибързаността на тези дейности, преди всичко, значат самоувереност. За сходни големи вложения не може да се подхожда по този метод! А, дали, има нещо друго откъм гърба – не мога да кажа! Но! Всеки един има право да има своите подозрения!

Илиана Беновска: Прощавайте, единствено едно конкретизиране! Ще потърсите ли диалог с министър-председателя Петков – който участва на подписването и на министъра на енергетиката Николов, за тази компания Gemcorp, която американците отхвърлиха, че са им я промотирали – вложител за милиард $?

Пламен Димитров: В рамките на европейския учебен срок ще кажем нашите съображения, несъгласия и терзания на Европейска комисия. В това число и за тази компания, за която говорите Вие. Може да има и други? Ние не знаем! Но, тази неяснота води след себе си недобри, явно, оценки и подозрения за нещо друго!

Дали, министър председателят Петков и вицето Василев ще отговорят на тези въпроси в Народно събрание или в Европейска комисия, или пред Урсула фон дер Лайен?!

Защото, на 8.04.22–ра – 9 дни преди Кирил Петков да духне свещи за рождения си ден върху торта на Линда, жена му – на посещаване в София ще бъде ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен ще показа персонално оценката на Европейска комисия за българския План за възобновяване и резистентност (ПВУ) и неговото сходство с европейските условия.

И ненадейно. На 1.4.22-ра, тъкмо в 18.45, МФ разпрати „ с привет “ следното – публикуваме го с правописа на МФ. Надяваме се, че не е смешка:

„ По мотив медийни изявления, свързани с подписания меморандум сред Министерство на енергетиката и акциите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD, внасяме следните разяснения:

Инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 беше деклариран по време на работна вечеря на 15.02.2022 година в границите на визитата на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата участваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на Съединени американски щати в България н.пр. Херо Мустафа, българският дипломат в Съединени американски щати н.пр. Тихомир Стойчев, господин Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

В следствие на 11.03.2022 година в България дойде съоснователят и шеф на IP3, адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изпълнителният шеф на Gemcorp, господин Атанас Бостанджиев, желаеха среща с министър Николов и министър Василев, на която още веднъж беше деклариран капиталовият интерес на двете компании в българската енергетика.

В резултат на извършените диалози, Министерството на енергетиката и фирмите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила и развиване на нуклеарната енергетика.

Поздрави,

Пресцентър на МФ

На 1.4.22-ра, тъкмо 15 м след Асен Василев, Кирил Петков съобщи във връзка това, че Gemcorp и американският фонд IP3 подписаха меморандум с България за подготвеност за вложения за 1 милиард лв. в българската енергетика. „ В историята на Gemgroup има съветско въздействие и капитали “, обаче, демонстрира следствие на уеб страницата Bird.

Кирил Петков: Този факт ще ни накара, в този момент, да създадем една доста деликатна инспекция, тъй като нашата инспекция беше на база настоящето им положение. Но, това, че са имали, ще създадем една доста деликатна инспекция. Аз съм разпоредил на ДАНС да ми дадат цялостен отчет. Както знаете, по никакъв метод, съветски капитали в този миг, изключително, в случай че не са с чист генезис, по никакъв метод не биха влезнали в българската стопанска система. В този миг те ни увериха, че нямат съветски капитали. Но, ние, ще бъдем безусловно сигурни, откакто приключи инспекцията на ДАНС.

Асен Василев показа, че първата среща с IP3 е била, когато те са били в Съединени американски щати – на тяхното посещаване там. Но! Американското посолство, просто, ясно сподели, че те не застават зад тази инвестиция. Нито са „ за “, нито са срещу! Просто се отдръпват от тази полемика. Мисля, че оттук насетне българските служби би трябвало да си свършат работата. И аз съм го разпоредил, с цел да сме сигурни, че тези капитали са чисти, които влизат. И, в случай че не са, или има, даже, малко подозрение, нашето държавно управление е последното, което би поело какъвто и да е риск по тази линия.

А другояче.

На 04.04.2022-ра Софийска градска прокуратура прикани министър-председателя на Република България Кирил Петков да се яви в качеството му на очевидец, за осъществяване на още един разпит, по формираното дело за вероятно изнудване на Васил Божков.

Г-н Кирил Петков, за какви капитали, въздействия и лица е отворена „ вратата “ на „ Промяната “?

С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд $ с Gemcorp Capital Management Ltd. – Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation – Майкъл Хюит?

Аз съм Беновска. И запитвам.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР