С какъв вид инвестиции, управление и застраховане да опазим най-ценните

...
С какъв вид инвестиции, управление и застраховане да опазим най-ценните
Коментари Харесай

Застрахователни компании ще защитават обекти на ЮНЕСКО по света


С какъв тип вложения, ръководство и обезпечаване да опазим най-ценните естествени места на планетата ще предложат водещи застрахователни компании през тази година. Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, интернационалната природозащитна организация WWF и ЮНЕСКО взаимно създават управление, което ще дава насоки на застрахователите по какъв начин да заобикалят вложения в компании, увреждащи най-специалните кътчета на нашата планета. Инициативата последва подписването на първата в света декларация на застрахователната промишленост, отдадена на отбраната на обекти, намиращи се под закрилата на ЮНЕСКО, оповестяват от природозащитната организация.

Ние приветстваме тези на практика стъпки към отбраната на незаменимите естествени полезности, разяснява Мехтилд Рьослер, шеф на Комитета за международно завещание към ЮНЕСКО. Това управление е голям принос към опазването на най-уязвимите места на всички места по света.

Основната цел на наръчника е да направлява застрахователите по какъв начин да предотвратят или да понижат риска от обезпечаване на компании и планове, чиито действия биха могли да повредят някой от обектите, намиращи се под закрилата на ЮНЕСКО.

Днес съществуват близо 1100 естествени, културни или смесени обекти на международното завещание, приети като места с неповторимо значение, хубост и биоразнообразие. Сред тях са Галапагоските острови, Гранд каньон в Аризона, Големият бариерен риф, планината Килиманджаро, пирамидите в Египет и българският Национален парк „ Пирин “.

Екосистемата на Пирин включва над 1300 растителни типа, 45 типа бозайници и повече от 150 типа птици, което го прави едно от най-значимите за биоразнообразието места в Европа. Разнообразните планински варовикови ландшафти на парка са осеяни с ледникови езера, водопади, пещери и гори. Пирин е прочут и като едно от дребното места в света със непокътнати гори от бяла и черна мура – дом на последните местообитания на огромен брой редки и ендемични типове растения, гъби и животни. Като самопризнание за изключителните му екологични и геоложки особености и хубост, паркът е включен в листата на международното завещание на ЮНЕСКО през 1983 година

Чудесно е, че толкоз доста огромни застрахователи от целия свят се ангажират да оказват помощ на бизнеса в името на по-добрата отбрана на обектите на международното завещание, разяснява Маргарет Кулов, началник на финансовата процедура на WWF. Над 11 милиона души и безчет типове разчитат на тези предпазени места, само че през днешния ден доста от тях са застрашени. Очакваме с неспокойствие да създадем управлението и се надяваме да влезе в деяние допустимо най-скоро.

Обектите на международното естествено завещание обезпечават жизненоважни запаси като храна, вода, първични материали за медикаменти и сила. Те дават и значими екосистемни услуги, като стабилизиране на почвите, попречване на наводнения и хващане на въглеродните излъчвания. Тези „ скритите услуги “ усилват нашата резистентност против най-вредните въздействия на климатичните промени. Освен това обектите на ЮНЕСКО способстват доста и за стопанските системи на съответните страни, отваряйки работни места и осигурявайки среда за отдих и туризъм.

Въпреки това бъдещето на огромна част от тях е неразбираемо. Почти половината са застрашени от увреждащи промишлени действия, измежду които: рандеман на изкопаеми горива; противозаконна сеч; свръхулов на риба; неустойчиво потребление на водните запаси и градежи на огромни инфраструктурни планове като автомагистрали, язовири и тръбопроводи
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР