С история като от роман започва животът на Башар Рахал.

...
С история като от роман започва животът на Башар Рахал.
Коментари Харесай

Башар Рахал се появил по чудо

С история като от разказ стартира животът на Башар Рахал. Актьорът, прочут от редица родни сериали и може би към 90 кино лентата, в това число и непознати продукции, тази година ще чества 50-ия си празник и част от равносметката му евентуално ще бъде още явяване на 400-500 кастинга. Башар се родил в шестия месец в Дубай в фамилията на Мунзер Рахал - ливанец, и Мариана Рахал - българка. Било същинско знамение, че оживял, само че перипетиите траяли. Нуждаел се от преливане на кръв.

Родителите му, които мислели да го нарекат Ейман, обезверено търсели донор на нулева негативна кръвна група като неговата. Открили, че такава има индийка, която работи в дома им. Преляли му кръв и по този начин го избавили. При тези условия една от лелите на дребния Ейман предложила да сменят, името му и да го кръстят на Богородица.  " Шара ", което е част от името на артиста, значи " богатства новина ", изясни Башар в предаването на Диана Любенова " Имате среща ".

Тогава артистът прояви възприятие за комизъм, изтъквайки, че в действителност е Благовест. " Баща ми тогава дава обет, че ще пости, до момента в който стана на 20 години.

Чак на 20-ата си годишнина разбрах за какво пости, а той дал обет пред Богородица, че в случай че оживея, ще пости 20 години ", сподели Башар, който има сестра Карла, която е по-голяма. Тя също е добре известна у нас. Не единствено като актриса, а и като певица. Башар е кръстен в столичния храм, " Покров Богородичен ". 

Вуйчо му станал негов кръстник. Тогава се появил въпросът дали Башар е християнско име и го прекръстили на Кристиян. С това име учителките от първи до седми клас се обръщали към бъдещия артист. Даже мислели, че Башар е прякор. Когато бъдещият артист трябвало да кандидатства в британската гимназия, сменили документите му, тъй като във всички бил записан Кристиян.

" Бях тежък двойкаджия. Много ме мързеше да изучавам. Исках да си играя. Майка ми е разказвала, че след първия ден съм се прибрал и съм споделил: " Супер беше! Нали повече няма да вървя? ". " Е, по какъв начин? Утре отново ", отвърнала тя. " Е, нали към този момент вървях на учебно заведение? ", показа артистът. В британската гимназия той заобичал историята. Тогава Башар към този момент бил припознал актьорството като свое предопределение.

Още на 12 стартира да играе в тв скечове, а две години по-късно влиза в групата на спектакъл " Сълза и смях ", където играе в разнообразни постановки, измежду които и по Шекспир и Чехов. В НАТФИЗ Башар учи в класа на проф. Стефан Данаилов, за който постоянно е приказвал с доста обич. Даже с него Рахал прекарва умишлено доста повече години в сравнение с с татко си. Мастъра постоянно бил в близост, когато Башар имал потребност от съвет и поддръжка. Не единствено за него, а и за всички свои възпитаници. Когато родителят на бъдещия артист умрял, Стефан Данаилов с който се познавали, пристигнал на погребението му. Целунал ръка на майката на Башар и сестра му Карла. На ученика си пък споделил: 

" Моеето момче, не сте сами ". И в действителност доста се грижил за него и сестра му. Всъщност Ламбо е прочут с отношението си на настойник към всички свои възпитаници. Башар Рахал помни първия път в който го видял. Срещнал го покрай дома си, който бил през пет къщи от тази на Вили Цанков, който е първият брачен партньор на Мария, за която по-късно Мастъра се дами. Един ден Башар, който тогава към момента не учел в НАТФИЗ, видял Стефан Данаилов в едно гаражно кафене в квартала. Отдалеч го впечатлил с визия - мокасини на необут крайници с панталон и шарена риза по италианска мода. Минавайки, около него, на Башар му направило усещане, че Ламбо приказва сладко с всички, без рекламация, присъща за доста известни персони.

" И се чудех дали му е било мъчно винаги да бъде в въодушевление?! Години по-късно, като си приказвах с племенницата му Росица Обрешкова, тя сподели " “Абе, имаше едни моменти, в които към този момент му беше доста мъчно ". Стои, примерно, в гримьорната и споделя: " Ох, доста ми е изморено. Хайде ", и влиза в класа: " Как сте? ". Т.е. той не си е разрешавал да си демонстрира кофти настроенията, изморените си положения, тъй като е желал хората да го запомнят като един ухилен, бодър човек ", показа Башар Рахал в " Имате среща ". 

Натъжава го, че доста други негови по-възрастни сътрудници не съумяват да скрият тъгата си. Станали са по-сурови и огорчени. Никой не се погрижи за възрастните актьори, съобщи Бахар, които в един миг стигат до мъчно положение на бедност, в случай че не са наследствени богаташи. Тази система ги убива. И най-лошото е, че стартира, счита Рахал, и отношението на хората към актьора да е по този метод. " Колко страхотни артисти съм ги виждал извънредно опърпани... Не си отиват от този свят с достолепие ", сподели Башар Рахал и добави, че това му е болежка. Той пази освен мемоари от Стефан Данаилов, само че и тефтерчето, в което писал и рисувал, когато играел в едно от представленията на Народен спектакъл " Иван Вазов ". 

Башар се сдобил по случайност с тефтерчето, когато преди време взел костюми от театъра за кино фотоси. Сред облеклата било и палто, което бързо разпознал, че е носил таман Мастъра. В един от джобовете Башар се натъкнал на тефтерчето му. " Не съм драскал в него, с цел да не скапва цената му. Пишел е нещо, до момента в който е играел ", показа артистът.

Въпреки че постоянно е бил измежду тези в гилдията, които не остават без задължения, Башар Рахал прекарва много време в Съединени американски щати. Заминава с тогавашната си другарка Калина, с която по-късно подписват брак. Тя е майката на двете дъщери на Башар - Клои и Индия. Актьорът решил да опитва шанса си в страната на неограничените благоприятни условия, откакто около едно зрелище, в което взел участие в Младежкия спектакъл, се замислил за това, което желае да му се случи.

Пиесата била детска. Башар играел жабокът Чими, който излиза от варел. На първото зрелище имало деца които го целили с ориз, на второто когато изскочил от варела, от първите редове се чуло: " Ей-й-й, тоя па шо е противен ". Башар се запитал по този начин ли си показва живота. Не желал все да е щатен, артист в някой спектакъл, да не може да отхвърля функции и да го целят с ориз. Така, въпреки, да играел и в Народния спектакъл, и в спектакъл " Сълза и смях " като в това време се снимал в задгранични филми, които се снимали у нас, Башар отпътувал за ново начало в Съединени американски щати. Поставил го. С непримиримост и доста циркулиране по кастинги, в един миг Башар към този момент снимал в много продукции.

Играл е в 4-5 сериала в Съединени американски щати, само че осъзнал, че да се наложи като лице може да отнеме и 10 години. Просто подобен бил процесът. А можел и да се провали, триумфът въпреки всичко не е сигурен. Върнал се в България. Съпругата му Калина останала в Съединени американски щати, където и през днешния ден е сполучлив продуцент в малкия екран. Известно време двамата поддържаха брака си от разстояние, само че в последна сметка се разделиха. Откакто се завърна, Башар не е спирал да работи като артист, написа Минаха години. 

В последно време е и продуцент на много родни филми. " Изобщо не разбирам кариера на артист в България. Какво значи?! Ние работим тази специалност, борим се, вървим на кастинги, сътворяваме си сами работа от време на време, когато няма ", разяснява Рахал неотдавна в рубриката на Деси Банова-Плевнелиева за предаването “Събуди се " по Нова тв. Башар е и учител. Той споделя опит и познания в театралния лицей " Любен Гройс ". 

Когато имаш работа, си с чувството, че си в вярната посока. Когато нямаш, имаш подозрения. Актьорите, счита Башар, са несигурни в себе си. И по този начин е вярно, тъй като другояче губиш тази чувствителност, която ти би трябвало, с цел да подхождаш към всяка роля. " Не съм депресивен вид. Като цяло съм положителен ", дефинира се Башар, въпреки че постоянно играе “гад ". Според мен човек се усеща най-добре, където се  чувства обичан. Аз се усещам обичан в България ", споделя Башар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР