С интересни етнографски експонати се снабди неочаквано днес читалище "Просвета"

...
С интересни етнографски експонати се снабди неочаквано днес читалище "Просвета"
Коментари Харесай

Представиха нови етнографски експонати в читалище Просвета в Мездра

С забавни етнографски експонати се достави ненадейно през днешния ден читалище "Просвета " в Мездра. По своя воля мездренчанката Пенка Стоянова е дарила движимости от бита на фамилията си, сподели секретарят на читалището Валентина Цекова.
"Днес по покана на нашата съгражданка Пенка Стоянова, посетихме дома й, тъй като тя пожела да подари за етнографската колекция на читалището скъпи фамилни експонати, непокътнати още от времето на 30-те години на предишния век. Това са разнообразни лица за възглавнички, ризи, детско облекло, гергеф, изтъкани платна от лен, памук и кенар, доста произведения, плетени на една игла, престилки, мъжко облекло. Това е най-голямото и многочислено подаяние до момента за читалищната сбирка. "
От няколко години, Краеведското сдружение е оповестило акция по даряване на етнографски материали за обогатяване на експозицията, и хората се отзовават, сподели още Валентина Цекова.
"Предпочитаме да ги съхраняваме и да ги организираме в разнообразни тематични изложения, вместо да бъдат изхвърляни на боклука. А те са неща, които описват историята на нашия край. Благодарим от сърце на дарителката ни! "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР