С името фасул у нас се обозначава цялата група бобови

...
С името фасул у нас се обозначава цялата група бобови
Коментари Харесай

Хранителни стойности на боба и зеления фасул

С името боб у нас се отбелязва цялата група бобови растения, само че когато се употребява наименованието, постоянно става въпрос за боба и зеления боб. Зрял боб е името на семената на растението, които се употребяват за храна, а под зелен боб се схващат зелените семена и зелените бобови шушулки.

Селекцията е траяла епохи, а през днешния ден има над 170 типа боб с друг цвят, тип, вкусови качества. У нас се употребява най-често белият фасул, а сортът смилянски фасул е български патент.

Произход на фасула и преместване в Европа

Бобът се счита за обичайно ядене у нас, само че както множеството култури е посетител на трапезата ни. Донесен е по време на Великите географски открития и може да се каже, че това е един от най-ценните дарове, които Новият свят е направил на европейците. Тази просвета е толкоз антична като генезис, че към този момент не се знае от кое място идва диворастящият основоположник на фасула. Култивирането му е станало още преди седем хилядолетия, а в този момент вирее главно там, където топлият и мокър климат доминира.

Хранителни стойности на боба и зеления боб

 Хранителни стойности на боба

Както зрелият фасул, по този начин и зеленият боб имат отлични хранителни стойности поради наличието си, като зеленият боб е по-лек и за разлика от зрелия фасул може да се употребява по-често, както и да се включи в хранителни режими на хора със здравословни проблеми.

Зрял фасул

 Боб и зелен боб

Това едногодишно тревисто растение цъфти през месеците юли-септември и дава плод, който назоваваме фасул. Цветът на боба е в необятни граници - от бял до тъмновиолетов.

Зрелият плод на растението има невероятни хранителни стойности, съдържа до 27% протеини, 50% въглехидрати, единствено 2% мазнини, разнородни витамини, фибри, микроелементи и всички те вършат типовете фасул подобаваща питателна или диетична храна.

Бобът има невисок гликемичен показател и не въздейства на равнищата на кръвната захар, по тази причина е подобаваща храна за диабетиците. Богат е на фибри и затова е подобаващ при проблеми със стомаха и червата, защото ги прочиства. Зърната на боба са потребни за зъбите със своето антибактериално деяние. Може да се употребява и в козметиката за маски на основата на паста от бобени зърна, смесени със зехтин и лимон против бръчки.

Бобът е извънредно потребен при диети за намаляване най-много заради салдото на вида въглехидрати, които съдържа. За да се смъкват килограми, е нужно да се изключат бързите въглехидрати и да се включат въглехидратите, които дава фамилията на бобовите култури. С помощта на фибрите в него ще се забави процесът на асимилиране на въглехидратите и силата, която тялото получава от тях, ще се разпределя отмерено във времето, а това значи и че ще се изразходва в всекидневието и няма да се натрупва под формата на мазнини.

Зрелият фасул не трябва да се употребява прекомерно постоянно, тъй като е тежка храна, само че това не важи за зеления боб. Той се усвоява елементарно от организма и е подобаващ за всяка диета. Калоричните му стойности са ниски, въглехидратите са в тъкмо количество, а наличието на целулоза е високо и подкрепя храносмилането.

Зелен боб

 Хранителни стойности на зеления боб

Ползите от зеления боб са най-много в наличието на витамини - А, С, Е и всички от група В, както и минерали. Зеленият боб усъвършенства активността на черния дроб, бъбреците и стомаха. Осигурява профилактика на простатната жлеза. Незаменима храна е за бременни дами поради състава, в който се включват доста витамини. Необходима храна е при анемия и диабет и както и белия фасул при хранителни диети за намаляване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР