С имената на реални пациенти, включени в програмата за новото

...
С имената на реални пациенти, включени в програмата за новото
Коментари Харесай

Новото лечение на хепатит C “хакнато” от престъпната схема в Пловдив

С имената на действителни пациенти, включени в програмата за новото скъпоструващо лекуване на хепатит C, в Пловдив са присвоени над 1 млн. лв.. В схемата вземат участие няколко души – главен основател в документната машинация е фармацевт с фамилия Александров, притежател на няколко аптеки. Той е основал за една година три фантомни аптеки, които са съществували единствено на хартия, с единственото изключение, че е бил назначен по закон и асистент фармацевт, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Иван Деспотов, шеф на дирекцията в РЗОК, който дава отговор и за аптеките, и негов зависещ са приемали на процедура дублирани предписания на имената на действителни хора. Изпращали са претенции до НЗОК и са поучавали парите всеки месец. Пациентите са си получавали медикаментите в други действителни аптеки. Тяхното лекуване не е прекратено, само че присвоените средства са задоволителни за лекуването на още двама души на месец, а за програмата се кандидатства комплицирано и дълго. Излиза, че за целия период на незаконната скица от лекуване са лишени минимум 12 души. В схемата има още едно лице, което се води обществено едва, разследвано е по други тематики от икономическа полиция, само че все пак е в основата на основаването на трите фантомни аптеки.

Лъвският къс на присвоените средства се е падал на високопоставения чиновник от РЗОК. Възможност да осъществят незаконната си скица, чиновниците в РЗОК са видели в несъвършения програмен продукт на НЗОК. Става дума за две стратегии, които се разминават във времето, тъй че контролът на изписаните медикаменти се реализира до три месеца след тяхното приемане. В този интервал фантомните аптеки са откривани и закривани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР