С хапливи реплики и заяждане преминаха консултациите между президента Румен

...
С хапливи реплики и заяждане преминаха консултациите между президента Румен
Коментари Харесай

Корнелия Нинова и Румен Радев се заядоха заради грипените и F-16

С хапливи реплики и заяждане минаха консултациите сред президента Румен Радев и Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление. Въпреки че на срещата участваха няколко представители на столетницата, дебатът се трансформира в изострен разговор сред президента и Нинова. Ябълката на раздора се оказа покупката на бойни самолети F-16 и " Грипен ". 

Българска социалистическа партия още веднъж изрично съобщи, че няма да поддържа първия мандат на ГЕРБ за сформиране на държавно управление, само че е в подготвеност да организира диалози с " Продължаваме промяната ", в случай че столетницата бъде поканена на такива. " С тях постигнахме положителни неща, задоволени сме от обществената политика. Започнахме първите сполучливи стъпки за битка с корупцията ", сподели Нинова.

В началото на диалога водачът на Българска социалистическа партия акцентира, че времето, обещано им за договаряния, е изгубено и е довело до взаимни обвинявания в корупция. Нинова намекна, че е добре президентът да побърза с връчването на първия мандат, защото тогава стартират същинските диалози и вероятно ще се стигне до връчване на трети мандат на Българска социалистическа партия.

" Не мисля, че времето е изгубено ", отвърна незабавно Радев и напомни, че е връчвал " три пъти мандат на Българска социалистическа партия и Българска социалистическа партия три пъти не съумя да сформира държавно управление ". В последния парламент столетницата беше последната политическа мощ, която получи мандат. В тази връзка Нинова напомни, че мандатът е бил арестуван задоволително дълго, с цел да бъде признат бюджет. " Показахме, че сме виновни ", съобщи гордо тя.

Без избори през зимата

Държавният глава изясни, че конституцията не ограничава президента в периода за връчване на мандати.  " Ако караме с тези темпове и не се сформира държавно управление, това значи разпускане на Народното събрание. Това значи избори или в края на януари, или при започване на февруари ", предизвести президентът, като акцентира, че публичният укор ще падне върху него, защото ще се наложи да се провежда акция по Коледа и новогодишните празници в затруднени метеорологични условия.  " Ще бъде извънредно затруднена логистиката и организацията на изборите и евентуално още по-малко хора ще излязат да гласоподават ", сподели той.

Тънко заяждане

Привидно положителния звук на диалога се скапе, когато бе подхваната темата за увеличение на разноските за защита. Така дебатът се изпъстри с обвинявания какво са и не са създали служебното държавно управление и кабинетът на Кирил Петков. Нинова порица служебния кабинет за това, че е внесъл в Народното събрание одобряването на капиталово предложение за нови осем бойни самолета F-16, а служебният министър на защита Димитър Стоянов е оповестил, че са поискани предложения от няколко страни за самолети " Грипен ". Според Българска социалистическа партия е по-добре парите да отидат за обществени политики. " Ние постоянно сме подкрепяли превъоръжаването на българската войска. Но тази рецесия, която пристигна след войната, размести икономическите пластове. За нас е въпрос на нареждане на цели. Например, предвижданите 30 млн. заплащане до края на годината ние сме пресметнали, че толкоз костват безвъзмездни учебиници за децата ", сподели Нинова.  

Тези думи очевидно изнервиха президента, който напомни, че обстановката и с F-16, и с грипените е почнала по времето на кабинета на Кирил Петков, в който Нинова беше вицепремиер.  " Това не са наши, а ваши оферти. По време на вашето държавно управление пристигна проектопредложение за вторите F-16 от Съединени американски щати. Преговорите се водеха от вашето държавно управление от март до юни. Върна се заключителен конкретизиран контракт. Тези 30 млн. лв. са заложени от вас ", ядоса се Радев.

Относно грипените, президентът припомни, че на първи юни са били изпратени писма, тъй като се обрисува голям времеви интервал, в който България ще загуби способността си да охранява небето. " Затова вашето държавно управление изпрати писма до Съединени американски щати, Ниделандия, Испания, Франция, Италия и Швеция, с въпрос за лизинг на самолети втора употреба. Възможно най-евтиното и най-бързо за осъществяване ", сподели Радев. Президентът успокои Нинова, че все още няма нито грипени, нито F-16, а когато се появяват предложения, то крайното решение е на Народното събрание.

Последва много забавна замяна на гневни реплики. Нинова съобщи, че Българска социалистическа партия са били срещу самолетите, а Румен Радев припомни, че точно тя е била вицепремиер в държавното управление на Петков по времето, в което са се разглеждали тематиките. " Правителство без 4 гласа - на министрите на Българска социалистическа партия ", отвърна Нинова. Според президента обаче това ненапълно изяснява за какво държавното управление не съумя да удържи властта. " Друга е повода, не е тази ", отсече Нинова, след което камерите, които предаваха диалога, стопираха излъчването.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР