С гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на

...
С гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на
Коментари Харесай

Ловеч чества 145 години от Освобождението на града от oсманско иго

С гражданско поклонение и церемониален боен обред по поднасяне на венци и цветя на Белия монумент в парка „ Стратеш “ Ловеч тържествено означи на 22 август  145 години от Освобождението на града от  oсманско робство.

„ Днешната дата е образец за същинско приятелство и единство на славянските нации. За свободата на нашето родно място се бият хиляди съветски воини и доброволци, един до друг до тях са украинци, румънци, финландци, поляци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци и други воини. И мнозина отдадоха живота си в освободителната за българите Руско-турска война от 1877-1878 година “

Това сподели в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя уточни още, че денят се чества и поради определяне на локалното ръководство. Посочи, че първият кмет е Иван Драсов – локален бунтовник, държавник и общественик, депутат в Първото Велико национално заседание. Следващият кмет Иванчо Колев също е бунтовник, член на Ловчанския частен революционен комитет на ВРО. 

Кметът Корнелия Маринова акцентира, че днешните млади генерации одобряват свободата като даденост, естествено положение на нещата. „ Но не е по този начин. За свободата, в това число тази на 22 август 1877 година, е воювано, плащано е с доста труд и кръв, с живот. Ако сме народ, ние сме длъжни да виждаме историята в цялата й трудност и преплетеност, с всичките тъмни бездни и светли върхове. Затова паметта би трябвало да опреснява, да се поддържа жива “, заключи кметът на Ловеч.

В ритуала взе участие почетен боен часовой от Единен център за начална подготовка в  Плевен, както и Общинският духов оркестър.

Сред формалните лица  бяха регионалният шеф инж. Светослав Славчев, ръководителят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, полк. Калоян Василев, зам.-командир на ЕЦНП в Плевен, заместник-кметът Венцислав Христов, представители на институции и жители.

Освобождението на Ловеч става след тежки боеве на 20, 21 и 22 август. Руските загуби при Ловеч са 1675 офицери и бойци. От безчинствата на постоянната турска армия, нередовни черкези и башибозуци из града и близките му села умират към 2600 българи. Вече 145 години времето не е изтрило загатна за Освобождението и освободителите на Ловеч.

По мотив честването в Ловеч се получиха приветствени адреси от полк. Светослав Църовски, шеф на Военен географски център в Троян, както и от побратимения  град Рязан.

Днес венци и цветя на благодарност бяха поднесени пред всички паметни места в града. По-рано в храм „ Св. Троица “ имаше панихида за починалите за Освобождението на Ловеч, признателен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на черквата.

Вечерта беше открита галерия от Международния пленер за живопис „ Дувари 2022 “ в Художествена изложба „ Проф. Теофан Сокеров “.  Програмата приключи с присъединяване на НЧ „ Бяла Анаста – 2016 година “, което изнесе прочувствения музикално-танцов театър „ Ние, българите “ на откритата сцена на пл. „ Тодор Кирков “. 

Видеозапис от събитията  виж ТУК
https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР