С голямо съжаление и болка чувам свои съседи, които все

...
С голямо съжаление и болка чувам свои съседи, които все
Коментари Харесай

Белите гета в Южен са дело на администрацията

С огромно страдание и болежка слушам свои съседи, които все по-често оприличават на “градско гето ” обособени квартали в нашия регион „ Южен “. Това са доста крайни думи и не прилягат на региона, който обичаме.

Но истината е, че на доста места към този момент липсват обикновени условия за спокоен живот. Това е изключително видно на юг от бул. „ Александър Стамболийски “, където сметопочистването става мъчно, тъй като поради невижданото презастрояване даже няма къде да се слагат контейнери. Община Пловдив изцяло е не запомнила за озеленяване на този квартал, а от казуса с паркирането от дълго време е абдикирала. Местата в детските заведения не стигат.

Как се стигна дотук?

Причините са прекалено много. Години наред градската администрация

погазва разпоредбите и нормите за строителство

и не зачита градоустройствените параметри. Безочливата всеобща ликвидация на общинска благосъстоятелност и безконтролната смяна на предназначението на частните парцели на процедура лишиха общината от благосъстоятелност.

Но има и нещо друго с изключение на порочните покупко-продажби, които общината е правила, и смяната на устройствени проекти в ущърб на публичния интерес - това е неналичието на съответна гражданска интензивност. За доста от нас е по-лесно да заплашим съседа, че ще му спукаме гумите, в случай че спре пред блока, в сравнение с да пожелаеме от властта решение на казуса с паркирането. Властта постоянно се оправдава с липса на пари, само че и от наша страна сякаш липсва схващане, че от нас самите също зависи по какъв начин ще наподобява нашият квартал и нашият град.

Все повече

междублокови пространства, отредени за зеленина,

се трансформират в кални площи, тъй като ги употребяваме за паркинг. Спираме върху тротоарите и по този начин ги разрушаваме, а пешеходците са принудени да вървят по тесните улици, осеяни с дупки.

Жителите на региона, както и посетителите на заведенията и магазините, употребяват всяка повърхност за паркиране. После калта изсъхва и вятърът разнася този отпадък. Пловдив е един от градовете с най-мръсен въздух в Европейския съюз и с най-високо наличие на фини прахови частици в него.

Подобни „ паркинги “ вършат почистването на улиците безсмислено, защото

колите разнасят тиня и прахуляк на километри.

Примерите са доста: сред улиците „ Даме Груев “ и „ Иван Гарванов “, наоколо до Събота пазара, в карето сред ул. „ Гевгели “, „ Григор Пърличев “ и „ Дойран “, наоколо до ресторант „ Рандеву “, в предблоковото пространство на ул. „ Димитър Талев “ 132, както и сред блоковете на ул. „ Братя Бъкстон “ и северно от бул. „ Никола Вапцаров “.

Знам, че няма къде да се паркира и че хората не газят в калта с колите си, тъй като това им харесва, само че това не взема решение казуса. Редно е общината да има идея дали тези места да продължат да бъдат зелени площи, а в действителност те не са, или да бъдат отредени за паркинги - там, където е допустимо.

Според европейските правила на всеки човек би трябвало да има по 20 кв. м зеленина. В регион “Южен ” обаче те с в пъти по-малко - 1,6 кв. м. В момента се прави актуализация на Общия организационен проект и моментът е подобаващ Общината да отбрани публичния интерес.

Въпросът е

желаеме ли да живеем в по-хубав квартал,

като поставяме старания за това, или всеки да се избавя поотделно?

Ние считаме, че би трябвало да пазим всеки квадратен метър зелена повърхност в регион „ Южен “ - било то парк, градинка или междублоково пространство. Недопустимо е да се паркира под терасите на блоковете и калта да се разнася по улиците, които по този начин или другояче съвсем не се чистят.

Трябва да бъдат взети следните ограничения, които да подсигуряват запазването на най-малко дребното останала общинска благосъстоятелност в региона:

- Вписване на вътрешнокварталната и междублокова зеленина в Регистъра на зелената система на Пловдив и опазването <210>, включваща възбрана за строителство и поставяеми съоръжения;

- Изследване на междублоковите пространства и отреждането им за зони за паркове и градини,

- Всички устройствени проекти и промените им би трябвало да бъдат оповестени на интернет страницата на Община Пловдив. Това се отнася и за влезлите в действие строителни разрешения;

- Да има над 100% обезпечено паркиране за всички жилища и офиси от постройката при планиране и строителство на жилищни здания,

- Озеленяване според от параметрите на строителния обект

- Спазване на отстояния сред постройките, планувани в Закона за устройство на територията,

- Създаване на отдел „ Зелена система “ в Община Пловдив, който да възнамерява и да управлява дейностите, свързани с поддръжката и развиването на зелените площи в града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР