С голямо мнозинство Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни

...
С голямо мнозинство Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни
Коментари Харесай

С вот в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП одобриха становище на Емил Радев относно създаването на цифрово евро

С огромно болшинство Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент утвърди мнението на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по отношение на основаването на цифрово евро. Вотът е значима стъпка напред за промяна в системата на заплащанията в Европейски Съюз.
 
" За въвеждането на цифрова евровалута Европейската централна банка се нуждае от ясни регулаторни рамки, които да очертаят пътя пред реализацията на тази новаторска самодейност. Радвам се, че работата ми по досието получи поддръжката на сътрудниците от комисията, тъй като по този начин удостоверяваме непоколебимият ни ангажимент към сигурността и отбраната на персоналните данни ", разяснява след гласуването Емил Радев. Той подчертава върху нуждата да се обезпечат равнопоставен достъп и условия за прилагане на цифровото евро от всички жители на страните в еврозоната, като напомни, че предвижданите промени не целят да сложат завършек на познатите ни банкноти и монети. " Парите в брой ще останат законно платежно средство ", увери българският евродепутат.
 
С вота си комисията LIBE на процедура надгражда законодателното предложение на Европейската комисия, като усъвършенства доста условията във връзка с правните, техническите и оперативните аспекти, нужни за основаването на една универсално налична и необятно използвана цифрова валута. Одобрените правила откриват ясни протоколи по отношение на правния статут на цифровото евро като законно платежно средство, неговото разпространяване и насоки за използването и ефикасната му интеграция в европейската финансова екосистема.
 
При 48 " за ", 6 " срещу " и 7 " въздържали се " с гласуването през днешния ден необятна поддръжка за тази позиция показаха евродепутати от главните парламентарни групи, включително ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Зелените/Европейски свободен алианс и Обнови Европа.
 
Становището на комисията LIBE ще бъде изпратено на отрасловата комисия по стопански и парични въпроси, която би трябвало да одобри главния отчет на Европарламента по тематиката. Очаква се гласуването в пленарната зала да се състои през април.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР