С голямо мнозинство (36 за“, 8 против“, и 2 въздържал

...
С голямо мнозинство (36 за“, 8 против“, и 2 въздържал
Коментари Харесай

Атидже Алиева-Вели: В Комисията по земеделие на Европейския парламент застанахме твърдо на страната

С огромно болшинство (36 „ за “, 8 „ срещу “, и 2 „ въздържал се “) членовете на Комисията по земеделие на Европейския парламент одобриха мнението си по отношение на актуализирането на Директивата за излъчванията от индустрията, отхвърляйки най - проблематичните оферти за животновъдния бранш.


Европейската комисия предложи текст, според който се понижават праговете за свиневъдните и птицевъдните ферми и се включват всички говедовъдни с повече от 150 скотски единици в обсега на преразглежданата инструкция. Комисията обоснова този метод наблягайки, че фокусът е върху огромни стопанства, които генерират амоняк и метан. Предложението обаче бе подложено на забележителна рецензия - както от представителите на редица държави-членки в Съвета, по този начин и от болшинството членове на Комисията по земеделие и развиване на селските райони на Екологичен потенциал, които показаха неразбиране за какво Комисията смята дребните ферми за промишлени съоръжения.


Като член на Комисията по земеделие, евродепутатът от ДПС/Обнови Европа, Атидже Алиева-Вели посочи „ Доволна съм, че по отношение на гласуването на предлагането за Директива за индустриалните излъчвания, Комисията по земеделие застана на страната на животновъдите. Успяхме да отхвърлим предлагането за включване на едрия рогат добитък в обсега на директивата. Успяхме да запазим лимитите за секторите Птицевъдство и Свиневъдство. “


„ Предложените от ЕК текстове поставяха непостижими условия по отношение на дребните и междинните стопанства, което ще докара до съществени усложнения и даже риск от ликвидацията им, измествайки потреблението на артикули с генезис от страни отвън Европейски Съюз. Ето за какво в границите на Комисията по земеделие работихме интензивно за намиране на уравновесен метод и изключихме от обсега на директивата най - проблематичните за животновъдния бранш разпореждания, като въведохме и някои спомагателни разпореждания, с които да се опростят регистрационните процедури и понижат отговорностите за фермерите. “
Земеделските организации и кооперации на Европейски Съюз (Copa-Cogeca) приветстваха резултата от гласуването на мнението в Комисията по земеделие, наблягайки че евродепутатите „ демонстрираха поддръжката си за фермерите в Европейски Съюз, като отхвърлиха термина промишлени уреди за фамилно земеделие “.


Алиева-Вели изрази вяра, че постигнатият триумф в Комисията по земеделие ще даде добра основа и по отношение на крайния резултат от законодателната процедура. „ Предстои гласоподаване в Комисията по околна среда, която е водеща и по-късно и в пленарна зала. Надявам се, че и Комисията по околна среда ще одобри текстовете в интерес на животновъдите. “, уточни евродепутатът.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР