С факелно шествие от родната къща на Алеко Константинов до

...
С факелно шествие от родната къща на Алеко Константинов до
Коментари Харесай

С тържествен концерт с плевенско участие приключиха “Алекови празници 2023” в Свищов/ВИДЕО/

С факелно шествие от родната къща на Алеко Константинов до неговия монумент в центъра на Свищов и празничен концерт приключиха петдневните Алекови празници, с които беше маркирана 160-та годишнина от рождението на огромния български публицист и занаятчия на фейлетона, именуван " Щастливеца ".

 При поднасянето на венци и цветя пред паметника, на който написа: " На Алека- от съгражданите му " в центъра на родния му град, вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше специфичен посетител на събитието сподели:

„ Щастливеца " ни завеща умеенето освен да следим, а да проглеждаме – да виждаме красивото, само че и грозното, да възпитаваме у себе си протеста против бруталното в индивида, против омразата и несправедливостта.

Когато се зададат избори, всеки от нас си напомня за трансформиралите се в класика избрания за така наречен морални въздействия – тези, които са във властта, желаят да останат вечно в нея и не сортират средствата за това. Сопите са по-силни от думите – против това въставаше Алековата душа “, акцентира още Илияна Йотова.

 Вицепрезидентът беше формален посетител и на заключителната гала – концерт, която се състоя в залата на Първо българско читалище „ Еленка и Кирил Аврамови “ в Свищов.

 Тържествената музикална стратегия стартира с осъществяване на “Хубава си, моя горо ” от оркестъра на Държавна опера – Русе под диригентството на основния диригент Димитър Косев, който е създател на аранжимента на българската възрожденска ария за огромен оркестър.



Водещ на събитието беше шефът на Държавна опера - Русе Пламен Бейков – роден в Свищов.



Един от солистите в концерта, отдаден на 160-та годишнина от рождението на Алеко Константинов беше родената в Свищов Анелия Дечева, която е дигигент на Общински хор " Гена Димитрова " вПлевен. След блестящото осъществяване на " Somewhere over the rainbow " от " Магьосникът от Оз ", Анелия Дечева сподели:

“Нека културата да не бъде единствено думи, а държание и схващане ". Тя благодари за поканата да взе участие в събитието. " За мен е чест, че съм тук тъкмо през днешния ден. Свищов е моят роден град, в който за пръв път натиснах клавишите на пианото и извънредно доста се вълнувам! ".

Всички солисти, които се изявиха на сцената на Читалище " Еленка и Кирил Аврамови " бяха хора със свищовски корени.

Програмата включваше произведения от Волфганг Амадеус Моцарт, Пабло Сарасате, Джузепе Верди, ВеселинСтоянов, а солисти бяха още, Георги Бейков - бас, Ирина Стоянова - цигулка, която беше гост-концертмайсторв оркестъра на Държавна опера - Русе, Мира Искърова - пиано и цигуларят Йосиф Радионов, определян като " вълшебник на четирите струни ", който извърши " Цигански напеви " от Пабло Сарасате.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР