С евродепутата Даниел Фройнд от група на Зелените/Европейски свободен алианс,

...
С евродепутата Даниел Фройнд от група на Зелените/Европейски свободен алианс,
Коментари Харесай

Евродепутат от Зелените: Без съгласието на Франция не можем да работим само в Брюксел

С евродепутата Даниел Фройнд от група на Зелените/Европейски свободен алианс, беседва интернационалният редактор на Euronews Bulgaria Габриела Беличовска.

 

Здравейте, господин Фройнд. Благодаря Ви, че приехте поканата да разговаряте с нас! Нека непосредствено стартираме с огромния въпрос, за който направихте и влог по-рано - “за ” или “против ” местенето сред Брюксел и Страсбург за пленарните сесии всеки месец? 

По-скоро съм “за ” правото на Народното събрание да взема решение независимо къде да заседава и по кое време да го прави. За страдание ние сме неспособни да вземаме това решение. Европейските контракти са тези, които ни принуждават да идваме тук. Някои евродепутати,  в действителност огромно болшинство, сме заявявали неведнъж, че тази процедура не ни харесва. За страдание обстановката няма да се промени без единодушието на Франция. А Франция няма да се съгласи. Виждали сме тази битка сред Народното събрание и френското правителство… И не, не поддържам това ежемесечно преместване сред Страсбург и Брюксел.

Но единствено френските евродепутати ли са срещу смяната на тази процедура? 

Всъщност има някои френски евродепутати, които поддържат концепцията за завършек на това преместване. Хората, които в действителност харесват актуалното съглашение в Народното събрание, са напълно малко. 

Смятате ли обаче че тази процедура се е трансформирала в рутина за евродепутатите? В последна сметка се местите сред двете местоположения от години...

Мисля, че по-големият въпрос не се отнася до евродепутатите в Народното събрание. Защото ние по този начин или другояче се движим непрекъснато сред разнообразни институции и Народното събрание, където и да се намира той. По-големият проблем е за нашите чиновници. Между 5000 и 6000 са хората, които прекарват времето си в Страсбург. Далеч от фамилиите си, надалеч от децата си. Така задължават съпрузите си да се грижат за фамилията през тези дни. И всичко това е поради една символика. Разбирам, Страсбург, целият район Елзас, е знак на другарството сред Франция и Германия след епохи на война. Но считам, че признакът на примирието сред тях след Втората международна война рискува да стане знак на невъзможността Европейския съюз да се реформира. През 2023 година този знак значи и замърсяване, високи разноски и непрактичност, с цел да се поддържа работещ парламент тук. И то без административната част от горната страна на всичко. Смятам, че Европейският парламент би трябвало да бъде позициониран единствено на едно място. Част от нашата работа е да направляваме какво прави изпълнителният орган. Трябва да следим какво прави Европейската комисия. Друга част от работата ни е водим договаряния с държавните управления, Съвета и Европейската комисия. Всички тези институции се намират в Брюксел. Само някои зле функциониращи демокрации разполагат Народното събрание си надалеч от изпълнителната власт, чиято роля е да управлява. Мисля, че в случай че сме способни да вземем единно решение в Народното събрание - изборът е явен. Да се преместим напълно в Брюксел.

Значи предпочитате Брюксел пред Страсбург? Може би тъй като множеството институции са позиционирани там?

Страсбург е необикновен. Има вкусна храна. Градът е страховит за посещаване. Но не би трябвало да решаваме къде ще разположим седалището на Народното събрание ни на база какъв брой хубав е градът. Има огромна борба за най-красивите градове в цяла Европа.

Значи Страсбург няма да ви липсва.

Вижте, нашата работа е да вършим законодателни промени и да направляваме изпълнителния орган. А това се случва в Брюксел.

И въпреки всичко, виждате ли нещо положително в местенето сред градовете, даже сред страни? Защото по този начин или другояче все още би трябвало да продължите да го вършиме.

Всъщност било хубаво да се местим на разнообразни местоположения. Ако желаеме да превърнем в знак обстоятелството, че Народното събрание няма да е постоянно в Брюксел, то тогава не би трябвало да отиваме в един избран град, в един характерен район на Франция. Мисля, че би трябвало да вникнем в обстановката във всички краища на Европа. Как стоят нещата в Португалия, да вземем за пример, или във Финландия, Унгария или Гърция. Всъщност ние към този момент вършим това. Делегациите пътуват на разнообразни места, пътуваме и в персонално качество като евродепутати за разнообразни събития. Аз да вземем за пример навестявам постоянно Полша и Унгария, защото проследявам за върховенството на закона в тези страни. Не считам, че евродепутатите са откъснати от действителността. Ние се срещаме с хора, с гражданското общество и с публицисти из цяла Европа. Но би трябвало да прекарваме три дни и половина тук, в Елзас, безусловно всеки месец. Смятам тази процедура за остаряла и би било хубаво да я променим.

Във връзка с политиките, свързани с световното стопляне, изчислявали ли сте какъв брой са излъчванията въглероден диоксид, които можем да спестим, в случай че прекратим това преместване?

Да, има направени доста изследвания по въпроса. Буквално можем да спестим хиляди, хиляди излъчвания въглероден диоксид. Местенето на Европейския парламент има сериозен екологичен отпечатък. И не става дума единствено за пътуването сред Страсбург и Брюксел. А за ресурса, който е нужен. Говорим безусловно за половин дузина камиони, които транспортират документи и съоръжение сред двете места. Освен това тази постройка тук, в Страсбург, не се употребява към 98% от времето, а се отоплява и осветява. И по този начин, приказваме за голяма загуба на електрическа енергия и за съществени излъчвания от въглероден диоксид на фона на все по-влошаващата се рецесия с световното стопляне. Това е и повода, заради която би трябвало да спрем тази процедура. 

Да, и решението е дефинитивно оставане в Брюксел. Много ви благодаря!

И аз ви благодаря!

 

А ето и пътуването на евродепутата Даниел Фройнд от Брюксел до Страсбург:

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР