С едноминутно мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта

...
С едноминутно мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта
Коментари Харесай

Парламентът почете с минута мълчание паметта на жертвите на Холокоста

С едноминутно безмълвие и ставане на крайници депутатите уважиха паметта на жертвите на Холокоста. Заседанието на Народното събрание стартира с заявления от парламентарни групи във връзка на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

През 2005 година Организация на обединените нации афишира 27 януари за Ден за възпоменание на паметта на жертвите на Холокоста, означи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов при започване на пленарното съвещание.

" Над 6 млн. евреи, през днешния ден надали можем да си представим ужаса, който тези хора са претърпяли в лагерите, означи той. Масовото заличаване надвишава човешката дарба за схващане ", разяснява Рашидов.

През тази година означаваме 80 години от спасяването на българските евреи, уточни още ръководителят на Народното събрание. Той означи, че през днешния ден показваме почитта си към тези български депутати, отпред със заместник-председателя на Народно събрание Димитър Пешев, които в изискванията на война и под опасност за персоналната си сигурност и политическа орис, застават намерено против натиска за депортирането на българските евреи.

" Благодарение на техните старания, както и на безапелационната позиция на България и на Българската православна черква, цар Борис Трети се преценява с публичния напън и отхвърля депортирането на към 50 хиляди евреи към лагерите на гибелта ", напомни Рашидов.

" Запазването на паметта на закононарушенията против човечеството е единственият път към недопускането на нови такива ", съобщи националният представител от Движение за права и свободи Станислав Анастасов.

Той дефинира Холокоста като " закононарушение без аналог в мащабите си " в новата ни история.

" Днес, повече от всеки различен ден в календара, би трябвало да бъдем малко по-смирени, с цел да си спомним за имената и лицата на тези повече от 6 млн. мъже, дами и деца, чийто живот е убит единствено заради една причина - тъй като са били родени такива ", означи депутатът, представен от Българска телеграфна агенция.

Станислав Анастасов си послужи с откъс от Ели Визел, оживял от времето на Холокоста, който споделя: " Да забравим жертвите е еднакво на това да ги убием повторно ".

" Антисемитизмът не е проблем единствено на евреите, ислямофобията не е проблем единствено на мюсюлманите , хомофобията не е проблем единствено на хората с друга полова ориентировка, а болест на обществата, която не би трябвало да разрешаваме да популяризира болест и да се инфилтрира, тъй като рано или късно идва върху всеки един от нас ", съобщи от името на ГЕРБ Георг Георгиев.

Той напомни, че на днешния ден през 1945 година е освободен концентрационният лагер " Аушвиц ". За страдание, това е тъмен интервал в международната история, в които милиони почтени хора губят своя живот безсмислено под натиска на един човеконенавистен режим, който във своето безумство коства на света и до през днешния ден една дълбока отворена рана, която всички ние сме длъжни да лекуваме във всеки един миг, в който си спомняме, че сме хора, уточни Георгиев. 

" Спасявайки близо 50 хиляди човешки живота, през днешния ден в тази зала имаме опцията да сме с наследници на спасителите и избавените, а не на гонителите и жертвите ", съобщи Георгиев. Според него това е героизъм, изработен от нашето общество, който и до през днешния ден би трябвало да ни припомня, че единението на този народ е всичко, от което имаме потребност.

" Единението на този народ е освен това, което е избавило нас, само че и цяла Европа, и целия свят в дни на най-тежка полуда ", счита той.

" Ден, като днешния, следва да ни припомня във всеки един миг, че в нас като народни представители стои по някой от тези, които се подписаха, с цел да не бъдат депортирани българските евреи ", съобщи Георгиев.

Той напомни, че за жалост не са съумели да бъдат избавени 11 343 почтени, които са били депортирани от териториите на Беломорска Тракия и Вардарска Македония.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР