С декларация, посочваща, че ниският управленски капацитет на дружеството и

...
С декларация, посочваща, че ниският управленски капацитет на дружеството и
Коментари Харесай

Демократична България поиска оставките на всички шефове на Топлофикация

С декларация, посочваща, че ниският управнически потенциал на сдружението и на цялата общинска администрация е съществена причина за сериозното състояние на Топлофикация, излезе през днешния ден групата на Демократична България в Столичния общински съвет.
Общинските съветници от третата по величина група приканиха също по този начин да се одобряват ограничения за създаване на потенциал за непосредствено присъединяване на Топлофикация на енергийната борса без медиатори, както и за избирането на нов самостоятелен инспектор от средите на интернационално приетите одиторски компании, който да наблюдава събитията, довели до пагубното положение на най-голямото общинско сдружение.

Вижте цялостния тест на Декларацията:

" Най-голямото общинско сдружение – Топлофикация София ЕАД – е в на практика банкрут и това е илюстрация за управителния потенциал освен на съответното сдружение, само че и на цялата общинска администрация. Говорим за банкрут, който става ясно на фона на предложенията за повишаване на налозите в София.
Какво се оказва? Че общинската администрация, която се кани да желае още пари от жителите, не съумява да ръководи съответно това, което към този момент й е било поверено. Затова общинските сдружения, вместо да способстват за приходите на града, тежат като воденичен камък на шията на всички жители.
Загуба от 88 млн. лв. за деветмесечието при планувана 14 млн. лв. за цялата 2019 година е същински разгром за Топлофикация. Този резултат е разследване от извънредно слабото ръководство на компанията, а освен от цитираните справедливи фактори – покачването на цената на въглеродните излъчвания и нарасналите амортизации, вследствие от осъществената преоценка на активите на компанията, с единствената цел да се покаже, че личният й капитал е позитивен.
Очевидно е, че настоящето ръководство на топлинната компания няма нито потенциала, нито уменията да продължава да се разпорежда с активи и пасиви за по милиард лв.. А към този момент не разполага и с доверието на столичани.
Крайно време е принципалът на сдружението – Столичният общински съвет – да взе участие по-активно в този развой. Включително като се върнем към едностепенна форма на ръководство – без контролен и директорски съвет, а единствено със Съвет на шефовете, който да бъде избиран непосредствено, след обществен конкурс, и да дава отговор пред Столичния общински съвет.
През миналата седмица, по време на чуванията в комисиите, ни беше обявено, че решението за избора на нов изпълнителен шеф, за който проучихме, че няма положителни референции от предходните си работодатели, е взето без ясни правила, напряко посредством гласоподаване в Надзорния съвет. И въпреки да дава отговор на закона, това решение е в прорез с положителните практики за ръководство на компании в тежко финансово положение.
Няма по какъв начин да отминем скандалния контракт за ходатайство при търговията с електрическа енергия, подписан с Гранд енерджи дистрибюшън ЕООД без конкурс. Беше ни обявено, че той изтича след месец, само че ние настояваме неотложно да се одобряват ограничения за създаване на потенциал за непосредствено присъединяване на Топлофикация на енергийната борса без медиатори. Енергийните специалисти на Демократична България са подготвени да вземат участие със своите познания и опит в този развой, който ще бъде основен за възстановяване на финансовото положение на сдружението.
Проблемът не е и само финансов. Не виждаме също по този начин никаква упоритост в шефовете на компанията за смяна на манталитета и държанието й по отношение на нейните клиенти. Една пазарна стопанска система прогресира, когато субектите в нея се борят със зъби и нокти за това да привлекат нови консуматори. При Топлофикация имаме голям брой недоволства, свидетелстващи за намерено неуважение към клиентите. Това е и повода хората да бягат от услугата и във от ден на ден блокове процентът на клиентите да пада под сериозния най-малко.
Призоваваме за бързи оставки на всички членове на Надзорния и Управителния съвет на сдружението, тъй като са виновни за трупащите се планини от задължения. Нека покажат персонално достолепие и се отдръпват сами.
Настояваме и за избирането на нов самостоятелен инспектор от средите на интернационално приетите одиторски компании, който да наблюдава събитията, довели до пагубното положение на Топлофикация!
Настояваме час по-скоро да се стартира процедура за външен управител на компанията. Смятаме за основно това да бъде компания със забележителен опит в сектора, необвързана със структурите, които до момента са я източвали. Фирма, която да даде ясни задължения за вложения, за делене на топлопреносната мрежа от производството на пара и електрическа енергия, и за варианти за свързване на самостоятелни снабдители на топлота, в това число екологични такива. Това е бъдещето, което ще разреши на София да има на ниска цена отопление и чист въздух.
Крайно време е Топлофикация София да се трансформира в съвременно енергийно сдружение, което:
интензивно внедрява новите достижения за дейно и екологично произвеждане на електрическа и топлоенергия;
взе участие без медиатори на енергийната борса и печели от високоефективното комбинирано производство;
предлага най-хубавите услуги на търпими за клиентите цени;
носи изгода на всички софиянци, а не прахосва парите им и лимитираните естествени запаси. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР