С дадената ми от Бога архиерейска власт освобождавам всички верни

...
С дадената ми от Бога архиерейска власт освобождавам всички верни
Коментари Харесай

Митрополит Николай: Освобождавам миряните от присъствие на богослуженията

С дадената ми от Бога архиерейска власт избавям всички правилни на Църквата православни християни в Богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да участват физически на публичните богослужения в храмовете за периода на оповестеното в страната изключително състояние. Но, не мога да им лишава правото, в случай че те желаят да участват, и никой няма да бъде върнат. Това се споделя в послание на Пловдивския митрополит Николай към миряните. Според него коронавирусът е Божие допущение, само че църквата не се опасява и посредством примирение тестването ще бъде преодоляно.
Ето и цялостния текст на обръщението:
" Боголюбиви братя и сестри,
В дните на светия Велик пост ни се даде тежко тестване. Неизвестен вирус атакува цели нации. Милиарди хора по света са обзети от нечуван боязън. Правителствата на десетки страни вкарват изключителни ограничения, с цел да защитят  популациите си от надвисналата неволя и да се погрижат за здравето и за запазването на материалните условия на живота.
Църквата не се опасява! Ние, християните знаем, че всичко става по Божия воля или по Божие допущение. Този вирус, появил се точно във времето на Великия пост, без подозрение е Божие допущение. Винаги Църквата приканва, че е належащо повече примирение в персоналния и публичния живот, че би трябвало да се обръща повече внимание на децата, че фамилията – домашната черква е най-висша полезност, че би трябвало да се понижи консуматорството, че би трябвало да спре безумната гонитба на облаги, че публичните богатства би трябвало да се разпределят заслужено с мисъл за най-бедните и най-ощетени членове на обществото, че властта е дадена от Бога, с цел да служи за положителното на Божия народ и с цел да бъде защитаван той от беди, и прочие и прочие
В момента Бог ни преподава тъкмо тези уроци! В момента, в дните на Великия пост, се оказва, че всички са при фамилиите си и домовете стават жива и цялостна с берекет домашна черква. Консуматорството е понижено до прекаленост, трескавото лутане стопира. Най-после се схваща защо служи властта и че тя мисли по какъв начин да разпредели скромните публични богатства с грижа за най-ощетените обществени пластове. Възражда се солидарността, за която Църквата призоваваше. Гордостта се смирява! Останалите грехове също отстъпват! Злото се трансформира в положително!
В последните дни от доста направления се надигат апели, че църквите би трябвало да бъдат затворени, с цел да се предотврати скупчване на хора и разпространяването на болестта. Призовава се да се спре Светата Евхаристия и да спре преподаването на Светото Причастие! Призивите като предписание идват от хора, които не са стъпвали в черква, нямат разбиране какво е Света Евхаристия и какво е Светото Причастие и ненавиждат религите по принцип. Но, употребяват материалният проблем – здравето на хората, с цел да нападат Църквата в духовната й същина. Това ние не трябва да разрешаваме. Но, с цел да не го позволим би трябвало да създадем следното.
Иисус Христос е споделил: „ Отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу! ” (Марк. 12:17; Лк. 20:25). Щом кесарят, т.е. светската власт, споделя хората да не се струпват на едно място, щом лекарите споделят хората да не се струпват в голям брой на едно място, то ние би трябвало да ги послушаме.
Ето за какво, с дадената ми от Бога архиерейска власт избавям всички правилни на Църквата православни християни в Богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да участват физически на публичните богослужения в храмовете за периода на оповестеното в страната изключително състояние. Но, не мога да им лишава правото, в случай че те желаят да участват, и никой няма да бъде върнат. Защото, споделя Христос: „ който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън “ (Ин.6:37). Като молбата ми е изключително настойчива към нашите по-възрастни мирянки и миряни, да се въздържат да идват на черква, с изключение на при положение на последна нужда. А пристигналите в храма да съблюдават откритата от здравните управляващи отдалеченост един от различен.
Заявявам с цялата си увереност, че Светото причестяване - Тялото и Кръвта Христови, не може да е заразно, и посредством него не може да се болести никой човек. Но! Човек може да болести индивида. Нека не изкушаваме Господа! Свещеници, имащи и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от служение. Преподаването на светото Причастие да става с оптималната предпазливост, единствено на членове на съответната енория, след изповед, както повеляват Свещените догми, съгласно същността на тайнството.
Църквата е физическа и духовна общественост. Най-важна за Църквата, като духовна общественост, е молитвата. Призовавам всички правилни в Пловдивска епархия да употребяват времето си в идващите дни и седмици за усилна молитва, посредством която дружно да измолим от Господа Иисуса Христа, Пресвета Богородица и всички светии спасението на българския народ от надвисналата опасност, от всяка болест и всяко страдалчество. Моля ви, скъпи мои чада, молете се старателно и от сърце, молете се когато и да е с думите: „ Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ни! “. Като ви убеждавам, че както аз, по този начин и всички наши свещенослужители ще се молим за вас и вашите фамилии!
Нека всяка вечер в 21 часа, по време на камбанния звън, да си напомним думите на Спасителя Христос, който ни споделя: „ А ти, по кое време се молиш, влез в скришната си стая и, като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде нескрито “ (Мат. 6:6). И всички дружно, кой където и да се намира, вкъщи, на работа, или по пътя, да се помолим с Господнята молитва „ Отче наш “, с цел да призовем Божият благосклонност, състрадание и освобождение от злото.
Това е нашата признателност и нашата молитва за лекарите и медицинските сестри и служащи, само че и към всички останали публични чиновници - служители на реда, военни,  чиновници от превоза и от комуналните служби и предприятия, магазинерите в отворените магазини, държавните чиновници и самото държавно управление и всички други, които се излагат на риск, с цел да може ежедневният живот да се запази в границите на вероятното.
Заявявам също по този начин, че в Пловдивска епархия, по мое предписание няма да бъде затворен нито един храм. Всеки ден, във всеки храм свещенослужителите ще правят богослуженията, като не престават да се молят за вас (Як.5:16), бдейки на своя пост, тъй като, по думите на св. ап. Павел: “всякой в каквото звание е предназначен, в него и да остава пред Бога “ (1Кор.7:24). Служението на духовенството е също  челен пост в борбата против злото. От правилните чакаме да се молят дружно с нас в домашната си черква в къщи.
Обръщам се с апел към светските управляващи: ние ви отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу! Не издавайте разпоредби за принудително затваряне на храмове! Отвореният храм е знак. Запечатаният от властта храм е знак. Бог вижда знаците! Нека внимаваме какви знаци Му изпращаме.
Извънредното състояние за в този момент е оповестено до 13-ти април. Светлото Христово Възкресение ще посрещнем на 19-ти април. Нека със непоколебим пост, усърдна молитва и със звъна на църковните камбани да измолим от Всеподателя благосклонност и избавление за православния български народ, по този начин, че да можем да посрещнем Празника на празниците, като един телесно и духовно по-здрав и по-добър народ. Защото Господ е споделил: „ Всичко, що поискате в молитва с религия, ще получите. ” (Мат. 21:22) и „ Каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, с цел да се популяризира Отец в Сина. Ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя “. (Ин. 14:13-14).
Бог да ви пази! "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР