С чествания на историческите събития отбелязваме 145-ата годишнина от избухването

...
С чествания на историческите събития отбелязваме 145-ата годишнина от избухването
Коментари Харесай

МВР спря 20 души за историческата възстановка на Априлската епопея в Клисура

С празнувания на историческите събития означаваме 145-ата годишнина от експлоадирането на Априлското въстание, съобщи БНР.

За първи път от години в Клисура празникът не стартира с възстановка на боевете. Причината е, че локалната работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) не е разрешила потреблението на оръжия във възстановката на участници, които не са дали нужните документи.

Възстановката обаче се е състояла, в това число с реорганизация на сраженията на върха, на който през днешния ден е паметникът на Боримечаката и в местността Зли дол.

Подобна инспекция се прави за първи път, защото новата уредба е призната през 2019-а, а предходната година поради коронакризата възстановка не е имало, заяви за БНР кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов:

" Проблемът, който касае оръжията, които са употребявани при възстановки, не е от Общината, а той е съгласно законовата уредба, която изисква притежателите да имат изкаран курс за носене на оръжия и самите оръжия да имат документи, която да разрешава да бъдат употребявани. А, в случай че желаеме за в бъдеще да няма такива проблеми, освен в Клисура, само че и на други места, при възстановка би трябвало да бъде изменена законовата рамка от Народно събрание ".

А в Панагюрище беше отслужен признателен молебен и поклонение в църквата „ Свето Въведение Богородично “.

Участниците в литийното шествие придвижиха светините от 1876-та - измежду тях въстаническото знаме и сребърния кръст на Хвърковатата чета - от историческия музей до площад " 20-и Април ".

Заради епидемиологичната конюнктура, обичайният народен митинг-заря бе анулиран, само че това не попречи на стотици панагюрци да се включат в тържествата, при съблюдаване на ограничаващите ограничения.

Официален посетител на града бе вицепрезидентът Илияна Йотова. В словото си тя уточни, че през днешния ден още веднъж борбата е за държавност, за мощни и работещи в полза на българския народ институции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР