С бюджет от 15 млн. лева без ДДС стартира прием

...
С бюджет от 15 млн. лева без ДДС стартира прием
Коментари Харесай

С бюджет от 15 млн. лева стартира прием по процедура ЦПППСПЗ от НПВУ

С бюджет от 15 млн. лв. без Данък добавена стойност започва банкет на оферти за осъществяване на вложения по направление „ Центрове за подготовка за предложение на пазара и предпазване на плодове и зеленчуци ", планувана в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Процедура има за цел да подтиква процеса на предложение на пазара на селскостопанска продукция от бранш „ Плодове и зеленчуци " посредством основаване на къси вериги на доставка, модернизиране и автоматизиране на процесите по събиране, подготовка за пазара и предпазване на пресни плодове и зеленчуци.

Финансовата поддръжка е ориентирана към вложения, които способстват за предлагането на артикули, чието качество, положение и тип дават отговор на потребностите на крайния консуматор. Процедурата ще спомогне за повишение на конкурентоспособността на производителите, в това число групите и организациите на производители в бранша.

По направлението ще се финансират действия по създаване, ремонт и/или реорганизация на здания и други недвижими активи, свързани със предпазване и/или подготовка на продукцията за продажба. Допустими са разноските за закупуване на машини, уреди и съоръжение, употребявани за предпазване и депозиране на продукцията, както и такива, чието предопределение е обвързвано с подготовка на продукцията за продажба. Възможно е закупуването на профилирани транспортни средства, в това число хладилни такива, за транспорт на продукцията, създавана от претендента, както и машини употребявани за вътрешно цехов и вътрешнозаводски превоз. Допустимо е и финансиране при доставка и монтаж на машини, съоръжение и съоръжения за производството на сила от фотоволтаични системи за лично ползване.

Минималният размер на допустимите разноски за едно планово предложение е 300 000 лева, а оптималният - 2 346 960 лева Важно е да се означи, че оптималният размер на общите възможни разноски за едно предложение за осъществяване на вложения не би трябвало да бъде надвишаван и за претендентите, които между тях са предприятия сътрудници и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за дребните и междинните предприятия.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50% от общия размер на допустимите за подкрепяне разходвани средства. Разходите за невъзстановим Данък добавена стойност също съставляват позволен разход по НПВУ и ще се финансират от държавния бюджет, в размер на спомагателни 3 млн. лв..

Одобрените планови оферти би трябвало да бъдат изпълнени в период до 18 месеца от датата на подписването на контракта, само че не по-късно от 30 юни 2025 година

Насоките за кандидатстване са оповестени на електронната страница на Министерство на земеделието и храните, както и в Информационната система за ръководство и наблюдаване (ИСМ-ИСУН 2020), раздел НПВУ. Предложенията ще се подават по електронен път посредством ИСМ-ИСУН 2020, раздел НПВУ с потреблението на дипломиран електронен автограф (КЕП), на следния интернет адрес:

Кандидатите могат да задават спомагателни въпроси и да изискат уточнения по отношение на Насоките за кандидатстване до 21 дни преди приключването на периода за кандидатстване единствено в ИСМ-ИСУН 2020, раздел НПВУ посредством модул „ Електронно кандидатстване ", процедура № BG-RRP-6.006 „ Центрове за подготовка за предложение на пазара и предпазване на плодове и зеленчуци ".

Крайният период за кандидатстване е до 17:30 часа на 22.12.2023 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР