С Бургас стартира тазгодишното издание на националната инициатива „Стара хартия

...
С Бургас стартира тазгодишното издание на националната инициатива „Стара хартия
Коментари Харесай

С Бургас стартира националната инициатива „Стара хартия за нова книга“

С Бургас започва тазгодишното издание на националната самодейност „Стара хартия за нова книга“. За втора поредна година градът е хазаин на идеята, която учи децата да се грижат за природата и ги стимулира да четат, оповестиха от общината.

Под надпис „Почисти и прочети“ събитието ще се състои на 8 септември сред 10,00 и 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона. Кампанията е проведена от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ и се организира с поддръжката на Община Бургас и Регионалната библиотека „П. К. Яворов“.

Регламентът на „Стара хартия за нова книга“ гласи, че всяко дете, което докара възрастен компаньон с най-малко 5 кг остаряла хартия за преработване, ще получи нова детска книга по желание, както и дарове от сътрудниците на празника. А тези, които предадат спомагателни 5 кг хартия, ще бъдат възнаградени с втора брошура на екотематика – новото особено издание на „ЕКОПАК България“ АД „Грийн тийн“. Това значи, че без значение от количеството предадена хартия децата могат да получат оптимален брой две книги.

Както всяка година акцията има литературна тема, въодушевена от известно детско заглавие. В актуалното издание малчуганите ще имат опция да влязат в „дрешника“ на приказния свят на Нарния, където ги чакат нови провокации и награди. Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис са обезпечени за празника от издателство „Труд“, главен сътрудник на самодейността. А даже повече награди дребните екоактивист могат да завоюват в специфична викторина, която ще ревизира какъв брой знаят за опазването на природата и разделното събиране на отпадъците.
 8f68b247c1bdf948b695f5705bcedc05
Всички участници в събитието ще се насладят на спектакъла „Цирк“ от „Театъра на приказките – София“. Постановката е притежател на премия, връчвана от посланика на Холандия в България, и е представяна пред интернационално жури на влиятелни фестивали за куклено изкуство в Италия, Швейцария, Холандия, Португалия, Франция, Испания и други

За настроението на присъстващите ще се погрижат още детски и тийнейджърски групи и танцови сформира, измежду които клуб по спортни танци „Бургас 75“, „The next crew“ от брейк клуб „Бляк стайл“, детска фолклорна групировка „Тракийче“ към Народно читалище „Любен Каравлов“, гениите от Народно читалище „Пробуда“, вокална група „Слънчеви капки“, музикален клуб „Чародейци“ и съвременен балет „Фрея“ към Народно читалище „Фар“, Вокална група „Сезони“, детска фолклорна групировка „Шарени гайтани“, детска фолклорна танцова групировка „Радост“, театрална школа „Детско царство“ и танцова школа „Калиопе Денс“ от Центъра за поддръжка на личностното развиване – Бургас.

След Бургас националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ ще посети още Хасково на 9 септември, София на 16 септември, Русе на 23 септември, Плевен на 24 септември и Пловдив на 29 септември.

Средствата от събраната остаряла хартия в Бургас и в другите пет града ще бъдат употребявани за издание на специфичното издание на акцията „Грийн тийн“, авансово обезпечено от „ЕКОПАК България“ АД.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР