С болнични българи отскачат да изкарат по някой лев като

...
С болнични българи отскачат да изкарат по някой лев като
Коментари Харесай

Деница Сачева: Българи взимат болнични, а работят в Гърция

С болнични българи отскачат да изкарат по някой лев като сезонни служащи в Гърция. Такива сигнали от Благоевград ревизират чиновници от обществено министерство, заяви пред  “Труд ” ресорният министър Деница Сачева.

Тя посочи, че става въпрос за болнични, чиято дълготрайност е над един месец. Разходите за погашение на болнични на хазната са достигнали 463 млн. лева, посочи общественият министър.

Сачева разяснява, че има районен принцип на боледуване и следва да се ревизира на кои места има работодатели, които карат целеустремено служащите си да излизат в болнични, с цел да пестят от заплати.

Има повишаване на общия брой издадените болнични листове за краткотрайна неработоспособност заради общо заболяване – към 2018 г. те са 2 млн. 243 хиляди, като повишаването за 9 години е 52,2%. От обществено министерство регистрират, че болнични листове за най-младите на пазара на труда понижава, само че за възрастовата група на 55 г. и повече години се усилва.

Най-голям брой болнични се взимат през зимата – януари, февруари и март. Преди последните коледни и новогодишни празници няма фрапантно увеличение на болничните листи, регистрират от общественото ведомство.

Най-вероятно това се дължи на вдигнатия звук от работодателите за подправените болнични както и от заканата персоналните лекари да заплащат до 10 хил. лв. санкция за издаване на фиктивни болнични.

Работодатели и специалисти от здравното и общественото министерство разискват ограничения за понижаване на подправените болнични.

Предстоят контролни акции с присъединяване на Главна ревизия по труда и медици. На работодателите ще бъде препоръчано да подписват контракти с медицински заведения или и с лекари, на чиято експертиза да разчитат при подозрения за болнични.

Обмисля се и въвеждането на общ пакет за обществените помощи, с цел да се улеснят тези които ги получават, както и контролът на виновните институции.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 MrBean (преди 2 минути) Рейтинг: 16071 | Одобрение: 3526 Урааа,деспотите са развързани.Боко им изтърва края. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР