С божествен аромат и вкус, който ще ви накара за

...
С божествен аромат и вкус, който ще ви накара за
Коментари Харесай

Портокалов локум

С възвишен мирис и усет, който ще ви накара за мечтаете този локум в никакъв случай да не свършва

Необходими Продукти

● портокалов сок - 400 мл
● пудра захар - 200 г
● пшенично нишесте - 200 г
● кокосови стърготини - за овалване

Начин на подготвяне

Изстискват се портокалите и се прецежда сокът. Поставя се в тенджера на мощно сдържан котлон, прибавя се захарта и нишестето. Започва да се разбърква пламенно, до момента в който се свари гъст крем.

Сместа се изсипва в дребни подобаващи порцеланови купички, като всяка чашка авансово е изплакната с ледена вода. Това се прави за по-лесното изваждане на локума.

Оставят се в ледник минимум за 2 часа.

След това време локумът се изважда, като чашките се обръщат

Парчетата портокалов локум се овалват в кокосови стружки.

Инфо: Турска кухня

Когато се погледнат съставките, всеки ще реши, че е извънредно обикновена рецепта за изработка, само че за голяма моя изненада се оказа извънредно тежка и комплицирана рецепта.

Първо ми беше извънредно комплицирано с превода, нямаше британски надписи, само че с нюх съумях да схвана по какъв начин и какво да прибавям. Прецедих портокалите, минах ги през цедилка, сложих ги на сдържан котлон, като прибавих захарта и нишестето и започнах за разбърниквам.

Изключително бързо се сварява гъст крем, само че за моя изненада той се получи на големи бучки и надлежно трябваше да го изхвърля. Можех да го пасирам с пасатор, само че не беше това задачата ми, желаех да зная по какъв начин се прави и по тази причина започнах още веднъж, като понижих още повече котлона. Този път стана съвършен крем.

В показаната рецепта готовият крем се излива в дребни порцеланови чашки със мощно заоблено дъно, овално, макар че нямах тъкмо такива из многото у дома, открих нещо уместно. Оставих ги за 2 часа в ледник, по-късно време бяха стегнали задоволително.

Опитах се да ги обърна, с цел да падне стегната примес, само че нищо не се получи, невероятно беше. Затова я извадих с една лъжичка и още до момента в който е ледена сместа, я оформих на плочка, като леко я разточих с точилка сред две хартии с дебелина към 1 см, доста е леплива сместа и е невероятно да се работи без хартия, изрязах с кръгла железна формичка. Работих бързо, с цел да не се отпусне плочката локум, само че в случай че има такава възможност да се стопли, се поставя още веднъж, само че във фризер за към 15-20 мин и ще бъде комфортна за работа.

Оформените кръгчета, някои са и в различен форма, овалях в кокосови стърготини.

Подредих ги.

Получи се необикновено уханен портокалов локум с гальовен, съвсем бистър ярко жълт цвят.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР