С богата програма Пловдив чества 138 години от Съединението на

...
С богата програма Пловдив чества 138 години от Съединението на
Коментари Харесай

Пловдив чества 138 години от Съединението на България и празника на града

С богата стратегия Пловдив празнува 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и празника на града. Президентът Румен Радев ще вземе присъединяване в тържествената гала по отбелязването на годишнината. Кулминацията на честванията е довечера с тържествената заря-проверка на площад „ Съединение ", оповестиха от община Пловдив.

Отбелязването на годишнината от Съединението и празника на Пловдив стартират в 10:00 часа с церемониален молебен, отслужен от Пловдивския Митрополит Николай, в Катедрален храм „ Света Богородица ". В 11:30 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметната плоча на майор Райчо Николов, която се намира до Римския стадион на основната улица в града. Празничната концертна стратегия стартира в 12:00 часа с присъединяване на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев. Концертът ще се състои на ул. „ Иван Вазов " в правата сред ул. „ Авксентий Велешки " и ул. „ Кръстьо Пастухов ".

В 12:00 часа кметът на града Здравко Димитров и ръководителят на Общински съвет - Пловдив инж. Александър Държиков ще връчат оценката „ Почетен жител на град Пловдив " на джаз музиканта Огнян Видев и артиста от Драматичен спектакъл Пловдив - Стоян Сърданов. Церемонията ще се състои в зала  „ Съединение " на Регионалния исторически музей – Пловдив.

Участниците в 48-ят Международен маратон „ Съединение “, чието начало е площадът в град Съединение, ще бъдат посрещнати в 12:00 часа на площад " Съединение " в Пловдив. Спортното мероприятие трансформира маршрутите на 11 градски рейса и стопира придвижването на моторни транспортни средства по булевардите " Васил Априлов ", от табелата за начало на град Пловдив при входа откъм Голямоконарско шосе до кръстовището е бул. „ Шести септември “ и по  " Шести септември " до кръстовището с бул. „ Цар Бис III Обединител “, написа Българска телеграфна агенция.

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „ Родолюбие " ще се състои в 18:30 часа на площад „ Централен ", пред Военния клуб. По мотив празника отбор „ Тракия " и Гвардейският внушителен духов оркестър ще показват на пловдивчани и посетители на града взаимен концерт на Античния спектакъл от 19:00 часа.

В 19:45 часа в Регионален исторически музей, Зала " Съединение ", ще бъде показана изложбата „ Дарителството има значение ".

Тържествена заря-проверка ще стартира в 20:30 часа на площад „ Съединение ". В 20:45 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово във връзка празника. На жителите, които желаят да участват на мероприятието, достъп до зоната за сигурност ще бъде обезпечаван след 18:30 часа през три пункта за инспекция: на бул. „ 6-ти септември " и ул. „ Димитър Цончев " (при постройката на Прокуратурата); при бул. „ 6-ти септември " и ул. „ Св. Климент " (при подлеза) и при бул. „ 6-ти септември " и ул. „ Петко Каравелов " (до ДЗИ-Пловдив).

Служителите на НСО ще правят инспекции за предмети, общоопасни средства и субстанции. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран. За времето от 16:00 ч. до 22:30 ч. се вкарва възбрана за потреблението на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната на осъществяване на мероприятието.

Концертната стратегия за празника продължава в 21:00 часа с концерт на Теодосий Спасов Фолк Квинтет на ул. „ Иван Вазов ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР