С близо 7 милиона повече от предвидените 30 млн. е

...
С близо 7 милиона повече от предвидените 30 млн. е
Коментари Харесай

Чистотата на Варна ще струва 37,204 млн. лв.

С близо 7 милиона повече от плануваните 30 млн. е окончателната план-сметка за чистотата на Варна, призната от комисията по Благоустройство и комунални действия към Общинския съвет. Общата макрорамка е повишена с преходния излишък, изясни пред комисията основният финансист на общината Стефка Господинова. Тя акцентира, че за варненци най-важната вест е, че за поредна година такса боклук остава непроменена.

По думите на Господинова с изключение на събраните средства от такса боклук общината ще дофинансира активността с 460,8 хиляди лева С тези средства ще бъдат закупени 2 профилирани машини за метене на Морската градина и два профилирани камиона за събиране и транспортиране на биоотпадъците отново от най-големия варненски парк.

Най-голяма сума ще погълне обезвреждането и преработването на битовите боклуци в завода за боклуци – 14,413 млн. лева, следвана от перото за разчистване и поддържане на териториите, предопределени за публично прилагане – улици, площади, тротоари, спирки на градския превоз и други – 12,640 млн. лева плюс 10,151 млн. за сметосъбиране и сметоизвозване.

В окончателния проект има обилни усъвършенствания, разяснява зам.-председателят на общинския съвет доктор Янко Станев. Той се обоснова с образци - завишение с 550 хиляди лева на средствата за събиране на едрогабаритните боклуци, със 700 хиляди повече са парите за разчистване на обществените зони. Но не спести и забележките. Според Станев има припокриване на дейностите на специалистите, които наблюдават за чистотата по региони и в огромна община. " Контролът е концентриран върху чистотата, само че функционалността не се изчерпва единствено с това, сподели той. Липсва визия какво вършим с цветните и черните метали, с автомобилните гуми, батериите и други рискови боклуци. Контролът - добре, само че това би трябвало да е едвам една трета от активността, а останалите старания да се ориентират към вероятностите. "

Станев акцентира, че контролът има образователен темперамент, само че и най-хубавата нормативна база се изпразва от наличие в случай че не е ефикасна и в случай че не е разбираема за жителите.

Според него има промени в настройките на служителите, съгласно които строителните компании не строят, а разрушават Варна и че сметопочистващите не чистят, а мърсят. " И отменете тази заповед, съгласно която не може в един ден да се мете, чекила и измие една улица - глупава е! " Той насочи и съвет към общинските еколози да намерят златното сечение в връзките си с компаниите, които управляват, а не да се конфронтират с тях.

Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР