С близо 300 млн. лв. Министерството на иновациите и растежа

...
Коментари Харесай

Министър Стойчева: С близо 300 млн. лв. насърчаваме връзката наука-бизнес през 2024 г.

С близо 300 млн. лева Министерството на нововъведенията и растежа ще насърчи взаимоотношението сред науката и бизнеса в България през 2024 година Това ще се случи през Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ /ПНИИДИТ/, която МИР ръководи.

„ Целта е да подкрепим комерсиализацията на научни разработки и планове в бизнеса. “

Това разяснява министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева във връзка идното отваряне на процедури по ПНИИДИТ.

В първите месеци на 2024 година ще започва грантова скица за микро-, дребни и междинни предприятия на стойност 25 млн. лева Компаниите ще могат да аплайват за ваучери от по 40 000 лева за даване на новаторски решения, внедряване на нови артикули, процеси или услуги в бизнеса, решение на разнообразни софтуерни проблеми в региона на дигитализацията, за въвеждане на нови бизнес модели, за прототипиране и други. Тези услуги ще се правят от проучвателен организации, университети, Центрове за върхови достижения и за подготвеност, както и от научно-изследователския комплекс на София Тех Парк.

„ В основата на нововъведенията стои научната и развойна активност. За да превърнем България в атрактивна дестинация за вложения, би трябвало да подкрепим синергията сред науката, образованието, гениите и бизнеса. Всички заинтригувани страни да работят един до друг, с цел да можем дружно да повишим конкурентоспособността на страната “ , съобщи министър Стойчева.

С над 96 млн. лева ще бъде насърчено присъединяване на български организации в институционализирани европейски партньорства. Това са огромни обединявания на държави-членки, Европейската комисия и европейската промишленост. Те допълват съществуващата рамка на Програма „ Хоризонт Европа “ и са насочени към дейности по световните провокации и цели, които изискват сериозна маса, стабилно финансиране и дълготрайна визия.

„ За първи път посредством програмата за просвета и бизнес се дава опция за допълващо финансиране на сполучливи български планове да се включат във към този момент основаните девет европейски партньорства “ , уточни министърът на нововъведенията и растежа.

Те са за кръгова биотехнологична Европа , чисто въздухоплаване, чист водород, европейски железопътен превоз, световно опазване на здравето, самодейност за новаторско опазване на здравето, интегрални схеми, проучване на ръководството на въздушното придвижване в единното европейско небе и интелигентни мрежи и услуги.

С бюджет от 172 млн. лева ще бъде отворена процедура с фокус върху построяването на дълготрайно и стабилно съдействие сред промишлеността, дребни и междинни предприятия, научните организации и висшите учебни заведения, неправителствените организации и локалната власт. Целта е да се реализира забележителен прогрес в развиването на районите посредством промяна на районната стопанска система и иновационната екосистема.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР